Sent: Thursday, September 20, 2007 10:06 PM
Subject: MIELIPIDE: Tänään opetetaan huomisen opettajat opettamaan ylihuomisen haasteille ratkaisut

______________________
( Savonlinnasta ollaan viemessä opettajien koulutusta pois alueelta, joka luonnostaan voisi houkutella parhaita resursseja )
 
Tunnetusti ikäluokat ovat pienentyneet. Peruskouluihin astuu vähemmän koululaisia kuin aikoina, jolloin mm. Savonlinnaan perustettiin opettajien koulutustoimintaa. Savonlinnassa laitos on sittemmin toiminut Joensuun Yliopiston alaisuudessa. Savonlinnalla on pitkät perinteet opettajien kouluttamisesta - tätä perinnettä ei tule katkaista!
 
Savonlinna on yksi luontoarvoiltaan kauneimmista kaupungeista - Savonlinna on puhtaiden vesistöjen ympäröimä jono saaria, joissa on hyvä asua, yrittää ja tehdä työtä. Myös opettajat, jotka opettavat uusia opettajia ovat viihtyneet rauhallisen, viihtyisän ja puhtaan luonnon keskellä. Savonlinna on luonnostaan virikkeellinen paikkakunta asua, jossa kaikki tarpeelliset palvelut ovat ruuhkattomasti "kivenheiton" päässä.
 
Virikkeellisyys itselle, lapsilleen ja koko perheelle on yksi huomisen pehmytarvoista päätettäessä uutta asuinsijaa ja sijoittumista. Savonlinna on ympäristöltään houkutteleva alue. Savonlinna voisi innostaa opettajien koulutusalan huippuosaajia pois suurten kaupunkien ruuhkista, saasteista, melusta ja jatkuvista mieliä riipivistä kiireistä.
 
Mikäli tilastot osoittavat, että opettajia tarvitaan huomenna vähemmän - on viisasta reagoida tähän säätämällä opettajakoulutuksen aloituspaikkoja, tai sitten voimme kouluttaa osaavia opettajia myös muiden maiden tarpeisiin - opetettavaa riittää maailmalla; tiedon määrä kasvaa koko ajan ja "tietämättömyyttä" on tunnetusti myös "osaavissakin" piireissä :-)
 
Mikäli opettajien koulutusta halutaan taas keskittää tehokkuus - ja laatutavoitteiden vuoksi, onkin syytä harkita vakavasti, olisiko Savonlinna yksi näistä opettajien koulutuksen keskuspaikoista sen houkuttelevuusarvojen vuoksi - niin opettajia kuin oppilaitakin ajatellen.
 
Perustakaamme Pro-Savonlinna Opettajia Kaikille -liike vastustamaan opettajakoulutustoiminnan lopettamista/ siirtämistä Itä-Suomen helmestä - vesistöistään, selistään ja loputtomista saaristaan tunnetusta Savonlinnasta.
 
Aihe on tärkeä myös muulle pääkaupunkiseudun ulkopuoliselle suomalaisittain suurten väestökeskittymien ulkopuolisille alueille. Huomisen kehitystä ei ole yksinomainen ydinkasvukeskuksien tukeminen - huomista on harkittu ja harmoninen hajautus koko maan alueelle. Nykypäivän tietoliikennetekniikka on kutistanut välimatkat, yhteydet ja osallistumisen verkottumisena kaikkialle - minimiinsä.
 
Vastustakaamme opettajankoulutuksen lopettamista ja siirtämistä Savonlinnasta. Päinvastoin tukekaamme ympäristöarvojen kehitystä houkuttelemaan parhaita resursseja opetustyöhön yhteen Suomen ympäristöltään mielenkiintoisimmista asuinalueista.
 
"Luonnostaan virikkeellinen opetus luo huomisen tarpeiden tunnistamisen opettajia ylihuomisen kasvaville haasteille"
 
Linkki adressiin, jossa ilmaisen tukeni Savonlinnalle kamppailussa opettajien koulutuksen pitämiseksi Savonlinnassa ja sen edelleen kehittämiseksi:
 
Linkkikokoelma:
http://sokl.joensuu.fi/  [ Savonlinnan opettajankoulutuslaitos ]
 
 
Ilkka Luoma
0400 607080
 
....................
 
Kirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-
( kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen kanssa, Copyright by Ilkka Luoma 2006 )
 
Kuva 1
 
Teksti
Savonlinna on heinäkuussa oopperan keskipiste vetten keskellä. Savonlinna on asuinkuntana rauhallinen, ruuhkaton ja puhdas ympäristöltään. Täällä on hyvä asua myös tulevien opettajien opettajat.
 
Kuva 2
 
Teksti
Vesi on aina viehättänyt ja rauhoittanut ihmisen mieltä. Savonlinnassa on erittäin paljon rantaviivaa. Vesi pilkistää suunnalta ja toiselta. Jukolansalossa saa oman asunnon alle 2000 eurolla neliö järven rannalta uimavesien ääreltä. Savonlinnaan on hyvä muuttaa opettamaan huomisen opettajia.
 
Kuva 3
 
Teksti
Sillat yhdistävät Suomen kauneinta kesäkaupunkia. Ohikulkutie rakennetaan, tämän olisi voinut jättää tekemättä. Idylli, puhtaus, kiireettömyys ja vesien ympäröivyys voisivat innostaa huippuosaajia laajempaankin opettajakoulutukseen - Savonlinna voisi olla ylihuomisen ajattelun opettajien koulutuskeskus.
 
Kuva 4
 
Teksti
Toriranta on kesäisin toiminnallinen kohtaamiskeskus. Täältä saa vantaalaisetkin sen kuuluisan Laurikaisen lihapiirakan, lupsakkaan palvelun ja pikkusavolaisen hymyn arvoituksella ulottuuko tänne saakka vastuun siirto kuulijalle. Vesi on Savonlinnassa aina läsnä. Kaupunki voi olla huomenna houkutteleva kohde opettajakoulutuksen huippuosaajille.
 
Kuva 5
 
Teksti
Savonlinna tarjoaa kaikille jotain, mutta erityisesti vesillä oloa - purjehtijat saavat tilaa kulkea puhtaasti ja äänettömästi. Pieneksi vähemmistöksi jäävät motoristit mahtuvat mukaan niin kauan kuin on varaa ostaa polttoainetta :) Savonlinnassa voi harrastaa työn jälkeen kaikkea luonnossa - rauhassa, yksin, kaksin ja ryhmässä. Savonlinna on ruuhkaton mieliä kiristelemätön asutuskeskus ympärillään ainutlaatuinen suomalainen luonto, jossa ihminen voi kokea oloa luonnon kanssa sopusoinnussa.