2252 - 1091

 

co2%20per%20as.jpg

 

***

..

Evoluutio loi kasvuhokeman sekä näyttö- ja vertailutalouden!
 
Kerrassaan erinomainen kolumni |1 - sanoo jo otsikoinnistaan lähtien mistä on todella kysymys. Kasvun intohimo; pitää saada enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä .. ~ https://yle.fi/uutiset/3-5152522 - . Tähän mantraan ollaan iskostuttu munaskuitaan myöten erityisesti lännessä, jota kirittää ideaalit vapaus, yksilöllisyys .. ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/07/mika-on-yksityisyytesi-hinta.html - ja yhdessä päättäminen - puhutaan demokraattisesta oikeudesta kuluttaa kasvufilosofian mukaisesti. Miksi me huudamme koko ajan kasvun perään?
.
|1 ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008635247.html -, otsikoituna näin: "Ihminen on pohjimmiltaan loputtoman ahne, ja siksi meillä on ilmastokriisi ja bitcoin" -HS-toimittajana Joonas Laitinen.
.
 
Ne paljon puhuvat kulutuslukemat - per asukas ja valtioittain!
 
Jos katsomme todellisuutta silmiin eli kulutuslukuja, ja niiden aiheuttamia ympäristöhaittoja, ei jää kahta sanaa mistä ne ovat kumuloituen lähtöisin. Jos vielä osaamme tutkia tuon vapauden nimissä yksilöllisyyttä - siis kulutuskäyttäytymisen per capita mentaliteettia, korostuu läntisten valtioiden luoma kulutustavoittelun kesto-ongelma meitä kaikkia Maapallon kahdeksaa miljardia ihmistä elättävää kierrossa olevaa luontobiologiaa kohtaan.
 
On aika katsoa todellisuutta silmiin, tässä YLE-kirjoituksessa olevat grafiikat kertovat paljaan ympäristöongelmien karuuden, valtioittain - keiden toimesta tuo itsekkyys kulutusmaniana on luontoamme ajatellen pahimmillaan ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan - , Yle-otsikoituna näin:
 
"Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys – tutki, kuka päästöistä oikeastaan on vastuussa".
 
--
Syömme liikaa liian vähäisten osalta -
 
.. pieni vähemmistöinen läntinen ihmispopulaatio syö muiden riisikupeilta - niin ihmisten kuin muiden eliölajien. Meidän ihmiskunnan biomassa on vain vähäinen osa evoluution luomasta kokonaisbiologiasta, ollen jopa vähäisempi kuin muurahaispopulaatioiden yhteisbiomassa .. ~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000003613003.html - .
 
--
Itsekkyys on evoluution luoma lahja ihmiskunnalle, siksi olemme valittuja, jo uskonnotkin niin kertovat -
 
.. olemme viisaita, älykkäitä ja nopeita oivaltamaan kaikkea sellaista, että saamme lisää, enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä - näin ainakin todistelemme toinen toisillemme! .. katso vaikka yli äyräiden pullistuvia makeispussukoita - suurentuneita limonadipulloja - lisääntyviä hevosvoimia kasvavissa autoissamme - puhumattakaan asuinneliöistä, joita tarvitaan yhä lisää - huoneitakin enemmän - vaadimme tilaa.
 
Kuinka suuri se karhunpesä onkaan - jopa useammalle poikaselle - lumikinoksessa tai maakuopassa juurakon alla. Miten oli meidän maapesät kymmeniä tuhansia vuosia - hyvin meni kuitenkin, sillä me tässä elossa olevat ihmiset olemme siitä erinomainen todiste!
 
--
Olemmeko evoluution kokeiluversio, joka ihmettelee nyt olemmeko ainoita älykkäitä koko maailmankaikkeudessa?
 
Kulutusjuhla alkoi ahneudesta saada lisää ja sen myötä olla enemmän kuin muut - siis haluamme näyttää riikinkukon pyrstösulkia omana erinomaisuutena ja lopulta kykynä olla juuri se joka saa lisääntyä.
 
Kreikkalaiset keksivät demokratian - vapaiden miesten reaaliaikahuuteluna turuilla ja toreilla -
 
.. puhuttiin jo tuolloin suorademokratiasta (!) - tuon nykyisen maailmallisvähemmistöisyyden läntisenä kulutusjuhlinnan ilmentymänä, joka käy juuri nyt omaa kamppailuaan hegemoniasta, joka paljolti luotiin kolonialismista.
 
