cia2.jpg

 

Suomi pöydänkattajana saa maailman johtavimmat ydinasesuurvallat päämiehinään Helsinkiin – presidenttiensä Donald Trumpin ja Vladimir Putinin myötä. Herrat tapaavat ensimmäisen kerran virallisesti – kahden kesken, ja käyvät molemmat vähintäänkin kohteliaisuuskäynnillä presidenttimme Sauli Niinistön luona –

 

ehkä jopa evästäytymässä. Tämän evästäytymisen arvoa meillä ei osata vielä riittävästi arvostaa. Toisaalta Niinistön arvovalta nousee ja hänen kruunaamaton ”kekkosmainen” ulkopolitiikan hoito de facto suvereenisti jykevöityy.

 

Putin on asiantuntijoiden näkökulmasta helpommin ennakoitavissa ja hänellä on tavoite, joka on selkeä, ymmärrettävä ja yhteistoimintahaluinen – silti kansallisuutta ja venäläisyyttä suojelevaa, jopa yli rajojen – kuten ydinasesuurvalloilla on kaikkinensa tapana [1.

 

 

Trump sen sijaan on kiintoisa epäperinteellispoliitikko, olematta ennakoitavissa. Liikemiesdiilimäisesti yllättävä, suoraviivaisen nopea ja herkästi suuttuva [E -sitäkin Trump on, jos provisiot jäävät saamatta. Diili on Trumpille aamun heräämissana – sellainen olisi oltava jatkuvasti nähtävillä ja siispä hän pukee ulkopolitiikkaansa liikemiesmäisiä periaatteita – olematta liikemies, jonka sana on täysin luotettava.

 

Erään asian Trump on omaksunut hyvin – ja se on lupaus, tässä vaalilupaus ja niiden reippaan kokoinen lupauskori, jota koetetaan nyt toteuttaa – kaikin keinoin. Eräs lupaus oli tehdä Amerikasta jälleen suuri, vaikka suuri tuo on nytkin – ainakin ympäristökäyttäjänä, kuluttajana ja sotijana – kaikkialla ympäriinsä, mutta kaukana omilta rajoiltaan … siksi olikin ”osin yllättävää”, että Trump olisi ollut suunnittelemassa taisteluhyökkäystä – Venezuelaan [2.

[2 ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005744102.html -

 

Ote: Trump ehdotti toistuvasti hyökkäämistä Venezuelaan ja yllätti neuvonantajansa, kertoo uusi raportti - Trumpin hallinnon virkamiesten kerrotaan vuorotelleen siinä, kenen vuoro milloinkin on yrittää saada presidentti luopumaan ideasta … ” -HS-toimittaja Emilia Tykki – 05072018.

 

Allekirjoittaneen kommentti: Venezuela on merkittävä öljyvarantojen omistaja. Vasemmistolais-sosialistisen aatesuunnan surullinen koekenttä. Erityisesti edesmenneen voimamies Hugo Chavezin aikana piikki USA:n ahterissa. Ei ihme, että US/Trump suunnitteli Irakin, Libyan ja Syyrian kaltaisia hyökkäyssotatoimia. Kaikki kolme mainittua muslimimaata ajautuivat kaaokseen ja sekasortoon. Venezuela oli liian lähellä US-kotipesää ja USAF rynnäkkökoneet risteilyohjuksineen jäivät toistaiseksi kotikentilleen. Kuitenkin Venezuela on trumppisteille potentiaalinen iskukohde, kuten ovat myös Iran ja Pohjois-Korea.

 

 

Mitä seuraavaksi, kun Trump & Putin tapaavat kahden kesken?

 

EU-Eurooppa pelkää, että US/Trump myy heidät Putinille – ja lopettaa aseellisen läsnä- ja uhkaolonsa EU-Euroopassa, … joka muuten ei ole koko Eurooppa, jota perinnemedia koettaa kaikin keinoin rummuttaa häivyttäen todellisuutta, jossa Eurooppa jatkuu aina Venäjän Uralille asti. Tuosta kokonaiseurooppalaisuuden filosofiasta kumpuaa myös niin sanottu koko Euroopan turvallisuuspolitiikka [3.

