hiilijalanj%C3%A4lki.jpg

 

 

 

...

 • 1

 • Kokoomuksen uudella johdolla oli heti uho päällä: Tavoitteena on kaataa nykyinen Sanna Marinin hallitus

  Ilkka Luoma 9.9. 22:16
  Neuvoton uho?

  Kokoomus on ohjelmakriisissä, se on jäänyt pahasti jälkeen PM Sanna Marinin voimalla esille nostamasta ihmisten Elämän puolustamisesta

  EKP tul(l)ee pelastamaan ylisuuret velat valtioilta hienostuneesti ja luovasti

  Esimakua antoi talousälykkö Vesa Vihriälä*, joka jo innostui esittämään ilmaista rahaa jaettavaksi valtioille. Tämän oivallettuaan demarivetoinen NNV-hallitus ottaa luottavaisesti velkaa ... riskillä hallitulla?

  Kokoomus huutaa yksin oppositiosta liikavelkaantumisen sairaudesta, joka pitääkin paikkansa, kun katsoo kokoomuslaisen aiemman valtiovarainministeri Jyrki Kataisen hallitustaivalta ja Suomen valtion velkakehitystä juuri hänen valtakausillaan. Jyrki puhui tuolloin 'Tuulen tuomista rahoista'.

  Kun demarijohtaja ja PM Antti Rinne saatiin Keskustan voimin sivuraiteelle

  Marin 'tuli, näki ja voitti' (ainakin toistaiseksi) ja opasti Kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa ystävällisen voimallisesti pysymään poissa hallituksesta - pitkäänkö, jää nähtäväksi.

  Petteri yritti tuolloin suorassa tv-haastattelussa kosia Kepun puheenjohtajaa Katri Kulmunia tulemaan Kokoomuksen puolelle, jossa hallitus olisi muodostettu toisin kuin nyt - Kokoomuksen johdolla ja demarit rannalle. Sanna opasti Petteriä tavallansa ja otti luulot pois - ainakin vielä ...

  Entä jos Keskusta kaikkoaa oppositioon?

  Tuolloin Kokoomus on Sannalle parempi vaihtoehto kuin Perussuomalaiset, ja nyt Orpo, joka olisi VVM - valtiovarainministeri, on jo valmiiksi kesytetty kakkosviululle - Sannan hoidellessa kansakunnan yllättävällä suosiolla suomalaisten ihmisyysetuja.

  Yllättäen Kokoomus voisi olla hallitustiellä, sillä tämä hallitsee paremmin yrityselämän, joka ei tuoreiden tutkimusten mukaan oikein usko demarivetoisen hallituksen taitoon hoitaa kilpailukykyä yrityksille ja yrittäjille.

  Nyt Kokoomus on yksin, sillä perussuomalaiset ovat omilla linjoillaan, eroamassa jopa EU' sta, tuomassa markan takaisin ja estämässä Natoon pyryn, kuten sinällään kansakuntammekin.
 • 2

 • Annika Saarikko johtaa välitilan puoluetta

  Ilkka Luoma 9.9. 22:14
  Entä jos Katri Kulmuni olisi räväyttänyt puheenjohtajavaalin esipuheessaan suuren ilon monille kekkos-alkiolaisille: "Johdollani eroamme Marinin hallituksesta".

  Aikanaan ikivireän Paavo Väyrysen opissa ollut Kulmuni olisi voinut tehdä suunnitelmallisen epätoivoisessa asemassa tuon veret seisauttavan hallituksesta eroamislupauksen.

  Olikohan Katrin hampaankoloon jäänyt vielä katkeruus, kun jäi valovoimaisen PM Sanna Marinin varjoon, ainakin puheverbaaliudessaan, jossa Kulmunin tietty intonaatiokaan ei tuonut vakuuttavuutta kuulijoihin nähden.

  Ehkä oppi-isä Väyrynen olisi voinut neuvoa alun suojattiaan? Tosin Katri ylpistyi, kun kuittasi ministeripostin, eikä Paavon asiahuhuilut enää kantaneet Senaatintorille saakka.

