ranskaa%20boikotoidaan.jpg

https://yle.fi/aihe/t/18-193871

 

*

...

Missä menevät hyvän tahdon, hienotunteisuuden, sananvapauden ja diplomatian rajat?
 
1 - Olisiko sananvapauden mahtimaassa Ranskassa lopulta hyväksyttävä ikiaikainen tapahtumasarja - jota kutsutaan kausaliteetiksi eli syyn ja seurauksen laiksi?
 
Maailmassa on muutama uskonto, jotka ovat uskovilleen pyhiä - näiden kannattajia lienee noin 3-4 miljardia: kristityt, muslimit, budhalaiset ja hindut. On paljon muitakin ja kaikilla on kuitenkin yksi yhteinen piirre - kukin on omalla tavalla omilleen juuri se oikea.
 
Uskonnonvapauteen toivoisi kuuluvan suvaitsevaisuus ja diplomatia - hienotunteisuus toisen vieraan uskoa kohtaan - ei siis pilapiirrellä, edes sananvapauden nimissä, vaan arvostetaan kunkin uskoa, kuten haluttaisiin saavan arvostusta omaansa kohtaan, olisi usko sitten mitä tahansa, kunhan se olisi vilpitöntä mukanoloa omassa viiteryhmässään.
 
Ranskassa halutaan jopa presidentti Emmanuel Macronin puheissa pitää heille oikeutena - sananvapauden nimissä - edelleen pilapiirrellä mitä tahansa - antamatta arvostusta ja hienotunteisuutta toisten pyhiä asioita kohtaan.
 
Ei ole siis ihme, että omaansa uskovat nousevat barrikadeille ja ääriaineksetkin saavat sanansijaa tekoina, jotka ovat aina ja kaikkialla tuomittavia >

 

.

HS: Tekijän motiivit eivät vielä ole selvillä, mutta kohdevalinnan, toteutustavan ja ajoituksen perusteella se näyttäytyy tyypilliseltä jihadistiselta terrori-iskulta”, Saarinen arvioi torstaina. ”Isku heijastelee kehityskulkua, joka on ollut havaittavissa Euroopassa jo ainakin kahdeksan vuoden ajan.”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006704424.html  - 

.

Useita hyökkäyksiä ranskalaisia vastaan samana päivänä: Taustalla kiehuu Ranskan ja muslimi­maiden kiista, ja tutkijan mukaan uhka voi yhä kasvaa

..

Ilkka Luoma 30.10.2020 -10:52
Voisimmeko estää tämän uskonsodiksi mahdollisesti kiihtyvän tapahtumasarjan?

2 - Kyllä - muuttamalla tapaa ajatella oikeuksista toisten kustannuksella "humorisoida" ja olla toisia loukkaamalla. Uskonnonvapaus antaa oikeuden omaansa, eikä se anna oikeutta halveksien piirrellä muka hauskan humoristisesti sellaista, joka käy toisen syvästi uskovan oleellisimpiin pyhiin asioihin.

Olisiko vaikeaa omaksua lännessä nyt jopa sananvapauden nimissä edes pinnallista kunnioitusta olla tekemättä sellaista, mikä loukkaa toisia syvästi?

Väitän, että antamalla arvo, eikä tarvitse edes itse sitä omaksua sisällään, saadaan kierre katkaistua

Jätetään syyn ja seurauksen lain alkutekijä tekemättä, niin seurauskaan ei toteudu - ja jos näin, niin ehkä ketju jatkuu "taaksepäin" sitten, että parjatuistakin huomataan, ettei mikään ole toistaan ylevämpi, vaan jumaluudet ovat yhteisiä ja niille kukin viiteryhmä voi antaa haluamiaan/ perittyjä/ kirjoitettuja pyhiä nimityksiä ja nimiä.

Mitä siis teemme?

Kiellämme lännessä muiden uskontojen, minkään uskon ja kenenkään hartauden olevan pilapiirroksien kohteina - kyllä poliitikoissa riittää piirrettävää, ehkä kansalaisominaisuuksissa ja kansanluonteissakin - kunhan emme loukkaa sellaisia arvoja, jotka ovat pyhiä kannattajilleen. Tämä olisi diplomatiaa, suvaitsevaisuutta ja hiljaista arvostusta, kuten me kaikki itseämme kohden lopulta aina toivomme.
e
 
...
| TIEDE