----- Original Message -----
Sent: Saturday, January 19, 2008 9:46 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE: Case - Erkki Tuomioja
 
-------------------------------
 
 
Case -  Erkki Tuomioja
(YLE/TV1:n Lauantai-seurassa valtiotieteen tohtori, ekonomi Erkki Tuomioja haluaa tuoda kansalaisvaikutteen myös omaan "pysähtyneeseen" puoluejunaansa - kynnyskysymys muutoksille lienee suora jäsenäänestys uudistajapuheenjohtajasta, jonka demarit juuri nyt tarvitsevat)
 
[ ... kansanedustaja Tuomioja lupaa juosta keskimääräisen varusmiehen rinnalta johtoon ratkaistaessa markkinamekanistisoituneen kulutusjuhlayhteiskuntamme takaisin suorempaan kansalaisvastuuseen ja -vaikuttamiseen päätettäessä mihin Suomi menee historiallisesti lämpimimpien tammikuiden jälkeen... ]
 
Tuomioja on ollut pitkään vallan ytimessa - häviten jo kaksi kertaa puolueensa puheenjohtajavaalit. Syyksi voitaisiin ajatella oman puolueapparaatin junailut. Viimeinen junailu olikin sitten liikaa. Porvarien haukkuminen mässäilijöiksi oli epäurheilijamaista dopingia kansakunnalle, joka panee aina parjaajat kuriin. Sinänsä eduskuntavaalitappio oli "vain" tappio Niinistölle - unohtamatta, että SAK:n ammattiyhdistyspolitiikka ei sovellu kansakunnan kaikkien yhteisten asioiden hoitoon.
 
Erkki Tuomioja on monesta ikäluokkansa poliittisesta kokemusbroilerista poiketen tehnyt myös rehellistä työtä [tämä ymmärrettäkööt silmäniskulla ´]. Tuomioja oli Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtajana oppimassa urbanisoitumisen aatetta ja ehkä liiallista Helsinki-keskeisyyttä. Suomessa on aina syytä muistaa, että 75% suomalaisista asuu muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Demareiden on myös aika tarkastaa asennettaan sinne, missa meille kaikille välttämätön ruoka tai sen raaka-aineet tuotetaan.
 
Voidaan sanoa, että Erkki Tuomioja sai lopullisesti kansinväliset kannukset Suomen ollessa EU:n puheenjohtajamaa. Tuomiojan kielitaito, kiistaton keskusteluherkkyys ja kyky nähdä kirkkaan intellektuellisesti asioita, myös muutoinkin kuin puolueiden oppisääntöjen mukaisesti - hurmasi eurooppalaista henkeä Brysselin yhteisten asioiden masinointikäytävillä. Pohjoismaamyönteisenä eurooppaedustajana Tuomiojalta jääkin sitten Nato-johtaja USA vähemmälle huomiolle. Tämä ei tee USA:sta ei-ystävää, vaan kysymys on mahtimaan nykyisistä linjauksista, jotka ensimmäisen amerikkalaisen naispresidentin myötä saattavat muuttua oleellisesti.
 
Tuomioja, jo 1960 -luvun "Vanhan valtaajana", on riittävän radikaali ymmärtämään suoran kansalaisvaikutteen nousun tänä äkkinopeiden ja välittömien sähköisten kommunikointivälineiden aikakautena. Demari-puolueen puheenjohtajaäänestys suorana jäsenäänestyksenä on alku herkemmälle korvalla kokea "iholla" mitä "kentällä tapahtuu ja  - muhii". ---- Olisiko demareilla rohkeutta - puolueensa suoralla jäsenäänestyksellä selvitettyjen puheenjohtajakandidaattien lopullisen valinnan altistamisen koko kansan tehtäväksi? Tämä olisi merkki kansalaisille, että demarit haluavat ottaa kokonaisvastuullisen roolin "karanneiden ongelmien" yhtenä konsensushoitajana. 
 
Ikä ei ole este ylimpään valtaan. Markkinatalous ihaili aikansa nuorta innokkuuden voimaa. Nyt on paluuta näkemään kokemuksen välttämättömyyttä ohjattaessa kansakuntaa, jossa on muitakin vaikutteita kuin lyhentyvien talouskatsauksien voittomarginaalipyyde. Kokemus nuorekkaana kuuntelijana ja älykkäänä keskustelijana on tätä ja huomista päivää ottaen mukaan nuoret, joille valmistelemme yhdessä huomisen maailmaa, jossa tammikuussakin voisi sataa lunta. Demareiden huomista puheenjohtajistoa täydentää hyvin kansanedustajat Heli Paasio ja pappismies Ilkka Kantola - erinomaisen hyvin - tässähän kohtaisivat kokemus, syvät henkiset arvot ja nuori innokkuus.
 