  ”Kekkonen olisi voinut rientää apuun Keminmaalta”

  Ei Urho, vaan Paavo olisi voinut kehittää piireistään tämän yllätyksen, joka ei olisi ollut yllätys Kepun tietylle kenttäväelle. Sen tiedän, että Paavolla on edelleen Keskustassa kannattajansa. Katri olisi ehkä kuunnellut nostajaansa, apua olisi tarvittu, kun hätä oli suuri.

  Entä sitten, jos olisikin?

  Ei mitään, sillä Kepu vaihtuisi Kokoomukseen, olihan Kokoomuksen nouseva tähti Elina Lepomäki jo haastanut, ehkä kosinut pääministeri Marinia - kaikille työttömille ansiosidonnaisellaan. Ehkä tuo Elinan veto viehättää toveripiirin uudistusta rakentavaa Marinia?

  Rajua peliä Oulussa, sanoisin

  Toisaalla olisin kyllä odottanut Lepomäen haastaneen istuvan Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon, Kokoomuksen viikonlopun puoluekokouksessaan.

  Orpo sai Kulmunin kosintayrityksessään Marinilta suorassa tv-keskustelussa korvilleen, kun Petteri yritti maanitella Katria puolelleen, kun oltiin Sannan ykköshallituksen perustajaisissa.

  Kuitenkin Marin on jo koko kansan Sanna.

  Emme maalaa tähän väljähtynyttä sananpartta - "Kepu pettää aina". Tuon sijasta jään miettimään miten Sanna tulisi toimeen Elinan kanssa. Politiikka on paljolti jossittelua ... ja myös uhoa.

  Annika Saarikko valittiin.
 • 3 - 2

 • Pitääkö nyt tuhlata vai säästää? Ekonomisti kertoo, miten yksityinen ihminen voi suojautua tulevan laman vaikutuksilta ja antaa yhden hyvän neuvon

  Ilkka Luoma 9.9. 22:13
  Pää on tullut vetävän käteen

  2 - Rajallisesta ei voi nyhtää loputtomasti, siis kasvulla on rajansa - varsinkin tuhlaamisen kasvulla. Heräämmekö huomaamaan Maaemomme lämpenemistä, jopa kuumentumista - olisiko aika jo jäähdytellä. Miksi pitäisi saada enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä?

  Elämäämme voimme myös tuhlata, vaikka jokainen jälkeen jäänyt päivä on menetetty ikuisesti. Miksi siis tuhlaamme päiviä - sanomalla, että tehdään parannus huomenna. Eikö se pitäisi tehdä nyt. Mikä se parannus olisi - olisiko se Elämän edellytysten parannus, joka toisi Elon mahdollisuuksia enemmän lapsillemme ja heidän lapsilleen.

  On vähentämisen aika

  Puhutaan minimalismista. Se on myös tuotannon ja energiankäytön pienentämistä - sehän taas merkitsee työn vähentymistä. Tulisimmeko toimieen täällä Onnelan Lintukodossa vhä vähemmällä, peinemmällä palkalla, vähemmällä kulutuksella - keskimäärin uskallan sanoa, että varmasti tulisimme. Kuutta tuntia vai neljää päivää - vähentämistä sekin. Entä sitten?

  Sitä sitten, että emme voi vähentää ystävyyttä, huomaavaisuutta kuin oikeudenmukaisuuttakaan, ahneuden ja näyttötalouden alttarille.

