edv2019.jpg

 

Nyt odotamme niin sanottua trumppistista vaalia, jossa annettuja lupauksia koetetaan oikeasti, jopa runnomalla viedä eteenpäin ja toteuttaa niitä. Oikein vai väärin – entä muuri, jonka US presidentti Donald Trump lupasi äänestäjilleen – reviiripuolustajana? Pitäisikö pyrkiä sittenkin kompromissiin – entä lupaus, onko vaalilupaus vain kevytheitto, jolla houkutellaan ääni?

 

Meitä kiinnostavat monet asiat – tutkimusten mukaan terveydenhoito, vanhuksien hoiva, nuorison syrjäytyminen, reviiripuolustus (=maahanmuuton kriittinen arviointi) ja vielä kansalaistalous, kun haluaisimme enemmän oikeudenmukaisuutta ja tasapuolisuutta – siis kullekin kohtuudella. Äärituloerot ovat meilläkin revenneet.

 

Näistä viidestä asiasta ajattelimme HS:ssä kertoa vaalien alla vähän enemmän

[ ~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005992204.html - ]

 

Ilkka Luoma kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen 7.2.2019 – 10:09:

 

Vaikka nyt uusimman kansalaisselvityksen mukaan ulko- ja turvallisuuspolitiikka on 11. sijalla, on Nato ja siihen jenkaaminen vähemmistöjen kautta runsaasti kansalaisia puhuttava ilmiö - ja juuri siksi, että tuo kohta turvallisuuspolitiikkana - kuvastaa kansalaistemme asennetta mm. Natoon. Miksi Suomea jengataan Natoon?

Suomalaiset ihmettelevät sitä intoa miten eräät poliitikot esimerkiksi Kokoomuksesta - veisivät Suomen Natoon - jopa ohi kansanäänestyksen
|1. Tämän vuoksi eräs vaaliteema olisi niinkin yksinkertainen kuin toteamus, ettei aiheesta käydä turhaa jenkaavaa keskustelua - ei vastaan eikä puolesta.

 

Meidän olo idän ja lännen vedenjakajalla |2 asettaa aivan muut haasteet kuin vaikkapa ruotsalaisille, jotka ilmoittivat uuden hallituksensa myötä Nato-asian olevan pois koko hallituskaudelta!

Suomi on sotilaspoliittisesti sitoutumaton valtio, ja se on meidän henkivakuutus. Meidän on kansalaisten taholta ilmoitettava näissä vaaleissa, ettei maahamme ole tervetulleita niin läntiset kuin itäisetkään sotavoimat - osoittamaan hauista jonnekin |3. Meidän rooli on neuvottelupöytien kattaja |4 - kaikille ilmansuunnille, niin länteen kuin itään.

Voisimme olla toisaalta YK-rauhanturvaamistehtävien pieni suurvalta. Äänestäjät voisivat osoittaa tahtonsa nyt vaaleissa - valitsemalla sellaisia ehdokkaita, jotka sanovat kansakunnan enemmistön äänellä: "Kiitos ei" - Nato ja läntisten sotavoimien "maihinnousu" Suomeen |5. Aikanaan osasimme sanoa "Kiitos ei" myös Moskovalle, tuolloin olimme itsenäisempiä.

Samoin vaaliteema on selvästi ilmavoimien ylisuuret hankintasuunnitelmat. Nyt ollaan satsaamassa konstruktioltaan vanhentuvaan kalustoon - valtatekijöitä jo 10-20 vuoden kuluttua ovat miehittämättömät robotiikkalennokit.

 

Nyt on tarkasti harkittava mihin Suomi tarvitsee 10-20 miljardia euroa - olisiko muita rahareikiä, vaikkapa nuorisotyöttömyydessä, syrjäytymisessä |6, vanhushoidossa, maahanmuuton järjestelyissä, tasaisemmin asutussa Suomessa, viennin kilpailukyvyssä ja uusvanhassa Sote' ssa!

 

 

Ilkka Luoma

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

DOC vaalilupauksetA_07062019.doc – OpenOffice Writer

PVM 07022019

 

VU 24 T BL FB FB ED05