1069.

china%27s%20century.jpg

 

***

...

Deng Xiaoping totesi kansakunnalleen: "Menkää ja rikastukaa" |0 ...
 
.. ja näin tapahtui, kun Kiina avasi ovia maailman väkirikkaimpana valtiona maailmalle. Syntyi maailman suurin markkinapotentiaali Deng Xiaoping' in kannusteiden vanavedessä ja Kiina aloitti maailman taloushistorian jyrkimmän nousun suurimmaksi taloudeksi - mikä tapahtuikin noin vuonna 2015 (IMF - bkt/PPP ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 - )
 
..
Laatumedian erinomainen katsaus arvausten maailmasta: HS-otsikoituna: "Maailman vaikutus­valtaisin ajattelija", löytyy linkin ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008441438.html - alta)
Jo muutama vuosi sitten Kiinan istuvan politbyroon johtotähti pysähtyi pohtimaan vaiheen kaksi olevan läsnä - oli aloitettava vahva, määrätietoinen ja kansakuntaa opastava "uudelleen koulutus" mitä rikkaus kuitenkin kaikkinensa merkitsee.
Oli aika ottaa käyttöön Dengin kätketty viisaus - todellisesta rikkaudesta, joka kumpusi ja kumpuaa Kiinan yhdestä pisimmästä yhtäjaksoisesta korkeakulttuurista, joka ulottaa juurensa jo kauas mestari Kungfutse' en aikakaudelle.
 
Kiinan eräs rikkaus kasvaa metsissä - Kiina vihertyy US NASAn satelliittien mukaan nopeimmin maailmassamme ~ https://yle.fi/uutiset/3-10668517 - -
.. ja tunnettuahan on, ettei ilman vihreyttä ole maallista rikkauttakaan, josta Kiina irtautuu ylimmän muutaman prosentin osalta. Se merkitsee opastusta löytää keinot Elää ~1400 miljoonaisessa kansassa, joka ei loputtomiin voi pohtia "eipäs-juupas" komiteamietintöpelejä, läntisen veljensä tavoin.
 
Mikäli muutos ei tapahdu heti, on aika lopussa!
Ei ole enää aikoja sanoille, on vain aikoja määrätietoisille teoille ja työ on nyt Kiinassa täysillä käynnissä. Systeemi tarvitsee käskyt, ja niiden valvonnan - ihmisen perusluonne on mielletty Kiinassa arkisemmin kuin lännessä - individualismilla ei miljardi-kansaa ylläpidetä.
 
Kiinassa ovat aina olleet taustan neuvonantajat - jopa lännestä!
Marco Polo' n [LINK] tie tunnetaan monella tavalla - niin lännestä kuin itse Kiinasta. Polo sai neuvonantajan roolin - ja Kiinan keisari oli hyvin utelias tietämään miten kaukana eurooppalaisessa maailmassa elämänrytmit ja niiden kehittäminen sujuivat. Hyvin tai huonosti, mutta tänäänkin Kiinalla on joukko "läntisiä neuvonantajia" jotka tuottavat näkemyksiä miten esimerkiksi EU-Eurooppa kehittyy; sitä seurataankin jälleen hyvin kiinnostuneina |1, ehkä jopa oppia ottaen, jos systeemi soveltuu kiinalaiseen tapaan nähdä huominen.
.
|1 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/02/katselemme-lantisin-lasein-nousevaa.html - otsikoituna "Katselemme läntisin lasein nousevaa Kiinaa"
.
 
Suurin aihe on luontobiologia, veden riittävyys ja ravinto!
Kiina on nyt aktiivinen osapuoli kaikkialle maailmassa, vaikka länsi US' n johdolla koettaa padota sen maailmallisuusnäkemyksiä, jotka johtuvat Kiinan koosta, joka ilmaistaan hyvin tehokkaasti suhdeluvulla 1,4/7,9. Jokainen oivaltaa mitä tuo lukupari tarkoittaa.
Kiina katsoo aina omaan historiaansa, sillä sieltä saadaan aina se paras oppi ja esimerkki - nyt saattaa oirehtia keisari Zhu Di' n aikakausi, jolloin Kiina oli myös maailman suurin, jo 1400-luvun alkutaipaleilla.
Keisari lähetti silloisen maailman suurimpia laivastoja jo ennen Kolumbuksen löydettyjä löytöretkiä tunnettuun maailmaan - Australiaan, Intiaan, Arabian niemimaalle aina Afrikkaan saakka - sen ollen tunnettuutta kiinalaisesta näkökulmasta. Ehkä kauemmaksikin dzonkit etenivät, mutta tiedot niistä ovat tietteellisesti näyttämättömiä (katso Gavin Menzies - "1421 - Kun Kiina löysi maailman").
Keisari Di' n (Yongle emperor) kuollessa Kiinan virkamiehet (mandariinit) sulkivat Kiinan rajat ja näin alkoi uuden ajan muutos - oli aika nostaa omavaraisuutta, oppia omaa historiaa ja elää omillaan tuntien oma historia ja aatteet kuin kansalliset tavat. Seikkailu maailmalle oli myös käynyt hyvin kalliiksi. Nyt moni kysyy, onka näin käynyt tänäänkin? Ehkä?
 
