1004|1019

TORSTAINA, TOUKOKUUTA 06, 2021

Väkivalta puhuttaa yhä enemmän - lapset ja nuoret keskiössään!

 

 

koulukiusaus10.jpg

 

Kuva: ~  https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/essee-se-etta-yhden-lapsen-kiusaaminen-kouluvakivalta-on-valtakunnallinen-uutinen-on-hyva-uutinen/  - 

 

***

YLE: "

Sisäministeri Ohisalo puukkoa kantaville nuorille: Väkivalta ei ole ratkaisu – nuorten palveluihin jopa satoja miljoonia lisää rahaa

"

~  https://yle.fi/uutiset/3-11917339  - 

...

Kaikki yhteiskuntamallit tapoineen, virikkeineen, malleineen kuin tekemättömine korjaussarjoineen kehittyvät AINA johonkin suuntaan - olemme hitaiden muuttujien vallassa, aina lopulta!
 
Meidän malli on ollut ja on yllättäen edelleen kasvuhokema |1 sekä siihen oleellisesti liittyvä näyttö- ja vertailutalous |2, jossa pitää olla näyttävämpi, menestyvämpi ja vahvempi kuin saada kuluttaa enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä.
 
 
Lapset ovat yhteiskunnan todiste kyvystä lisääntyä
 
Lisääntyminen on evoluution perusohje siitä meille paljolti tuntemattomasta ohjelmistosta, joka on seurannut biologista kehitystä pari miljardia vuotta. Tuossa ohjelmassa on myös osa-alue, jota kutsutaan kasvattamiseksi ja nykyään se on myös opettamista yhteiskuntamallinsa mukaisesti - ja tulos näkyy nyt - tavastamme nähdä maailmaa ---
 
 
Lapset ja nuoret ovat myös yhteiskunnan mittari huomiselle
 
Heitä kohtaan meillä aikuisilla on paljon erilaisia vastuita, tehtäviä kuin suorastaan pakollisia toimia - huomaavaisuutena, huomiointina, kuuntelemisena, osallistumisena ja olemisena läsnä. Yksinkertaisia menetelmiä koettaa löytää tie, joka johtaa vastuulliseen käsitteeseen Elämästä, jossa olemme verkosto - "nykyisyyden vaatimuksesta".
 
 
 
Tälle emme mahda mitään, mutta sille me mahdamme, miten aihe pysyy hallinnassa, rajoissa lakiemme mukaisesti kuin suvaitsevaisuutena kokea kukin aina oman Elämänsä arvoiseksi. Väkivallalla on rajansa - niin fyysisenä kuin henkisenä ilmiönä.
 
Lasten ja nuorten osalta on joskus vaikea erottaa rajua leikkiä väkivallasta - silloin menemme väärälle puolelle hyväksyntää, jos toinen pelkää, vaatii lopetusta ja koettaa paeta, mutta ei enää pysty. Tässä on se kohta, ja vähän ennen sitä - on osattava leikissäkin - rajussakin - hyväksyttävyyden ja lopettamisen rajat.
 
 
Pelko siivittää, tällöin on aseistauduttava -
 
Aikuiset ovat näyttäneet mallia. Kun katsomme sitä sotavoimallista varustelukierrettä mitä eri valtiot kilvan harjoittavat - on tie lapsille ja nuorille äärimmäisen kysymysmerkkinen.
 
Nytkin me aikuiset pohdimme uusia taisteluhävittäjiä, ikään kuin aikuispuukkoina jotain sellaista uhkaa vastaan, mitä ei välttämättä edes ole. Miksi näytämme mallia - miksi ostamme sellaista, jota emme tarvitse? Jos osaamme kohtuuden, huomaavaisuuden, diplomatian kuin kyvyn keskustella - vaikeissakin kohdin, olisiko näin Elämä helpompaa ja turvallisempaa.
 