  Me siis joudumme vähentämään suhteellisesti enemmän sieltä enemmän ansaitsevien joukosta. Vähällä Elävänä ei voi niin paljon vähentää, jos lainkaan. Vastuuta voimme lisätä - ja hän lisää, jopa "tuhlaa" vastuuta sen kantamiseen, jolla on sitä varaa luopumiseen paljoudesta - näinkö se menisi? e
 • 4 - 2

 • Boris Johnson voi esittää hullua, mutta EU:n on pidettävä pää kylmänä

  Ilkka Luoma 9.9. 22:11
  Kuinka hullua on katsoa oman maansa etua ja hyötyä - varsinkin englantilaisittain entisistä siirtomaista, jotka ovat huomisen kauppakumppaneita - enenevässä määrin

  2 - Onkin varmaa, että muut EU' n jäsenet entisinä kolonialisteina (vaikkapa Ranska ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006628053.html -) ovat oivaltamassa saman kuin PM Boris Johnson, ja siksi tuo Ranska haluaa pitää sotavoimiaan entisissä Afrikan siirtomaissaan - puhutaanhan siellä jo valmiiksi ranskaa.

  EU' n talousveturi Saksa ei ollut kummoinen siirtomaaisäntä ja siksi se seuraa tätä uuskolonialismia huolestuneena - jääkö se varjoon, eikä pärjää, kun sellaista isäntämaaperintöä ei juuri ole kuin vaikkapa Ranskalla ja Englannilla. Ehkä tämän vuoksi Saksa tarvitsee "siirtomaakseen" Venäjän ja paremmat suhteet Kiinaan, joka on jälleen maailman suurin talous (bkt/PPP - IMF 2014/-15).

  Ainahan on lopulta kysymys 'Lebensraumista - elintilasta', ei ehkä enää niinkään ihmisille, vaan taloudellisille pyrkimyksille ja ravinnon lähteille. Olemme isossa kuvassa idän ja lännen välisessä vastakkainasettumisen aallokossa, jossa Saksalle juuri tuo Kiinan ja Venäjän lähentyminen ovat suuri haaste.

  Saksalla ei ole sitä etua mikä on Englannilla

  Ehkä nyt Boris hoksaa ajaa uuden nykypäivän kolonialismin todellisen kahdensuuntaisen vuorovaikutuksen molemmin puoleisina hyötyinä sellaisille raiteille, että jotain jää kauppakumppaneillekin. Entiset talousryöstön ajat ovat menneet - Kiina vahtii sitä, ettei enää edes tule. Saksa taas vahtii EU' ssa. e
 • 4 - 1

 • Boris Johnson voi esittää hullua, mutta EU:n on pidettävä pää kylmänä

  Ilkka Luoma 9.9. 22:10
  Hullua maailmankatsomusta ja kansainvälistä kauppaa?

  1 - Kuinka hullua oli muinoinen brittiyhteisöllinen kolonialismi, jolloin englantilaisten puupurjelaivat suomalaisella tervalla tilkittyinä seilasivat kaikkialla maailmassa olevien alus- eli siirtomaiden ja Lontoon väliä - tuoden "ilmaista" raaka-ainetta ja työvoimaa - ja sitäkin nykykäsitteellisesti huonoimmillaan, mutta aikanaan tuottavimmillaan orjina isäntämaan vaurauden nostamiseksi.

  Ehkä nyt PM Boris Johnson hoksasi, että tuo nimelliseksi vaipunut brittiläinen kansainyhteisö onkin väkilukusuhteeltaan EU' hun nähden nelin-viisinkertainen. EU on luokkaa 0,44/7,8 ja tuo englantiakin puhuva "kansainyhteisö" noin reilu 2/7,8. Boris ymmärtää tätä matematiikkaa, ja EU ei olekaan pidemmässä juoksussa niin oleellinen kauppakumppani!?

  Se on selvää, että jo "pelkkä" Afrikka väestöpopulaatiolla noin 1,2/7,8 on jo ylihuomenna ehkä suurempi kauppakumppani briteille, kuin kohta kulutussaturaatiossa oleva varakkaampi EU.

  Boris saattoi huomata, että kiinalaiset ovat jo toistamiseen Afrikkaa valloittamassa - tosin kaupalla, ei asein eikä sotien. Edellisen kerran kiinalaisten dzonkkilaivastot seilasivat Afrikan rannoille 1400-luvun alkupuolella - tuolloinkin Kiina oli maailman suurin.