 

Trump vaatii natokumppaneitaan täyttämään luvatut/sovitut kaksi (2) prosenttia [4 kunkin natomaan bruttokansantuotteesta aseisiin, taistelukykyyn ja siinä sivussa asekauppoihin amerikkalaisten kanssa, joka on samalla maailman suurin asekauppias [5 – ollut sitä vuosikausia. Yhdysvalloille asekauppa on suurliiketoimintaa [6 ja sitä johtavat sotahaukat, jotka pitävät kiinni reviireistään ”tykein ja hävittäjin”.

[4 ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005742877.html -

 

Ote: ”The New York Times: Trump lähetti Nato-liittolaisille teräväsanaisia kirjeitä – vaati nostamaan puolustusmenoja - Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kerrotaan lähettäneen kesäkuussa kirjeitä ainakin Saksan, Belgian, Norjan ja Kanadan johtajille … ” -HS-toimittaja Linda Laine - 03072018

 

Allekirjoittaneen kommentti: Itseasiassa eurooppalaisen puolustuksen ei tarvitse käyttää enempää verovaroja amerikkalaisten aseiden ostamiseen. Trump pyrkii kahden prosentin vaateellaan edesauttamaan amerikkalaisten asetehtailijoiden kaupankäyntiä. US on maailman suurin asekauppias. Eurooppalainen turvallisuusajattelu ei tarvitse lisää aseita, vaan vähemmän vastakkainasettelua Venäjän kanssa, joka on EU'lle mahtava taloudellinen mahdollisuus. Venäjä on maailman suurin valtiollinen raaka-aineaitta. Markkinatalous tarvitsee raaka-aineita ja asiakkaita. Kiina on jo tämän oivaltanut!

 

 

Helsinki on kohta mediaväen tähtäimessä – kummasta johtajasta saadaan mehevämpiä lööppejä!

 

Trump tekee nyt sen, mitä on päävaalilupauksena antanut. Trump tietää Venäjän olevan maailman suurin raaka-aineaitta, niin materiaalien kuin kohta ravintomahdollisuuksienkin [7 osalta. Amerikkalainen tuotantokoneisto tarvitsee noita Venäjän maaperärikkauksia.

 

Venäjää ei lisäksi saa laskea kiinalaisten ”taskuun” - ”pelkästään” maailman suurimman tuotantokoneiston raaka-ainetoimittajaksi, sitä US ei kestäisi, sillä nyt elämme jo kiinalaisten vuosisataa [kuva 3. –

 

siispä Trumpin on luotava käännös Venäjän ja Putinin hoitosuhteeseen, kun omat haukat ovat ainakin nyt epäonnistuneet todisteluissaan, joissa Venäjä olisi US-presidentinvaalien takana ollut kätyrinä ja sekaantujana.

 

Nyt Trumpilla on vapaat kädet ja hän käy uutterasti tärkeimmän diilinsä kimppuun – suhdeherkkyys Putiniin on jo esialkuna olemassa. Lisäksi Putinilla on riittävät ”arvomerkit” tehdä pitkälle meneviä päätöksiä ja ratkaisuja, sillä Putin haluaa olla myös kolmen suuren joukossa [8, jossa ”maailman kauppapuheenjohtajan nuijaa” heiluttaa Kiinan presidentti Xi Jinping.

 

Viitteet:

[1 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/09/ydinasesuurvallat-suojelevat-omiaan.html -

[3 Eurooppalainen rauha takautuu yhdessä Venäjän kanssa ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&thread=589025 – [237]

[3 Eurooppalainen puolustusajattelu ulottuu aina Venäjän Uralille asti ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&thread=6493894 - [120]

[5 ~ https://demokraatti.fi/maailman-suurimmat-asekauppiaat-turvaavat-omat-bisneksensa-ykn-turvallisuusneuvostossa/ -

[6 ~ http://voima.fi/artikkeli/2011/muutaman-biljoonan-bisnes/ -

[7 ~ https://m.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-venajastako-maailman-ruoka-aitta/tVMvcG7B -

[8 Kolme suurta: Kiina, Yhdysvallat ja Venäjä, mutta missä talousjättiläisliitto Euroopan Unioni - EU, josta olemme vajaat kaksi prosenttia?

 

...

[E ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005742818.html - [LINKKI]

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 174090

 

DOC trump_putin_05072018.doc – OpenOffice Writer

PVM 05072018

 

730_6718 – 10:49|11:28|12:17