1005|1019

Itsenäisyyskaipuu - Skotlanti ja Katalonia

 
skotlanti.jpg

Kuva: ~ https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2719151-uusi-pohjoismaa-itsenainen-skotlanti - (2012!)

"

Uusi Pohjoismaa – itsenäinen Skotlanti?

***

...

YLE-ingressi: "Jos Skotlannin itsenäistymistä tavoitteleva kansallispuolue SNP voittaa vaalit, se alkanee järjestellä myös Skotlannin liittymistä uudelleen Euroopan unioniin, mutta ei kansanäänestyksen kautta"

https://yle.fi/uutiset/3-11922545 - 

..

Itsenäisyys on aina lopulta reviirikysymys!
 
Missä, miten ja keiden kanssa järjestelemme samankaltaisten (saman kantaisten?) kanssa riittävän omavaraisuuden keskinäisyytenä. Reviirialueet kasvavat ja kutistuvat - aina sisältä vallitsevan yhtenäisyysvoiman funktiona tai ulkoa kohdentuvan paineen alaisena.
 
Skotlanti oli kapinallinen jo satoja vuosia sitten ja kovia sotia käytiin etelästä tulevia valloittajia kohtaan. Millainen kapinallinen onkaan Espanjassa Katalonia ja Baskimaa tai moni muu alue ja autonomia maailmassa, joka kokee aika-ajoin nousevaa kaipuuta lisätä omien kaltaistensa keskinäistä yhteenkuuluvuutta.
 
Valloittajia on ollut historian sivu - Amerikoista totaalina ilmiönä Afrikkaan ja Aasiaan, jolloin lähinnä läntinen eurooppalaisuus brittien johdolla harjoittivat maailmaa suuresti muuttanutta kolonialismia.
 
Oli aika jolloin isännät (=isäntämaat) ulottivat kätensä ahnaana kaukaisiin kansoihin (=alusmaat) - ylivertaisella aseistuksella, vahvalla itsetunnolla olla aina oikeassa levitettäessä omaa yhteiskuntanäkemystä - kaupallisuuden ja valtatekijöiden ajamana.
 
Iso-Britannia omi itselleen maailman herruuden ja Ranska, Espanja, Portugali, Hollanti, Belgia ja vähäisemmässä asemassa Italia ja Saksa perässään.
 
 
Maailmalliset rajat on piirretty monin osin edelleen väärin
 
Paras esimerkki löytyy Lähi-idästä, jossa Picot ja Sykes Englannista ja Ranskasta piirsivät alueen asukkailta kyselemättä rajoja jo yli 100 vuotta sitten - suurkolonialisminsa ajoilta. Katso: Nykyinen Syyria ja Israel ja muut ympäröivät valtiot. Toinen esimerkki löytyy Korean niemimaalta, jossa II Maailmansodan ainoat voittajavaltiot - Neuvostoliitto ja Yhdysvallat jakoivat keskenään korealaiset rajaviivalla, joka edelleen on voimassa.
 
..
Pitkä johdanto Skotlantiin, jonka uutisointitavassa nyt - täällä Suomessakin - havaitaan hyvin kiintoisa muutos!
.
HS: "

Haave itsenäisyydestä voitti Skotlannin vaalit

"
.
 
Edellisen kerran, kun skotit äänestivät itsenäisyydestään, valitsivat he yhtenäisyyden itsenäisyyden sijasta. Tuolloin mediapoljento lukijoillemme oli meiltä skoteille itsenäisyysvastaista, jonka jokainen tuolloin juttuja kirjoittanut toimittaja muistaa - varmasti, jos haluaa! Olihan kyse kokonaisuutena EU-jäsenmaasta, eikä vielä ollut Brexitiä olemassa |1, ehkä kapaloissa, joka sittemmin toteutui brittien suuren enemmistön varmistamana - erona EU' sta.
.
 
 
Entä nyt, kun britit eivät ole EU:ssa - siis meidän "valtioyhteisössä", miksi suomalainen mediapoljento on vastakkainen aiempaan nähden ja itsenäisyystoivetta uutisoidaan positiivisena tapahtumasarjana, toiveena "brexit-osan" paluusta "valtioyhteisöömme" - siis skoteille itsenäisyys ja paluu EU' n helmoihin, jopa niin, että skoteille maalataan läheisempää kosketusta "pohjoismaihin"! Historia kertoo viikinkien tehneen Brittein saarille ryöstöretkiä jo satoja - satoja vuosia sitten.
 
Entä miten asenneilmasto mediapoljennosta - Espanjan suuntaan, jos ja kun katalaanit haluavat uudestaan kansanäänestyksen |2 irtiotosta Espanjasta ja tien itsenäisyyteen - omaan Kataloniaan. Edellinen rutistus vei itsenäisyyshaaveet oikeuteen ja itsenäisyystaistelijat osin vankiloihin - ainakin tuomioina.
.
 
 
Onko meidän laatumedia tässä kohdin ikään kuin hienostunut ameba, joka vaihtaa muotoaan omien sananvapauden käsiteketjujen ohjaamana, kun on kyse meidän EU:sta ja "valtioyhteisöstä", josta Suomi monien toimesta hakee turvaa - "maailman pahuutta vastaan"!
 
Onkin selvää, että olimme kovin pahoillamme, kun britit jättivät meidät, ja näin skottien paluu yhteisöömme voisi tuoda hiukan balsamia jätetyksi tulleen haavoihin ..
 
..
 
PS. Tähän loppuun voisi heittää kysymyksen mahdollisesta tapahtumasarjasta, jos alkuperäkansa - saamelaiset hakisivat itsenäisyyttä omalla Saamenmaalle |3 - ja näin jopa kolmasosa Suomen pinta-alasta irtoaisi saamelaisille, jotka aikanaan asuttivat koko Suomenniemeä .. kunnes hämäläiset ja savolaiset saapuivat, karkottaen saamelaiset pohjoisiin.
.
 
 
..
| SUOMI24 |
 
..