  Johnson joutuu ajattelemaan hullusti, koska maailmalla markkinat tulevat jakautumaan suuresti. Ja juuri nuo brittiläisen kansainyhteisön -ollen entisiä siirtomaita - muodostavat kysyntärupeaman jatkumona, joka varmasti ylittää EU' n kulutushuiput. Se kuinka luontobiologia selviää tuosta kulutushokemasta ja kasvuhuudosta - jää nähtäväksi, ellei sulavat mannerjäämassat peitä näitä vienti- ja tuontisatamia veden alle >
 • 6 - 2

 • THL: Useampi kuin joka neljäs poika ja lähes joka viides tyttö on ylipainoinen tai lihava, alueelliset erot ovat suuria

  Ilkka Luoma 9.9. 21:53
  2 - Sitä lapset perässä mitä vanhemmat edellä!

  [2005] Rasvojen, hiilihydraattien ja muiden aineiden merkitystä on tutkittu enemmän kuin luonnollisen liikunnan merkitystä tasapainoiseen elämään.

  Suomi on ollut agraariaikakaudella rasvojen maa; kova työ metsissä on vaatinut kunnon eväät. Nyt kulutuksemme pitäytyy hiirikäden liikkeisiin ja sekä hissinnappulasormen liikeratoihin.

  Maailman väkirikkaimmassa maassa Kiinassa käytetään huomattavan paljon vihanneksia ja kasvipitoisia öljyjä ruoanlaitossa

  He eivät esimerkiksi syö eläinrasvaisia juustoja juuri lainkaan. Kaukoidässä syönti ja kulutus ovat pääsääntöisesti tasapainossa. Rike tuhansia vuosia vanhassa ruokakulttuurissa on länsimaalainen pikaruokatankkaus liukuhihnamentaliteetilla; tuo ruoan "minuutissa mahaan" syöntimenetelmä ei yksinkertaisesti istu kaukoidän kulttuureihin.
  ..

  (En halua puuttua yksilöiden valinnan vapauteen muuallakaan, vaan mielipide perustuu haastatteluihin sekä siihen, että on oletettavaa ihmisten haluavan liikarasvoistaan eroon).
  ..

  Länsimaissa tulisi kannustejärjetelmillä pyrkiä vaikuttamaan luonnollisen liikunnan lisäämiseen, koska sosiaali- ja terveysmenojen osuudessa on runsaasti verovaroja liikasyönnin häiriöiden haittavaikutuksien hoitoon.

  Ylensyönti ja liikkumattomuus on kansallinen ongelma monissa kulutusjuhlamaissa

  Ikävintä on, että se lisääntyy koko ajan. On tunnettua, että terveessä ja aktiivisessa kehossa asuu virkeämpi mieli, joka on osallistuvampi. Terveestä ruumiista saadaan suurempi energia ratkomaan muita ongelmia, joihin Suomessakin törmäämme vääjäämättä.
  ..

  [2020] Kiinassa elintason nousu on tänään nostanut myös lasten ylipainon - erityisesti vauraissa kaupungeissa esille - suurena ongelmana. Kiinassa vähälapsiset perheet saattavat hemmotella sitä ainoaa poikaa - olihan dramaattinen yhden lapsen politiikka tehnyt tehtävänsä - suurena erehdyksenä, kun haluttiin kantaa maailmallista vastuuta väestönkasvusta.
 • 6 - 1

 • THL: Useampi kuin joka neljäs poika ja lähes joka viides tyttö on ylipainoinen tai lihava, alueelliset erot ovat suuria

  Ilkka Luoma 9.9. 21:46
  1 - Kestosuosikki niin mainonnassa kuin arkipuheissa on ollut ja on ylipaino eli ylensyönti. Rasvakerrostumat ovat länsimainen kulutusyhteiskuntien vaiva ja tulevaisuuden "kansantauti". Ylensyönnin seurausten eliminointiin käytetään koko maailmassa enemmän rahaa kuin kehitysapuun.

