Pohjois-Amerikan_asukkaat.jpg

https://peda.net/valkeakoski/opetuspalvelut/pk/tyry/oppiaineet/historia/hi-koskinen/7c/historia/4jjjpa/ipa - 

 

HS:

Raportti: Tuhansia alkuperäiskansojen naisia kuoli ”Kanadan kansanmurhassa”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006127852.html

 

Ilkka Luoma 1.6.2019 - 15:15
 
 
Jostain syystä laatumedia on uskaltanut nostaa tiedetyn pintaan. Nyt Kanadasta, kun vielä Yhdysvalloista sitä ei uskalleta kaikin osin tehdä. Tässä kohdin on viisasta perehtyä historian poljentoon ja koettaa löytää sieltä totuudellinen asema koskien alkuperäintiaanien tilaa, aiempaa ja nykyistä, ja kaikkea siltä väliltä - unohtamatta "haudatkaa sydämeni Wouded kneehen" ... kirjaa. 

Kolumbus löysi Karibian saaret ja pian Espanjan, Portugalin ja Englannin löytöretkiryöstölaivat ilmaantuivat Amerikan - Uuden mantereen rannoille. Oli alkanut valkoisen aikakausi "tämä on meidän pallonpuolisko - pysykää te (venäläiset) poissa" - tosin tsaari myi Alaskan USA' lle - pilkkahintaan. 

Emme tarkoin tiedä ketkä olivat alun alkuperäintiaaneja - puhutaan puebloista, jotka ovat "kadonneet" - puhutaan inkoista, atsteekeista, tolteekeista ja mayoista - niin tai näin, niin valkoinen eurooppalainen oli se joka tuli, ryösti ja valloitti. Tästä ei enää kiistellä, se hyväksytään kansojen vaelluksien piikkiin sekä ylivoimaisten sota-aseiden käyttötaitoon. 

Miten Amerikan intiaanit Pohjois-Amerikassa ovat pärjänneet - on monin osin avoin haava. Nyt Kanadasta kuuluu kummia - ranskalais-englantilaiset ovat avanneet omatuntonsa ja tunnustavat tutkimuksin pahaa oloaan ja tekojaan. Hyvä näin. Toivottavasti Afrikasta tuodut mustat saavat vielä tunnustuksen ja nöyrän anteeksipyynnön valkoiselta toistaiseksi valtaväestöltä. 

Miten olisi uusi manner, jos valkoinen eurooppalainen olisi jäänyt saapumatta ja nykyisin vaikkapa Mayiat pitäisivät valtaa - tiedetään heillä olleen uskonnollisia ja uskomuksellisia ihmisuhreja ... inkat kävivät sotia, kuten valkoinenkin. Entä kieli - puhuttaisiinko mitä, englannin ja espanjan sijasta?
 
...