slush2019.jpg

Kuva: ~ https://www.is.fi/digitoday/art-2000006315928.html - 

 

...

HS

Haluaisinpa listan moraalisista ongelmista, joista Slushissa ei haluta puhua

https://www.hs.fi/talous/art-2000006317623.html  - 

...

Ilkka Luoma 22.11.2019 - 20:10
Toimittaja raapaisi tässä pintaa liittyen laajempaan moraalikäsitteeseen ihmisten työstä, tekemisestä - ansainnasta ja mahdollisuudesta kokea edes välttävää elintasoa kehityksessä, jossa slushilaiset hienostuneesti automatisoivat, digitalisoivat, systematisoivat ja lopulta parviälyisrobotoivat meiltä jonkin x-ajan kuluessa kaiken työn käsiemme ulkopuolelle. Tylyä, mutta totta - kunhan odottaa ...

Moraali on laaja käsite. Voisimme fiktiona kysyä evoluutiolta miten "se" kokee moraalin. Eipä se koe tavallamme, mutta se ohjelmoi meitä nyt-periaatteella ja omalla meille käsittämättömällä kellotaajuudella moraalia, jossa sopeuma olisi mahdollisimman täydellistä - lajeittain, suvuittain, perheittäin - jopa yksilöittäin. Entä me ihmisinä, joille kasvuhoellistui enemmän, lisää ja nopeammassa tahdissa?

Slush tekee työtä perustyön eliminoimiseksi ja vapaajan kliimaksien lisäämiseksi. Oliko joskus 1969, kun lauantai muuttui kokonaan vapaapäiväksi. Nyt demareiden nuori toivo - Sanna Marin väläytteli nelipäiväistä - ehkä se luontuu ensin puolikkaana perjantaina.

Suurin moraali meille ihmidille on taata evoluution vuosimiljoonaisesti tarkoittama kohtuullinen aika-ajoin niukkuudessa tapahtuva elinvoiman etsintä - työntekona, aidosti fyysisenä toimintona. Se pitää meidät lopulta hengissä - juuri elinkelpoisena, kuten evoluutio on tarkoittanut. Meitä ei ole tarkoitettu parviälyisen robotisaation hyödyntäjiksi siten, ettei meidän tarvitse tehdä ponnistellen mitään - näinhän poliitikot maalaavat, kun huutavat kasvua ja sille kasvua.

Onko meille aitoa moraalia jarruttaa - jo ympäristömmekin takia, tai olisiko slushilaiset biosfäärille eduksi, kun keksivät uutta ihmiseloa fyysishelpottavaa kehityskulkua, mutta sellaisella kehitysjatkumon kellotaajuudella, jossa evoluution hidas, mutta vakaa kellotaajuus ei ehdi olla perässä?

Onko tämän meidän kellotaajuuden ja evoluuton vastineen epäsuhta ratkaiseva tekijä, kun evoluutio palauttaa totaalisesti biosfäärillisen sopeumatasapainon?
 
...