Tänään Elämme demokratian kriisissä ..
~ https://www.tiede.fi/keskustelu/78948/yllattaen-olemme-demokratian-yhteisokriisissa - , jota EU-Eurooppa koettaa kehittää - Kiinan seuratessa uteliaana, löytyisikö sieltä jotain kehityskelpoista 1400 miljoonalle kiinalaiselle! Siirtomaiden riiston myötä edelleen lännessä (lähinnä EU-Euroopan alkuperäjäsenvaltiot, tosin Iso-Britannia erosi tuosta EU-sidoksesta) haluttiin lisää, enemmän ja nopeammin, ja tätä kehitystä ruokki aseet, uteliaisuus ja halu löytää jotain sellaista, jolla voidaan erottautua - syntyi kahden maailman valtava rako joka repeytyi ja joka jatkaa repeytymistään nyt idän ja lännen jyrkkenevänä vastakkain asetteluna .. ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy - .
--
Itsekkyys kulminoituu tänään voimallisesti juuri nyt Euroopassa, jossa käydään sotaa - tai sotimisen erikoisoperaatiota -
 
.. jossa veli käy veljeä vastaan riitana historiasta, vaikutteesta kuin reviireistä .. ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/12/reviirien-hallinnalla-omavaraisuuden.html - ja etupiireistä |* - nyt Ukrainassa länsi on napit aseina vastakkain idän kanssa.
 
Itä ei ole tässä vain Venäjä -
 
.. vaan myös osittain Kiina, joka on jo sanonut vuosia sitten ettei maailmallisuutta enää johdeta yhden valtion valtapolitiikalla |2.
.
.
 
Kiina on on tullut omin itsekkäin menetelmin saaliin ja aina lopulta ravinnon jakoon - hupenevista varannoista |3, joita raaka-aineiksi kutsutaan. Kiina ottanee osuutensa - sen ollen noin 1,4/8,0 - yksinkertainen tosiasiat ihmisten lukumääränä.
.
|3 ~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-venajastako-maailman-ruoka-aitta/4a4029a7-096d-3193-807c-2e129878a44a -, KL-ingressiltään näin: "Venäjästä on kaikessa hiljaisuudessa tulossa maailman ruokatuotannon megakokoinen tekijä, kirjoittaa Hanna Loikkanen kolumnissaan." .
 
Varanto luo mahdollisuuden tuottaa ja tämä tuotos on läntisen opin mukaan liiketoimintaa |4, jossa varannot eli raaka-aineet - raaka-ravintokin jalostetaan mahdollisimman pitkälle - suurempien voittojen toiveena. Tämä voitonpyyde on se pahin tekijä luotaessa nyt ihmisperäistä ympäristökatastrofia ja katastrofin kiihtyvyyteen vaikuttaa valtiollinen itsekkyys olla näkemättä metsää puilta |5.
.
 
--
Miksi itsekäs ahneus?
 
On kysymys näyttämisestä ja vertailusta ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/74953/naytto-ja-vertailutalous-mita-se - , siis lopultakin vain ja ainoastaan kyvystä olla enemmän kuin muut. Teknologisen hauskasti tätä "enemmän kuin muut" kutsutaan autoismin nelipakoputkisuudeksi ... äänilläkin on merkityksensä - jättisuuret jenkkiavolavapakut megakumeineen ja harleydavidsonisit ovat tästä ilmentymiä, kuten ferraristit.
 
--
Evoluutio loi meille vain yhden, tai kaksi tehtävää - lisääntymisen
.. ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2020/01/lapsiperheissa-iloitaan-vaihtelevassa.html - ja siihen liittyvän huolehtimisen, että juuri se oma "hedelmä" jatkaa itsekkäästi omaa geeniperimää - jopa maksimaalisesti. Tosin tänään "hyvän tavoittelu, nautiskelu ja "nähä mualimaa" ovat romahduttaneet lisääntymisen |6- erityisesti lännen elintasomaissa.
.
.
 
Kiinakin suitsi omaa lisääntymistä -
 
.. yhden lapsen politiikkana - jonka myötä ja kohonneen elintason kautta Kiina väkiluvun tähdätään olevan vuoden 2100 jälkeen noin 650 miljoonaa, mitä se oli edellisen kerran vuonna 1957.
 
..
Niin - miten suitsimme ahneutta ja itsekkyyttä?
 