  Jokainen ylimääräisen rasvakerroksen omistaja tietää kaksi peruskeinoa hoitaa asiaa; ei ole vallankumouksellista, että oikea liikunta on luonnollinen tapa ylläpitää lihaksiston kuntoa sekä aikaansaada "rasvavarastojen" sulamista. Toinen perin selvä keino on valita syömisensä oikein; ihminen kun tarvitsee vain juuri sen verran kuin kuluttaa. Periaatteessa näillä kahdella elementillä reilu enemmistö ylensyöneistä ja liian vähän liikkuneista toipuisi normaaleihin mittoihin ja saisi kaupan päälle virkeämmän mielen.

  Liikalihavuuteen vaikuttavat myös ympäristömme markkinainformaatio sekä kulutustottumuksemme. Myös itse ruoanlaiton tekotavat vaatisivat kriittistä tarkastelua; käytämme yksinkertaisesti liian vähän kasvipitoisia aineksia niin ruoanlaiton yhteydessä kuin myös itse syömisessä. Nämä asiat tiedetään. Itse asiassa liikasyönnin syitä, seurauksia ja keinoja sen estämiseksi on tutkittu enemmän kuin vajaaravittujen elinolojen parantamismahdollisuuksia.

  Liikalihavuus on länsimaiden tauti. Me yksinkertaisesti ansaitsemme liikaa, koska meille kertyy liian suuret "pahojen päivien" varastot vyötärölle. USA:ssa ylipaino on vakava kansantauti. Monissa ylikulutuksen markkinamaissa trendi vie XXL-osastoille yhä enemmän. Markkinapaine (so. vapaa markkinatalous) ajaa kulutusta vatsahemmotteluun unohtamalla aktiivisen ja luonnollisen osallistumisen liikkumiseen. Steppereiden, laihdutuspillereiden ja muiden poppakonstien mainonta on kyllä kiitettävää, vaikka perusosallistuminen itse normaaliin liikkumiseen riittäisi noin yli puolelle ylipainoisista.

  Kaukoidän maiden kulttuureissa liikapaino on pienempi ongelma, koska elintavat ja ruoanlaittokulttuuri ovat huomattavasti erilaisia kuin meillä länsimaissa.
 • 8

 • Rahasta riiteleminen peittää alleen EU:n suunnanmuutoksen

  Ilkka Luoma 9.9. 21:35
  Raha on ostovoimaa. Ostovoima vaihtelee rahan arvon ja määrän puitteissa, tietty.

  Se kuinka kauan riittää kierrätyskelpoista raaka-ainetta, ihmiselolle ravintoa ja ympäristöhuomioivaa energiaa - onkin jo aivan eri tason asia.

  Samoin EU jäsenmaineen on liki jokaisen jäsenvaltion osalta erilaisissa lähtöasemissa - on rikkaat maat Saksan johdolla, no niitähän ei ole kovin montaa - lopulta.

  On eteläinen EU, joka kuivuu, aroutuu ja hyytävimmissä tutkimuksissa aavikoituu - tietää ilmastopakolaisaaltoa vuosikymmenien kuluessa pohjoisen EU-jäsenvaltioihin - erityisesti puolityhjään Pohjolaan - jossa vain reilu kolmasosa Italian väestöstä.

  Nyt iski vielä Korona ja sekin suhteutuu väkilukuihin, esiintymismääriin ja syntyneisiin taloudellisiin seurauksiin - unohtamatta reilusti lisääntyneitä testamenttejä ja perintöjä - ikääntyneiden Korona-menehtymisten vuoksi.

  Kuitenkin eri jäsenvaltiot ovat erilaisissa lähtökohdissa - erityisesti itäisessä slaavilaisessa EU' ssa. Sitä paitsi meihin nähden meilläSuomessa menee keskimäärin hyvin, ollaan jopa Onnellisimpia maailmassa - tai ainakin melkein; mikähän lienee totuus?

