makasiinit1.jpg

 

 

[2006] ” … Jo muinoin ihmisyhteisöt puhdistivat rituaalisesti tulella pahaa ja peloittavaa. Makasiinien poltto kuvastaa epätoivoa, kapinaa ja muutoshenkeä. Tapahtumassa voi oikeastaan kohdata vain kaksi vaihtoehtoa; päämäärätön huliganismi tai aatteellinen idealismi. Toinen on suoraan tuomittavaa mistä kulmasta tahansa. Nuoriso ei ole enää kiinnostunut nykykaltaisesta politiikan hoidosta. Markkinamekanismit ovat ottaneet vallan Arkadianmäeltä.Vahingossa maamme kuvatuin tapahtuma ei syttynyt, se syttyi merkiksi jostain.VR-makasiineissa kuvastui vaihtoehtojen kasvualusta. Alueella järjestettiin miltei pelkästään nuorten ja vaihtoehtojen tapahtumia, musiikkia, kirppareita, vihreyttä ja muutossessioita.

 

Ruohonjuuri [1 oli kauppaa rehellisesti (toivottavasti). Makasiinit olivat vallan leikkausviivoilla [Kuva 1.], Eduskunnan, lain säädäntävallan ja Sanomatalon mediavallan akseleiden keskipisteessä. Nuoret vaihtoehtoiset saivat makasiineilla olla omillaan ja pitkälti omin ehdoin; paikka oli nuorison omaa valtakuntaa, jonka päättäjät halusivat purkaajatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/05/muutoksen-monumentti-nousi-hetkeksi.htmlalta.

 

 

Nyt uutisointi kertoo lopullisesta purkamisesta

[ ~ https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005704253.html - ]

 

” … 1800–1900-lukujen vaihteessa rakennetuille makasiineille alkoi kehittyä monipuolista omaehtoista ja yhteisöllistä kansalaistoimintaa 1990-luvulla.

Tiloissa oli iso kirpputori ja monta pientä yritystä, kuten pyöräkorjaamoita ja ekokauppa. 1990-luvulla kirpputori oli niin suosittu, että parhaimpina päivinä siellä vieraili 12 000 ihmistä. Kun Musiikkitaloa ryhdyttiin kaavailemaan vuonna 1996, käyttäjät huolestuivat makasiinien kohtalosta ja vaativat niiden suojelemista.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti Töölönlahden asemakaavasta vuonna 2002. Se tarkoitti käytännössä makasiinien purkua. Suuri osa makasiinirakennuksista paloi toukokuussa 2006, vain kolme päivää ennen niiden purkutöiden alkua.

Vuosien varrella makasiininraunioihin on ehdotettu monenlaista toimintaa, mutta viime vuoden joulukuussa kaupunkiympäristölautakunta päätti lopullisesti niiden purkamisesta Töölönlahden eteläosan puistosuunnitelman … ” -HS-toimittaja Satu Pajuriutta.

 

Entä nyt, kun loppuosankin museoarvo katoaa lopullisesti?

 

Aikanaan 2006 Makasiinien polttorovio oli yleisötapahtuma, josta alkoi monipuolinen keskustelu nuorista, nuorisosta, turhautumisesta [2 [Kuva 2.] – ajelehtimisesta [3 ja tekemisen puutteesta [4 – siis ”järkevän ja yhteiskuntahyödyllisen tekemisen puutteesta” …

 

Niin tai näin, nyt tämä pala Helsingin ytimen rautatie- ja muutakin historiaan poistuu menneisyyden kirjoihin --- Miten meidän nuoret ja nuoriso pärjää [5 nyt tänään vuonna 2018?

 

Viitteet:

[1 ” … Länsimaalainen markkinamekanismi on kasvun ja kulutuksen puolijumala, jossa pääomalle saavutettu tuotto ja yltiökyllästetty tuottovaade ostovoimana päättäjilleen merkitsevimpinä, ohjaavat koko kansan työllisyyttä ja kysyntää. Reilu kauppa on myös kysyntätekijä, jossa kuluttaja ottaa kantaa kuinka hänen käyttämä raha jakaantuu arvoketjussa alaspäin.

 

Reilu kauppa on vapaaehtoinen kehitysapu. Valtiovallan saavuttamattomissa oleva YK:n 0,7% kehtitysaputavoite hoidetaan mahdollisesti suoraan kansalaisten ostopäätöksillä; kansa ottaa vallan suoraan käsiinsä. Kansalaiset voivat näin osoittaa kulutustottumuksillaan suoraan epäluottamuslauseensa poliittiselle nykykoneistolle.

Kommunismi ei toteutunut 1800-luvulla määritellyillä tavoilla, koska yksilöitsekeskeisyytemme, loputtoman kasvun voitonpyynteemme sekä suoranainen nykypäivänä vallitseva optioahneus luonnon kustannuksella, ovat sokeuttaneet näkijäänsä huomaamasta itse tasa-arvoisemman sekä oikeudenmukaisemman olemassaolon ja elämisen oikeutusta. Kommunismi oli idealismia. Reilu kauppa ei ole saavuttamatonta idealismia; se on vastuunottoa ja -kantoa elämän sekä talouden arvoketjuihin … ” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/11/nainen-on-reilun-kaupan-esitaistelija.html -

[2

[3

[4

 

Kuva 2 - teksti Kuvassa venäläinen autonrähjä, jonka takaikkunassa näkyy Chen kuva. Televisio esitti dokumentin Che:stä ja hänen teloituksestaan Boliviassa, jossa muuten tätä kirjoitettaessa on presidenttinä vasemmistolainen alkuperäiskansaa edustava Evo Morales [5, joka on vannonut palauttavansa inkojen jälkeläisille heiltä ryövätyt maat ja omaisuudet. Aika näyttää onnistuuko talonpojan ja työläisen ystävän rauhanomainen revoluutio.

Kuvan auto oli kuvaushetkellä Helsingin keskustassa eduskunta talon vieressä purettavien VR-makasiinien välissä odottamassa kierrätystä, mutta onnistuneesti juuri tämän kirjoituksen erinomaiseksi sopivuuskuvaksi kertomaan, mihin hankaluuksiin niin laittomat kuin "laillisetkin"/ inhimilliset muutokset joutuvat, vallassa olevan puolustaessa maallista ja taloudellista asemaansa. DSC_11648.JPG. 1/500s, f3.5, 27mm. 2,71MB. Kuvattu 20. huhtikuuta 2006, klo 13:52. Photo by Ilu 2006. Nikon D70.

[5 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/01/valkoinen-mies-tuhosi-ja-inkajlkelinen.html -

 

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 171483

 

DOC makasiinit_vr_02082018.doc – OpenOffice Writer

PVM 02062018

 

570_5303 – 08:20