Kuva: ~ https://politiikasta.fi/demokratian-kriisi/ -
*
...
Demokratia on eräs ihmiskunnan vaikuterooleja - enemistöisellä osuudella on joitain muita yhteiskuntamalleja
1 - Demokratia alkoi jo orjuuden aikana Kreikasta, jossa vapaat miehet huusivat reaaliajassa päätöksiä torilla. Toisaalla oli alkanut erilainen kehitys kaukana Aasiassa - Kiinassa, jonka yhteiskuntamalli ei toimi demokratiana, koska populaation määrä päätösnopeuden funktiona ei salli lännenmuotoista nykydemokratiaa.
Sveitsi edustaa eräänlaista demokratian suorien päätösten huippua, jossa kansa tekee kansanäänestyksin omia suoria päätöksiä linjauksissa, joissa esimerkiksi päätetään uusista hävittäjistä.
Suorademokratia kehittyvän mobiliteetin myötä on tätä päivää jo nyt, jos edustuksellinen välikädellisdemokratia voisi ymmärtää, että kansa on lopulta se missä kohtaantuvat kaikki ratkaisut - olivat ne sitten epäsuoria tai kansan omia suoria valintoja.
Demokratia on vain yksi suunta - valtasuunta niin sanottujen länsimaiden yhteiskuntasuunnittelun kartoilla. Harmonisoitunut maailmankatsomus on edelleen hyvin harvinaista.
Sinällään mitään viisasten kiveä ei ole, sillä suorademokratian ratkaisut pohjautuvat aina ensin tehtyihin päätöksiin, miten kysytään ja miten kysymykset kansalle alustetaan - eli taustoitetaan. Ehkä Suomeenkin olisi jossain vaiheessa hyvä testata niin sanottua kansanäänestystoimistoa*.
.
HS: "
Kuinka demokratia mitataan?
"
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006669891.html -
.
HS julkisti tänään toisen kirjoituksen, jolla on yllättävä yhtäläisyys (harmoniadialogi) tämän demokratiapohdinnan kanssa [ ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007021577.html - "Meistä tuli elämäntavalla tappajia, ja sukupuuttoaalto vain kiihtyy ... " ].
Luonto on biologista Elämää, josta ihmiskunta on yksi osa - itseasiassa hyvin pieni kiertobiomassainen osa Elämän monimuotoisuutta.
Olisiko "demokraattisesti oikeudenmukaista" katsoa rooliamme pienenä vähemmistönä; ollen kuitenkin merkittävin haittajäljenjättäjä. Ehkä demokratiaa tulisi kehittää kokonaisvaltaisesti koko luontobiologiaa ajatellen - heilläkin on oikeutensa! Entä äänestykset?
Demokratia mielletään ihmiskeskeiseksi ominaisuudeksi, jota ei koko ihmiskunnan esiintymisaikana ole harrastettu kuin murto-osa - varsikin nykyinen tapa ihmiselossa on hyvin ihmisautoritääristä ja -määräyksellistä kokonaisvastuuta väistellen. Ihmisten demokratiassa taas on pyrky kantaa vastuuta - edes vaikuteryhmänsä puitteissa.
Jälkemme meitä kaikki Elättävään luontobiologiaan on liki diktatuurimaista - emme ole välittäneet tasapuolisuudesta kaikkien lajien kesken, vaikka meitä kaikkia ohjaava evoluutio käsittelee lajia kuin lajia täysin demokraattisesti ja tasapuolisesti - luoden sopeumallista kilpailua - vahvuustekijöiden ajamana. Tuoltako se demokratiakin voisi pulputa?
Ihmiselollisia yhteiskuntamalleja on paljon - demokratia nykymuodossaan (keskeneräisenä kehityskaarellaan?) hakee linjojaan, kuten nyt Yhdysvalloista nähdään.
Demokratia hiippuu, kun autoritäärisiä voimia nousee päätöskeskiöihin
Ihmiset taas katutasoilla ovat seurailijoita, vain muutamat nousevat johtajiksi, joille suodaan päätösvaltaa ohi todellisten demokraattisten mallien - ilman esimerkiksi suoran demokratian malleja - vrt. Sveitsi ja sen lukuisat sitovat kansanäänestykset.
Demokratia on yhteisten asioiden hoitoa
Yhteisiin asioihin tänään kuuluvat ehdottomasti myös luontoon ja biologiaan liittyvät keskinäisvaikutteet kausaliteetteineen. On oikein ottaa vihdoin huomioinnin piiriin kaikissa päätöksissä koko biologista Elollisuutta rasittavat, kuluttavat ja kierrättävät ominaisuudet - olisiko se huomisen kumuloituvaa demokratiaa?
Mutta kuinka pääsemme eroon tästä meidän täydestä ihmiskeskeisyydestä huomaanaan ettei meidänkään Elämää voi olla ilman luontobiologiaa. Siis onko aika pohtia demokratia aivan uusiin kokonaisvaltaisuuden vastuunkantoraameihin.
Mielenkiintoista oli se, että diktatuuriksi väitetty Kiina halusi ottaa USA' n Pariisin sopimuksesta irtautumisen jälkeen johtajuutta ympäristöasioiden osalta. Miten diktatuuri voisi olla siinä tehokkaampi kuin eronsa jälkeen palaava USA? e
Karismaattisuus osaa ottaa kuulijansa - niin että se tuntuu!
...
| TIEDE | TIEDE | SUOMI24 | BLOG | BLOG | BLOG |
..
Ilkka Luoma
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.