  Kuusi miljardia maksetaan kolmen miljardin saannosta

  Saanto tulee jakoon muutamassa vuodessa ja "velanmaksu" koittaa kymmenien vuosien aikana, jos osaltansa lainkaan!

  Suomalainen talousviisas Vesa Vihriälä pyysi jo ilmaista rahaa EKP' lta

  Edellinen EKP' n pääjohtaja Mario Draghi sanoi, ettei EKP' ltä lopu raha! Ei lopu - setelikoneen kampi on tukevasti EKP' n hallussa. Ei siis olisi ihme, jos EKP tai EU keksii kaikessa luovassa hienostuneisuudessaan keinoja, joilla tuo elvytyslaina ikään kuin haihtuu olemattomiin.

  Olemmehan jo huomanneet kuinka hienosti EU osaa keksiä keinoja ohitella omia sääntöjään nokkelan oivallisilla tavoilla, jopa niin nokkelilla, että eduskunnassamme persupomo Jussi Halla-ahokin kiinnitti siihen puheenvuoroissaan huomiota.

  Suomesakin paremmin ansaitsevat maksavat enemmän veroja.
 • 9

 • Pitäisikö asepalvelusta lyhentää? Varusmiespalvelukselle voidaan laskea hinta, mutta kansallinen turvallisuus on vaikeampi pähkinä

  Ilkka Luoma 9.9. 21:07
  Otsikkoon nähden - Ei, sillä Suomi on puolueeton ja sotilasliittoihin kuulumaton maa täällä idän ja lännen vedenjakajalla. Me tarvitsemme vahvan armeijan, tässä kohdin aina muistuu mieliin Suomen edesmenneen sinivalkoisen kenraalin lausahdus: "Suomi on hyvä maa, ja sitä puolustaa parhaiten suomalainen itse" -Adolf Ehrnrooth.

  Palvelusajat voidaan vähentämisen sijasta pidentää - miehistö 12 kuukautta, aliupseerit 15 kk ja reserviin upseerit 18 kk. Tämän pidennysohjelman myötä tarkastellaan koko varusmiespalvelusohjelma vastaamaan tätä päivää, myös siltä osin mitä hyötyjä tuosta koulutuksesta voidaan saada siviilielämään, jopa niin, että huomioidaan tarkemmin toivesuuntautumiset ja aiemmat koulutukset.

  Armeijaan mennään, niin miehet kuin naiset toisen asteen koulutuksen jälkeen - 19-20 vuotiaina. Asevelvollisuus säädetään myös naisille, ja kaikkia huomioiden tarkastellaan edellytykset, osaamiset ja määrätietoiset tarpeet.

  Varushenkilöpalvelus on muutakin kuin asevelvollisuus nuorena, se on myös kertausharjoitukset: miehistö 45 ikävuoteen mennessä 180 kertauspäivää ja ali- ja upseerit 365 kertauspäivää. Näin takaamme riittävän puolustuskyvyn, hyödyn siviilielämään sekä maanpuolustushengen - olemme kuitenkin hyvin erikoisessa paikassa ja erikoisella historialla. Me huolehdimme itsestämme - itse.

  Palvelusaika voi antaa paljon hyötyjä siviilielämään, johtamismenetelmiin sekä huomattavasti laajemmiksi yleistyviin YK-rauhanturvatehtäviin. Suomesta voisi tulla rauhanturvaamisen puolueeton suurvalta*. Meihin luotettaisiin niin idästä kuin lännestä, kun opimme olemaan sekaantumatta muiden itsenäisten omiin sisäisiin asioihin.