Kiinan suurin viesti maailmallemme, joka lopulta on koko luontobiologialla aina täysin yhteinen - on yksinkertainen:
Maailmaamme ei voida enää johtaa yhdestä valtiosta. Tämä oppi lausuttiin jo noin vuonna 2007 - kuulin sen ensimmäisen kerran erään vuoden Kiinan Itsenäisyyden juhlatapahtumassa Helsingin Kulosaaressa. Tämä tarkoitti sitä, että oli alkanut tie kohden moninapaista maailmaa, jota ei enää vain USA' n asein ja kauppasäännöillä johdeta- amerikkalainen maailmanpoliisirooli lähti kohden iltaansa ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/16406/ketju/kiinan_nousu_usa_n_rinnalle_ja_ohi_milloin? -
 
Lännessä mielellään otsikoidaan uhkaa Kiinasta - sen koettaen väitteen mukaan valloittavansa maailman!
Kiina ei edes halua USA' n tavoin maailmanpoliisiroolitusta tai kauppahegemoniaa yksin - vain osuutensa mukaista roolia ja osuutta maailmallisuudesta; ehkä keskittyen kolmanteen maailmaan, mikä muodostaa väestöllisen enemmistöisyyden ja ongelmakentän hallitsemattomina ilmiöinä - tavoiteltaessa läntisen kulutusjuhlan rajoja.
 
Länsi, ja lähinnä EU-Euroopan esi-isät harjoittivat ryöstävää kolonialismia Afrikassa
 
Kiina tekee oman osuutensa omin tavoin - haluten raaka-aineita, ravintolähteitä kuin kauppaa - ryöstämättä, tehden kauppaa nykyisin kiinalaistavoin ja -tavoittein. Länsi on herännyt nyt "Kiinan Afrikan valloitukseen" - löytäen kaikkea mahdollista epäkelpoa, pahantahtoisuutta kuin virheitä - niin, tässäkö 'pata kattilaa soimaa'?
 
--
Kiinan täysin oma järjestelmänsä, mikä mallina nostaa vain vastakkain asettumista lännestä ... [ ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/78832/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy - ] - tämän peläten oman roolinsa vajoamista sen mukaiseen maailmalliskokoluokkaan - joutuen samalla luopumaan amerikkalaisjohteisesta maailmanherruudesta, joka jo laatumediassamme julkitunnustaan "siksi ainoaksi oikeaksi tavaksi elää"! (?)
 
--
Kiina ei sekaannu eikä sotkeudu muiden vieraiden itsenäisten sisäisiin asioihin!
Länsi taas tuntuu sekaantuvan puheina ja jopa sotina kaikkeen mikä liikkuu ja on irallaan sen omista ihanteista - ollen idealismissaan yksilökeskeisen kasvuhokemallinen [ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/11/cumulative-carbon-emissions-per-capita.html - ] siinä määrin, että nyt luontobiologia on henkihieverissä ja varahapella |2.
.
.
Liika individualismi ei yksinkertaisesti sovi massojen filosofiaan - tähän kohden YLE Areena ~ https://areena.yle.fi/1-50788082 - "Kiehtova Kiina" - osasta kolme löytyy esimerkki mehiläisistä ja herhiläisistä - ken katsoo ymmärtää tavallansa.
 
--
Maailmallisuus tänään on sopeutuvuutta erilaisiin yhteiskuntamalleihin - filosofisesti ottaen ei ole toistaan parempaa kuin huonompaakaan - on vain tahtoa, hyväksyntää ja suvaitsevuutta nähdä erilaisuus rikkautena, eikä vastakkain asettumisen alttarina [ ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy? - ] -omaansa silmittömästi puolustaen.
 
--
Suomella on aivan mahtava ja erinomainen roolikandadaattius, olla presidentillisesti hyvien palvelusten tarjoaja |3 -kolmelle suurelle:

Kiinan presidentti Xi Jinping' lle, Venäjän Vladimir Putin' ille ja Yhdysvaltojen Joe Biden' ille - tässä on tie kohden TP Sauli Niinistön todellista Nobelin Rauhanpalkintoa.

On aika oppia kansakuntamme suurin tahto olla omansa - täällä idän ja lännen vedenjakajalla ~ https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000008419247.html - löytää enemmänkin - juuri se mitä kansa haluaa:
Olla erossa Natosta, lännen sotakoneesta - olla liittymättä mihinkään sotilasliittoon, ja toteututtaa kansakuntamme suuri tahto olla puolueeton toimija - 53 prosenttia tahtoo näin! (MTS 2021)
..
Vahvuutta voidaan opastaa muutoinkin kuin vain hevostelemalla -
.. olla diplomaatti, nokkimaton, näykkimätön kuin sotkeutumaton - kohtelias ja huomioitseva - kaikkia ilmansuuntia kohtaan.
..
TP Sauli Niinistö - olet Elämäsi paikassa
Kansa opastaa tietä ja sitä kannattaa herkällä korvalla kuunnella. Kansa on puhunut linjansa selväksi jo kaksikymmentä vuotta*. Tätä syvistä riveistämme kumpuavaa viisautta kokea tosiasioita kunnioitettaan niin Kiinassa kuin Venäjällä - yllättävän korkeilla istuimilla.
 
..
Linkit ja viitteet:
 
 
..
Kun Kiina löysi jälleen maailman!
Gavin Menzies: "1421 - Kun Kiina löysi maailman"
 
..
 
 
..
SUOMI24  |  20|69  TIEDE  |  100   TIEDE |
 
 
...
 
 
..
e