On rehellistä kertoa mielipiteensä uskontoon - kuten Tuomiojakin "uskottomana" tilitti. Passiivisesti omalla tavallaan enemmistönä uskovainen Suomen kansa taas arvostaa herkkiin hetkiin hengellisen turvan järjestymistä ylemmistä voimista [ymmärtäkööt tämän kukin omalla tavallansa]. Sosiaalisuutta on taas olla liiaksi korostamatta sellaisia henkilökohtaisia ominaisuuksia, joilla ei ole suurta merkitystä ohjattaessa kansakuntaa näkemään sellaisia haasteita, joihin tarvitaan käytännön kollektivismia individualistisessa hengessä.
 
Oli mielenkiintoista kuunnella Tuomiojan kunnioittavaa sävyä valtio-omistusta kohtaan. Sen sijaan markkinamekanistiselta nykyhallituksen omistajaohjaukselta pääsi unohtumaan yhteiskuntaomistajan kansakuntarooli. On aina muistettava työn merkitys valtiossa. Suomen suurmies, ajassa ymmärtänyt presidentti Kekkonen loi ja ylläpiti osaltansa valtiovarallisuuden ydintä - suurteollisuutta. Valtion yhtiöiden yhtenä tehtävänä oli jo tuolloin olla suhdannepuskureita työnantajina takaamaan työpaikkoja. Kekkosen perintö on sittemmin rahapulassa raiskattu. Tuomiojalta näyttäisi riittävän ymmärrystä valtiomistajuuden uudelleen arviointiin.
 
Markkinakapitalismi unohtaa useasti kansantalouden lait - työllisyyden, ostovoiman jaon ja kaikkien tuotantopanosten yhtäläisen arvostuksen. Todellisen työn kunnioitus pitää saada nousemaan kikkailupörssipelien yläpuolelle. Pörssiraha on aina viime kädessä 'oikeaa rehellistä työtä' tehneen panoksia - oveluudelle luovutettuna ostamisen näyttövoimana. Tuomioja paljon lukeneena hyväksynee tämän.
 
Politiikkaa ei tunnetusti voi tarkoin ennustaa. Nyt kuitenkin on herkullinen paikka suorittaa arviointia huomiselle. Tuntuisi selvältä, että toinen eurooppaedustaja Sauli Niinistö (kok.) kuittaa linnan ja Mäntyniemen avaimet. Tänä vuonna valittava uudistaja-ajattelija Tuomioja demareiden puheenjohtajana kuittaa sitten pääministeriyden. Voisi arvata, että nämä Euroopalle myönteiset työtäkin tehneet poliitikot toimisivat hyvin yhteen mm. ulkopolitiikassa. Näin Natokin jäisi suomalaisille mahdottomana yhtälön parametrina unholaan laajan kansalaisenemmistön riemuksi.
 
 
Ilkka Luoma
0400 607080
 
----------------------------------
 
Kirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-
[kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan mielipidekirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma 2007]
 
Kuva 1
 
Teksti
Eduskunnassa myös eri puolueiden edustajat kohtaavat - Tuomioja keskustelee Keskustan Seppo Kääriäisen kanssa. Palaako punamulta? Demaripuolue voisi olla Suomen ensimmäinen kansalaisliike, joka kuuntelee oikeasti suoraan äänestäjiä, uskaltaen tehdä myös kansalaisten "vastaisia" päätöksiä kipeissä ja pakollisissa kysymyksissä.
 
Kuva 2
 
Teksti
Hiukan tärähtänyt kuva - tosin selvää linjaa "uudistajillakaan" demareissa ei vielä ole, mutta kansanedustajat Heli Paasio ja Ilkka Kantola ovat huomista yhteyttä kansalaisiin uudistuvan kansalaisliikkeeksi muuttuvan puolueensa kautta? Uutta demaripuheenjohtajistoa?
 
Kuva 3
 
Teksti
Demarit ovat osa suomalaista yhteiskuntaa. SDP on erään tiensä päässä. Henkilöt vaihtuvat, mutta aate yhteisestä päämäärästä konsensuksella ei muutu. Kansalaisliikkeet edustavat tänään individualismia kollektivismin eteen ratkottaessa "karanneita" ongelmia. Kulutuksemme on myös tiensä päässä - kaltaisellamme tavalla.