  Suomen kansa on jo pitkään vastustanut suurena enemmistönä kaikkia sotilasliittoja

  Me emme halua muiden sotiin. Me emme myöskään halua olla toisten taistelualusta maaltamme naapureihin. Me haluamme olla rauhanneuvottelujen järjestäjä, luotettava neuvottelupöydän kattaja. Näin me turvaamme oman olomme, Elomme ja kehityksemme parhaiten.
 • 10

 • Elina Lepomäki antoi myrskyvaroituksen linjaansa hakevassa kokoomuksessa

  Ilkka Luoma 9.9. 20:57
  Kokoomus - Elina Lepomäki vs. Sanna Marin - SDP

  -tuloerokeskustelu
  [ Yle – tuloerot kasvavat ~ https://yle.fi/uutiset/3-9835458 - ]

  Huomisen toivot – nuorta voimaa. Kansanedustajia molemmat, suurista puolueista, joita meillä ei todellisuudessa ole. Elina ja Sanna keskustelivat tuloeroista*, mukana oli myös Vasemmiston Paavo Arhinmäki. Vasemmistopuolueet ja oikeisto ottivat yhteen. Menestyjien ja osin menestymättömien kamppailu elintilasta ja auringonpaisteesta – reviireistä tässäkin kysymys.

  ~ https://areena.yle.fi/1-4241325 -

  Sanna edustaa inhimillisyyttä, tuloerojen kaventamista ja myös heikkojen puolustamista – hyvin koulutettuna ja hyvää palkkaa edustajatyöstään nauttien, samaa edustajapalkkaa nauttii myös Elina, edelleen hyvin koulutettuna – molemmat selviytyjinä, joko oveluudella, yrittämisellä, pyrkyryydellä tai aidolla vaikutteella kansalaisten suuntaan – nousten eduskuntaan edustamiensa edunvalvontaryhmien äänten kannattelijoina.

  Sanna tunnistaa kirkkaasti tuloerojen kasvun ja niiden aiheuttamat ongelmat. Suomessa on yhä enemmän pudonneita, pelkästään nuorissa noin 40.000, jotka eivät saata koskaan tulla työmarkkinoille – elääkin pitäisi ja ostovoima jotenkin järjestää ***. Kuka tai mikä on lopulta vastuunkantaja; yksilö itse vai auttava yhteiskunta – tämä on sitä sosiaalidemokratiaa – auta toveria mäessä.
  ..
  Elina Lepomäki on Kokoomuksen äänenkannattaja. Kokoomusta ”haukutaan” menestyjien reviiripiiriksi, joiden tulee valvoa lisääntyvää omaisuutta ja tulojen kasvua – siis puhumme kasvutalouden kannattajista. En vain ole koskaan kuullut kenenkään muunkaan kertoneen kuinka kauan kasvua voi jatkua ** – haluamallamme tavalla, siis ostovoimalisäyksinä. Kokoomus on ikään kuin evoluution ”vahvemman lain” rautaisen säännöstön ilmentymä.

  Elina haluaa, että ihmiset tekevät työtä, erityisesti. Kiinnostus on luvuissa, mitä enemmän työtä tehdään ja mitä useampi on palkkapussissa kiinni – sen enemmän yhteisestikin on jaettavaa.
 • 11

 • Suomen kaupat tuottavat vuosittain lähes 100 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä, paremmalla suunnittelulla hävikki voisi olla paljon pienempi

  Ilkka Luoma 9.9. 19:58
  Kaupunkilainenkaan ei tule toimeen ilman ravintoa

  Ravinto syntyy maasta, vedestä ja ilmasta - suurimmaksi osaksi veden kastelemasta maasta - maanviljelijöiden toimesta. Tehomaatalous on nostanut hehtaarituotoksen ennätyksiin - odottaako tältä osin jokin luontoimperiumin vastaisku? Entä ilmaston- ja ympäristönmuutos, joka kalvaa Elämän pohjia niin pörriäisten kuin monimuotoisuuden alta.

  Kuluttajina vaellamme yhä monipuolisempien ruoka-aineshyllyjen välissä - tarjonta on markkinataloudessa ylittänyt jo "itsensä" - liika on liikaa, monipuolisuudessakin. Laajat sortimentit ovat eräs syy, miksi tuotantokustannukset nousevat ja Maapallomme rajallisesti kierrossa olevia ravintolähteitä kulutetaan yli vuotuisen normaalikasvun.

