nykanen.jpg

Maailman paras mäkihyppääjä - Matti Nykänen - R.I.P

 

Uutinen toi monille lohduttoman surun |1 – legenda mäkihyppyjen maailmasta oli kuollut – yllättäen. Surua siivittää entisestään Matin herkkä toive nähdä lapsen lapsiaan |2, joka oli jotenkin estetty tai sitten tapaamisia harvennettu, niin, että se tuotti suurta surua ukille ---

 

Lainaan tähän kirjoituksen vuodelta 2010 – ajankohdalta, jolloin Mattia riepoteltiin, käytettiin hyväksi eikä kuunneltu tarkalla korvalla. Eräs asia lohduttaa monia – Suomen kansan syvät rivit tykkäsivät Matista, eiväkä koskaan häntä hylänneet.

[1 ~ https://www.hs.fi/urheilu/art-2000005988441.html -

 

Maamme laulua koko kansalle soitattanut Matti Nykänen

11.1.2010 09:58 

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/01/11/maamme-laulua-koko-kansalle-soitattanut-matti-nykanen -

  •  

(Arvostettu englantilaislehti Guardian ihmettelee suomalaisten asennetta kautta aikojen maailman parasta mäkihyppääjää*/ kohtaan)

Urheiluselostaja huutaa kyyneleet silmissä, kun Matti lentää sankan lumipyryn keskeltä ylivoimaiseen voittoon kisan viimeisenä hyppääjänä - jälleen Matin hermottomat hermot olivat kestäneet paineet, vaikkei edes kisamonttua jalkarätin kokoisten lumihiutaleiden välistä erottanut. Matti toi jälleen kultaa ja Suomen kansalle Maamme -laulua

Englantilaiset näemmä ihmettelevät Suomen kansaa, joka muistaa hyvällä urheilijan, jonka saavutuksia ei olla vieläkään saavutettu. Matti laulatti suomalaisia Maamme-laululla ihmisten mieliin kansan omasta kultapojasta, jota vietiin rahan ahneiden voimalla paikasta toiseen nopeammin kuin tavallisen suomalaisen mieli ehti ymmärtää.

Suomessa - monien mielestä identiteettömien maassa, muistetaan ihmiset, jotka ovat kansallisesti tehneet merkittäviä tekoja, ja erityisesti tässä tapauksessa, kun kansa tietää, että Matti tavallisena ihmisenä oli rahantekijöiden pyörityksessä, heidän imiessä kaiken maallisen vaurauden ja maineen Matin selkänahasta - kysymättä juurikaan mitään pojalta itseltään.


Kansalaiset myöntäisivät Matille heti elinikäisen eläkkeen kansallisista saavutuksistaan 

Kansalla Suomessa on pitkä muisti, ja jos kansa saisi päättää - valtio myöntäisi Matille elinikäisen eläkkeen teoista, joista suomalaiset nauttivat miljooniin nousseissa television katsojamäärissä. Harvemmin ammattiselostajat ovat hurmaantuneet sellaisiin tunnelatauksiin, mitä Matti hypyillään aikaansai. Matti oli ja on penkkiurheiluhullun Suomen kansan lemmikki, vaikka syntilistalle on kertynyt tekoja, joita ei muutoin suvaittaisi. Ei suvaita nytkään, mutta kansa ymmärtää Matin historian.

Matti oli tavallinen, ehkä enemmän sisällään ajatteleva - hiljainen nuori poika, kun hänet hyvin motoriikkaa oppivana tempaistiin urheilun tiukkaan maailmaan, jossa väkisinkin haettiin voittoja ja jälleen voittoja - koska Suomen kansa elää yhtä identiteettinsä osaa noista urheilijoiden tuomista mitaleista ja Maamme -lauluista.Myös Mika Häkkinen on aina Suomen kansan kultapoika

Muistamme hyvin nykymaailman historian suurimman suomalaisen "kansainvaelluksen", kun toinen Suomen kansan lemmikki Mika Häkkinen lennätti ja ajatutti 20.000 suomalaista Unkariin 1989 - "Suomen F-1 kotikisaa" - Hungaroringille. Mika kiitti uskollisia kannattajiaan ja voitti tuon kisan ja jälleen laulatti Suomen kansaa Maamme -laululla - ottaen kauden päätteeksi vielä maailmanmestaruuden.

Samalla tavalla kuin Mika, Matti nostatti kansallishenkeä erikoisena suomalaisluonteena näyttäen maailmalla, kuinka vähemmillä puheilla ja kovemmilla teoilla - "
ei tänne puhumaan ole tultu, tänne on tultu voittamaan" - pärjätään.


Suomen kansa on vähäpuheista, ja se saattaakin englantilaisista tuntua jurottamiselta

Suomen kansa on keskimäärin vähäpuheista ja olemme siitä jopa ylpeitä - teot ratkaisevat. Lähihistoriamme kovimmassa mittelössä 1939-1940 ei ollut puheilla sijaa, kun teoilla itsenäisyyttä puolustettiin.

Näinä aikoina on meneillään "Talvisodasta 70 vuotta" -vuosi - tuolloinkin puhuttiin vähemmän ja tehtiin enemmän. Suomi sai tuolloin "voittonsa" täysin materiaalisesti ja määrällisesti ylivoimaisesta vihollisesta.Pieni kansakunta - suurien joukossa 

Tänäänkin urheilijamme vääntävät voittoa ja menestystä pienenä kansana vastassaan moninkertaisten väkimäärien maita, kuten mäkihypyssä, jääkiekossa, rallissa ja Formula 1:ssä - keihästäkään unohtamatta.

Matti elää aina Suomen tavallisen kansan sydämissä. Matti sai kultaa, jolloin Suomen kansa koki itse saavansa kultaa. Matti voitti ja samalla Suomen kansa koki voittavansa. Maamme laulu yhdisti ja yhdistää tätä pohjoista kansaa, joka puheilla ei ole koristellut latujaan, vaan teoilla, jotka voitoillaan ovat ikuisesti kansalaisten mielissä.


Ehkä englantilaiset eivät ole koskaan olleet todella selkä seinää vasten, kuten suomalaiset. Suomalaisilla on varaa olla omiensa takana, sanoivat teenjuojat mitä tahansa. Seisomme aidosti omiemme "kansalliskultaa" tuoneiden tukena.

*/
WIKIPEDIA - MAAILMAN MENESTYNEIN MÄKIHYPPÄÄJÄ

   http://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_Nyk%C3%A4nen   

Klo 10:19, vain 19 minuuttia ilmestymisestä – 13.000 katseluavausta … ~ https://areena.yle.fi/1-50061325 -

 

.

|2 ” … – Lapsenlapsieni vanhempia todennäköisesti kaduttaa vielä jossain vaiheessa, jos tilanne pysyy tällaisena. Yritin aiemmin saada vanhempien kautta kontaktia lapsenlapsiini, mutta koska asia ei edennyt, olen jäänyt nöyränä odottamaan yhteydenottoa siltä suunnalta. Toivottavasti tilanne vielä tästä muuttuu, Nykänen sanoi. … ” ~ https://www.is.fi/viihde/art-2000005973449.html - -IS 22012019


Ilkka Luoma
https://ilkkaluoma.blogspot.fi 
 

Cc: stefa[email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected]

 

Sent: Friday, January 08, 2010 10:17 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Guardian ~ Maamme laulua soitattanut Matti Nykänen

 

Maamme laulua koko kansalle soitattanut Matti Nykänen

 

 

24 T VU BL BL BL FB FB FB BLOG 191807

680_6023 – 09:14 - MN04