gaia%20kuumenee.jpg

https://www.aamuset.fi/uutiset/4112651/IPCC+Ilmasto+lampenee+halyttavalla+vauhdilla - 

...

HS

Ihmisillä olisi kykyä vastata ilmasto­paneelin vaatimuksiin, arvioi asian­tuntija: ”Kyseessä enemmänkin asenteellinen ongelma”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006198105.html  - 

.

Ilkka Luoma 8.8.2019 - 12:18
Ei vain ilmastonmuutos, vaan laajemmin ympäristönmuutos, jossa elämän monimuotoisuuden kaventuminen on selvä uhka koko eliökunnalle, jossa ihmiskunta on kokonaisbiomassana häviävän pieni osanen - ehkä noin muurahaispopulaatioiden kokoinen. 

Meidän haitta- ja muutosjälki luontoomme ja meitä kaikkia elättävään biokiertoiseen ympäristöön on rankasti suurempi kuin suhteellinen osuutemme kokonaisbiosfääristä. Tätä asiaa meillä ei tahdota ymmärtää, vaan koetaan ihminen luomakunnan kruunuksi, mitä se ei ole - ainakaan evoluution näkökulmasta, joka on määrittänyt meidätkin tällaiseksi kuin olemme - ehkä valuvikainen prototyyppi, ohjelmaloopissa ollen virheellinen hyppykäsky? 

Metsien merkitys ravinnemaaperineen on kokonaisuus monimuotoisuudessaan ja keskinäisissä yhteyksissään herkkä järjestelmä, joka sai elää 99,99 prosenttia esiintymisajastaan täysin rauhassa kehittyen, evoluution "ohjauksessa" - ilman ihmisen laji-itsekästä ryöstökäyttöä - muun muassa metsien ylihakkuina. 

Metsä on eräs suurimpia biomassoja, ja sille on kehittynyt kaksi merkittävää ominaisuutta, nykyään paljon puhuttu hiilinieluominaisuus ja vähemmän puhuttu hapentuotanto esimerkiksi meille ihmisille hengittää. Ilman ilma-happiseosta emme elä kuin joitain minuutteja! 

Emme tunne biomassojen kiertoja massaperiaatteiden suhteellisuuksina. Sen me saatamme ymmärtää, että evoluutiolta meni jotain satoja miljoonia vuosia saattaa se siihen monimuotoisuuteen, mistä me ihmiset aloimme sitä kaventaa ja nakertamalla tuhota. Kaupungeissakin puistoja jyrsitään reunoiltaan, tosin ruotsalaiset Tukholmassa ymmärsivät laatia määräykset, että puistot ovat koskemattomia. 

On aika tutkia ja omaksua biomassojen suhteelliset kierrot - elosta kuolemaan ja kuolleesta elämään - mehän elämme aiemmin eläneiden "jätöksistä". 

Symbioosi metsistä on vielä meille suurelta osin tuntematonta - metsä on biomassa, jonka keskinäinen systemaattisuus on häkellyttävää - jo informaation siirtoina. 

Kumuloituva ympäristöjälkemme per nenä?
 
...