  Suuri tarjonta aiheuttaa kaupoissa tämän monia hyödyttävän 'punaiset laput" -ilmiön*, jossa 30%' n ale muuttuu ainakin osuuskaupassa iltayhdeksän jälkeen 60 prosentiksi. Kauppoihin onkin ilmaantunut aivan uusi kuluttajaryhmä 'varttia vaille yhdeksän' - keräilijät, jotka parhaimmillaan kuittaavat 100 euron ostokärryllisen 40 eurolla. Näin haaskuuseen ei pitäisi joutua kaupasta niin paljon.

  Punaiset laput kotoa saattavat ajautua helposti lopulta taloyhtiön bioroskiin

  Meitä kaikkia Elättävä biologia on jatkuvassa vuosimiljoonakierrossa. Me olemme luoneet tuohon luontaisen kiertoon poikkeavuushävikin, joka saattaa iskeä takaisin - niukkuutena, joka ulottuu varakkaammankin ruokapöytään, silti haaskuuseen menee Suomessakin liikaa - aivan liikaa.

  Entä Kiina, jossa jopa presidentti Xi Jinping vaatii kansalaisiaan syömään lautasensa tyhjäksi [~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006601125.html -], miten Kiinassa olevat hukkatonnit suhtautuvat meidän vastaaviin, kun laskelma kohdistetaan per capita. Tämän päälle kun osamme huomioida tuhlaamisen ja haaskuun kumuloituvuuden viimeiseltä 100 vuodelta - herää kysymys mikä talousjärjestelmä onkaan se juuri oikea - luontobiologian näkökulmasta.

  Lännessä ja kohta Kiinassakin yli-ylipaino on jo kansantauti.
 • 12

 • ”Olemme avanneet pakastimen oven” – Etelämanner sulaa ja uhkaa jopa romahtaa suurelta osin

  Ilkka Luoma 9.9. 9:55
  Tässä kohdin on täysin varmaa, että merenpinta nousee - on vain kysymys milloin, missä tahdissa ja missä määrin. Maapallolla on ollut meriä reilusti miljardin vuoden verran - kerran kaiken peitti vesi - oli vain vesielämää, sieltähän mekin tulimme - alun alkaen, tai ... ?

  Ehkä suurempi pohtimisen paikka on yhä voimakkaammiksi nousevat hirmumyrskyt ja ranniloille niiden hyökyaallot - esimakua syntyi vedenalaisen maanjäristyksen tsunamiaallot Thaimassa, joka vei paljon suomalaisiakin meren syvyyksiin.

  Valtamerien veden lämpötila on nousussa ja tiedetään että yhä useammin lämpö nousee yhä laajemmilla alueille tuohon kriittiseen 26-28 asteeseen ja yli, mikä aloittaa pyörremyrskyn generoimisen. Nämä lisääntyvät - ehkä jopa hyvinkin nopeasti, vaikka itse vedenpinta vielä pysyisi alle metrissä, tosin sekin vie monia saaria asuinkelvottomiksi + laajoja juuri ja juuri merenpinnän yläpuolisia ranta-alueita.

  Helsingistäkin on jo piirretty rannikkokartta* mihin rantaviiva ulottuu, kun nousua metri ja 1,5 metriä ... Kun yhdistetään tuohon merenpinnan nousuun kasvava meriveden lämpötila - ovat nuo voimistuvat pyörremyrskyt entistä tuhoavampia. Mitä pitäisi tehdä - ehkä ei enää mitään, se kuuluisa on jo pöksyissä?

  Sekin on varmaa, että ajan kuluessa koko Maapallo höyrystyy ja haihtuu Auringon räjähtäessä - avaruuden tuuliin ... Aurinko paisuu loppurykäisyssään aina Marsin radalle saakka ... kaikki muu sen sisällä haihtuu
  .
   
   
  ...