virukset.jpg

Kuva: ~ https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/historia-tulvillaan-tautien-taistelua/235192/  - 

...

Virukset ovat olleet vuosimiljoonia, pidempään kuin mitkään muut "pidemmälle kehittyneet eliöt" - emme tiedä syytä miksi virukset ovat - ehkei mitään syytä olekaan, vaan virukset ovat evoluution säätelyssä "samanarvoisina" kuin kaikki muutkin eliöt ja oliot.

Virukset tuotekehittyvät - todennäköisesti samoin säännöin kuin muutkin - siis sopeutumalla tekemään tehtävänsä, joka on lisääntyminen - polvesta toiseen ---

 

Vain reilu 50 vuotta sitten levisi maailmalle virus - hongkongilainen [ ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Hongkongilainen_influenssa - ], se tappoi vajaat miljoona ihmistä, ja laantui lopulta - oli operoitu purske, jolla oli jokin sopulilaumailmiö - oli erityiset olosuhteet levitä - nopeasti ja kuitenkin lopulta H3N2 sitten "hävisi" - tullakseen joskus uudelleen - erimuotoisena.

 

Noin 60 vuotta sitten iski aasialainen virus (H2N2) [ ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Aasialainen_influenssa - ], joka puolestan sairastutti 900 miljoonaa ja otti hengiltä 1-4 miljoonaa ihmistä - sekin sitten katosi, palatakseen - ehkä sen "jälkeläiset iskivat hongkongilaisina (?)

 

SARS vajaat kaksikymmentä vuotta sitten oli hillitympi, johtuen jostain - meistä, itse viruksesta ja muista toimista, mitä me ihmiset emme tiedä. Kiinan Keskushallinto eliminoi SARS-epidemian hitaan alun jälkeen tehokkailla toimilla - suoritettiin alun hapuilun jälkeen mobilisaatio, jossa yhteiskunta pysäytti kansakunnan, mittasi kuumeet toinen toisiltaan ja eristi kuumeiset.

 

Nyt Coronaan operoidutaan vieläkin tehokkaammin, sillä Kiinassa tunnetaan niin H2N2 ja H3N2 - kuten SARS [ ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/SARS - ] - SARS-CoV. SARS ei ole enää esiintynyt (?). Sen sijaan nyt uutisoinnin täyttävät Corona tapaukset, jotka juuri ylittivät lukumäärinä SARS-epidemian. Coronan uhriluku on noin 170 - ja tartuntoja noin 7000.

Afrikassa operoiva Lassa-kuume (LHF) [~ https://en.wikipedia.org/wiki/Lassa_fever -] ei sen sijaan saa suurta mediatilaa, sen pysyen Afrikan mantereella, ainakin toistaiseksi?

 

...

HS ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006387841.html - 

...

 

Millaisissa tapahtumaketjujen mittasuhteissa me elämmekään ja miten niitä uutisoidaan?

Miten uutisointi milläkin intensiteetillä/ voimallisuudella elää - vaikuttaako siihen uutisoivan valtion uhkaantuminen - vai olisiko uutisoinnissa jotain inhimillistä viestintää, että jotain pitäisi yhdessä tehdä. Tähän kullakin lukijalla ja medialla on varmasti jokin vastaus!

 

Kiinasta lähteneen Coronan kanssa samaan aikaan Afrikassa "riehuu" lassa-kuume* [~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/318bcd1e-3c2d-44c9-83ef-dda071320035  -], joka on tappanut ainakin puolet jo tuosta kiinalaisesta coronan aikaansaannoksesta. Tosin Afrikasta ei ole niin paljon lentoyhteyksiä muualle maailmaan, kuin on Kiinasta - arvattavasti kiinalainen virus on siis uhka läntiselle maailmalle?

Lassa ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Lassa_fever -


...

Kiina selätti aikanaan SARS-epidemian [~ https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/93671/gradu01225.pdf  -] - hitaan alun jälkeen määrätietoisella ylhäältä johdetulla menetelmällä ja käskytyksellä. Tosipaikoissa ei enää komiteamietinnöt tehoa - on ryhdyttävä tekoihin, ja tämä Kiinassa aina lopulta osataan.

 

Mutta! Maailmalla, lähinnä kehitysmaissa riehuu jatkuvana ja toteutuvana uhkana likaisen veden mikrobit - bakteerit ja virukset - joka päivä kuolee [~ https://www.unicef.fi/tiedotus/uutisarkisto/2018/maailmassa-kuolee-yksi-lapsi-joka-viides-sekunti/ -] noin 3400 lasta noihin mikrobeihin - lähinnä ripulina - kehon kuivumisena. Näitä kuolemia on tapahtunut jo vuodesta toiseen - kymmeniä vuosia.

Tämä likaisen veden syndrooma ei herätä juurikaan uutisointia, se on liian jatkuvaa, jokapäiväistä - eikä niinkään uhkaa elämäämme täällä lännen luvatuissa maissa.

 

Miksi sitten kehitysmaissa tuo saastutetun veden mikrobisto riehuu - onkin jo oman juttunsa arvoinen. Voimme vain miettiä millainen historia useimmilla näillä kehitysmailla on ... Lopun voivatkin lukijat arvioida ja tietää!

 

...