..
Lapsetkin aseistautuvat ja kun maltti, kokemus kuin taito ymmärtää puuttuvat -
 
YLE: "Poikajoukko potki, löi ja nöyryytti tyttöä Keravan ydinkeskustassa lauantai-iltana – teoista on videoita sosiaalisessa mediassa"
 
 
 
.. niin tällöin veitsi välähtää - usein kohtalokkain seurauksin, vaikka "ei ollut tarkoitus" - vai oliko sittenkin -missä meni pieleen?
 
Oliko liikaa väkivaltaista ruutuaikaa, liikaa 'hollywoodismin' väkivaltaa - sen kaikissa muodoissa. Olimmeko aikuisina liian kaukaisia, ja annoimme vain tapahtua - esimerkkinä tänään valtava kännykkäaika, eikä me aikuiset edes aina tiedä mitä sieltä seurataan - kaikkinensa.
 
 
Katuväkivalta on myös voiman, mahtavuuden ja oman vaikuttavuuden esittelemistä -
 
Syntyy pelkotiloja, ja näihin on haettava puolustautumista, tai valita uusi tie kulkea. Annammeko periksi vai onko meillä oikeus vaatia yhteiskunnallista turvallisuutta.
 
 
Lasten ja nuorten kasvatus on numero yksi - heti lisääntymisen jälkeen
 
Kasvatus ja mallinnäyttö kuin esimerkein toimiminen on ensiarvoista ja millaisin esimerkein - tässä syntyvät ne kipupisteet - esimerkkejä on niin paljon kuin on vanhempia lapsineen. Näin vastuu raja-aidoitukselle tullee yhteiskunnan hoidettavaksi.
 
On lait ja on yhä tiivistyvä oppiputki, oppiminen, kouluttautuminen ja suorastaan tarve osoittaa, että on ilo oppia sellaisia menetelmiä, joissa kukin yhteiskunta voi hoitaa omaa tietään tavallansa ja verkostona, kun se on tänään jo joka tapauksessa välttämätöntä - siksi riippuvaisia olemme paikallisglobalisaatiossamme toisiimme nähden.
 
Tänään laatumedia pitää aktiivisesti ja kiitettävästi yllä puheenaiheita koulukiusaamisesta, -väkivallasta kuin yksinäisyydestä, mielenterveyden haasteista sekä kanssakäymisestä toinen toistemme kanssa.
 
 
Meidän tärkeintä asiakokonaisuutta on viety jo pitkälle!
 
Kansalaiset ovat ryhtyneet toimiin - on kansalaisaloitetta, on 'Väkivalta - SEIS -Facebook'|*-ryhmää ja on vieläpä laaja haaste maamme ylimmälle vaikuttavuusjohdolle -
.
 
... jossa presidentti Sauli Niinistöä |E ja pääministeri Sanna Marinia haastetaan mukaan kansalliseen työhön lastemme ja nuortemme hyväksi, jotta huomenna on parempi Elää - sovussa, kilpaillen säällisesti ja menestystä hakien kohtuuden rajoista - olla kuitenkin aina suomalaisia Suomessa, joka on hyvä maa Elää!~
.
E - Ystävällinen pyyntö välitettäväksi
.
 
Kaikki mukaan - ketään ei jätetä ja luodaan maailma lapsille ja nuorille, jossa on ilo oppia!
 
 
..
[ 22|53 - TIEDE | SUOMI24 | 19|71 - TIEDE | [370|355] SUOMI24 | KANSALAISALOITE - 56 345 .. 9.5.2021 |
..
 
YLE EKSTRA
 
"Yle järjesti torstaina chatin, jossa yleisö pääsi keskustelemaan nuorison ongelmista asiantuntijoiden kanssa. Keskustelussa kävi ilmi, kuinka nuorten tukiverkosto on repeytynyt koronan myötä, mikä osaltaan lisää oirehdintaa" -YLE-ingressi