Sukupuu-ja-sosiaalinen-atomi-perhety%C3%

Piirros: ~ https://psyk.fi/kauppa/yleiset-kaikille/raataloidyt-tilauskoulutukset/sukupuu-ja-sosiaalinen-atomi-perhetyossa-ja-ryhmissa-erityisseminaari/

 

...

HS: "Mummolassa käytetään rasistisia sanoja ja pönkitetään vanhoja sukupuolirooleja, lukija kirjoittaa – yksi lause voi estää asenteiden siirtymisen lapsille"

https://www.hs.fi/perhe/art-2000007843548.html  - 

 

..

Jossain laulussa sanottiin, että 'vanhempien synnit periytyvät sukupolvien takaa'. Kuitenkin on varmaa, että kokemusmaailma on viimeisten neljän sukupolven aikana muuttunut huimasti.

Isovanhemmat jotka elivät jo ennen (useat vielä elävät) Talvi- ja Jatkosotaa, sodat sävyttivät asennemaailmaa voimalla. Tuolloin oli pakko voimistua asenteelliseen kapeikkoon- kansakunta oli liki ykseydessään puolustuskannalla - puolustamassa reviiriään, joka saatiin itsenäisyystunnustuksena 4.1.1918 - jonka jälkeen vielä muutama muistaa kuinka veli kävi veljeä vastaan.

On selvää, että kasvatusvastuu tapoineen on siirtynyt polvelta toiselle. Saamme oppimme vanhemmiltamme, yhteiskunnalta ja lähipiiriltä, missä kukin nyt sattuu vaikutteitaan saamaan.

Tänään eletään onnelassa, ei ole mitään ulkoista uhkaa - ainoa uhka on me omana itsenämme ja nuorten ajelehtimisessa, josta esimerkkinä on nyt paljon puhuttu Helsingin Koskela.

Olemme erkaantuneet monin osin vahvoja siteitä luovasta perhe- ja sukuyhteydestä, joka yhdistäjänä oli erityisen voimakasta vielä isovanhemmillemme ja heitä ennen kymmenille sukupolville.

 

Me elämme nyt irtolaisen aikaa - informaation, vaikutteen kuin intohimojen osalta. Meitä ohjaa myös yleinen verkottunut mielipide, josta luodaan hyveitä, ideaaleja kuin reviirit unohtavia kaikkinaisuuksia - ollaan ikään kuin maailman kansalaisia - olematta sitä kuitenkaan.

Ennen perhe ja suku suojeli omalla reviirillään omiaan. Talotkin olivat maalla perheittäin kehämuodossa - "susia ja muita petoja vastaan", keskellä se turvallinen piha, josta oli hyvä ponnistaa maailmalle, joka ei useimmiten jatkunut naapurikylää kauemmaksi. 

Ennen uhat osattiin luetteloida, tosin viruksia ei tunnettu, kuoltiin vain "heikkouteen". Tänään tunnistetaan paljon uusia uhkia, mutta myös uusia mahdollisuuksia selvitä.

Turvallinen elämä luo inhimillisyyttä heikommassa asemassa olevia kohtaan, se on kuin velvollisuus, ettei oma yltäkylläisyys hävettäisi.

Tiedon kasvaessa hyväksymme maailmallisuutta.

 

 

...