Meidän on löydettävä yhteinen vihollinen, joka yhdistää - tänään se on EU-Euroopassa ja lännen vähemmistöisyydestä Venäjä, joka aloitti sodan Euroopassa - edellinen sota oli täysin ulkoa sotkeuduttu USA-pommitteinen Serbian sota, jossa ilman mitään mandaattia kammettiin Serbian autonominen osa - Kosovo - omalle itsenäisyyden tielle. Miksi muuten tuo sota on nyt verrantona niin vähäkirjoitteinen?
 
Meillä on oikea yhteinen vihollinen -
 
.. se on tämä erinomaisen HS-avauksen - ihmisen oma ahneus ja itsekkyys,
 
.. joka on tuhoamassa luontobiologian, joka elättää lopulta meidät kaikki, myös kaupunkilaiset. Eniten kärsivät ovat kohta ravintopulan, kuivuuden ja käyttökelpoisen makean veden puutteessa olevat, joihin me suomalaiset emme toistaiseksi kuulu.
 
Me kuulumme nyt median kiusaamien joukkoon,
.. kun suomalainen media ja päättäjät ovat sotkeutuneet aivan väärille linjoille -
 
.. kehittämään läntistä eu-yhteisöllisyyttä asiakokonaisuudesta, joka ei meille kuulu, vaikka onkin yleisinhimillisyydeltään elämän eettisyyden painopisteessä -
 
.. puhutaan Ukrainan sodasta, jossa jälleen siviilit ovat he, jotka eniten kärsivät .. ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/03/kaikissa-sodissa-karsivat-eniten-aina.html - .
 
 
TIETOISKU!
 
Miksi media ei kerro siviilikärsimyksistä mitä oli Yhdysvaltain johtamissa hyökkäysotatoimissa Serbiassa, Afganistanissa, Irakissa, Somaliassa, Jemenissä, Libyassa, Syyriassa jne -
 
.. miksi nämä Ukrainaan verrannot suurvaltapyrkyryytenä eivät nouse tasapuoliseksi verrannoksi nykyiselle Venäjän sotatoimille ja uhan luonnille - juuri meillä Suomessa, jossa emme todellisuudessa koe uhkaa kuin vain omasta tavasta kuluttaa, näyttää ja hokea kasvua - itsekkäänä ja ahneena.
 
--
 
Mutta mitä ihmettä -
 
.. nykyinen valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ehdottaa luopumisesta .. ~ https://yle.fi/uutiset/3-12368951 -, Yle-ingressiotteeltaan näin:
 
"Valtiovarainministeri Annika Saarikko varoitti, että kaikki joutuvat tinkimään elintasostaan, .. "
 
- siis elintasosta tinkimisestä - rohkea veto, ja osuva, sinällään oikean suuntainen veto - ja nyt Annika voisi kertoa miten hän näyttäisi esimerkkiä kansalaisillemme, eikä vain ehdottelisi kasvot peruslukemilla kulutuksen kaventamisesta.
 
 
EPILOGI
 
Puolitammeko ahneutemme ja itsekkyytemme ja vaikuttaako se lopulta evoluution mahtikäskyyn lisääntyä ja huolehtia jälkikasvusta?
 
--
EKSTRA
"Elonkehä jatkaa myös ilman ihmistä"
 
..
PS. Bitcoin on idealtaan hyveellinen tasapainottaja ja oikeudenmukaistaja - se olisi yhteinen vaihtoväline - kaikille samana, samanarvoisena, ilman valuuttojen välistä kikkailua ja se toisi oikeudenmukaisen vertailun (jos se nyt on edes tarpeellista) eri valtioiden väleille -
 
.. nythän kaikki maalataan USD-vetoisesti, jopa bkt-verrannot, jossa todellisuudessa pariteettikorjattuna Kiina on jo maailman suurin talous (bkt/PPP) -
 
.. siis bitcoin olisi hyve, jos meillä ei olisi liiaksi, vain kohtuudella ahneutta ja itsekkyyttä!
 
Kiina suunnittelee jo kiristely- ja pakotevapaata maailmanvaluuttaa, joka palaisi verrantoon johonkin todella elintärkeään - esimerkiksi ravintoon, jonka niukkuus saatavuutena lisääntyy - ainakin alueittain, heille, joilla menee luontonsa kanssa huonosti ..
 
 
..
| TIEDE | SUOMI24 | VU BLOG | FB |
 
..
 
pssatot%20kun%20per%20cap.jpg

 
 
***