muovi2.jpg

Kuva: ~ https://www.lapinkansa.fi/hyvaelama/meret-tayttyvat-muovista-ja-ihmiset-pelkaavat-etta-mikromuovi-imeytyy-juomapullosta-veteen-selvitimme-mitka-vaitteet-muovista-ovat-totta-ja-mitka-tarua-200879010/ - 

 

 

...

HS

Tutkimusryhmä löysi mikromuovia Arktiksen jäästä: ”Kuin isku vasten kasvoja”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006204759.html  - 

.

Ilkka Luoma 15.8.2019 - 9:41 kommentti
 
 
Oli aika joskus 30-40 vuotta sitten, jolloin todettiin, ettei ammoin kuollutta hiilijakeistoa (erityisesti raakaöljyä) kannata tuhlata polttoaineisiin liike-energian luomiseksi - siis käyttöä "taivaan tuuliin", vaan siitä voidaan tehdä muovia! 

Muovi tuo elintasoa, lisää kulutusta ja järjestää perheisiin paljon arkityötä helpottavia apuvälineitä - leluja lapsille ja myös erinomaisia komponentteja lähes mihin tahansa kokoonpanotyöhön - muovi on edelleen merkittävä lisä- jopa pääosa vaateteollisuudessa, autoteollisuudessa ja kodinelektroniikassa. Näin arvokkaaksi muovi todettiin vielä joitain vuosikymmeniä sitten. 

Nyt tuo massiivisen käytön muovilasti on näkyvillä - hajoamattomana luonnossamme. Kiihdytimme tuon "hienon" ja helposti käsiteltävän puoliraaka-aineen - muovin - tuotannon sellaisiin mittoihin, joka esiintymisenä syö paikkansa koko biosfääriin. 

Kiintoisaa on havaita se, että muovi tehdään paljolti raaka-öljystä - puhuttiin huomisen tulevaisuuden teollisuusalasta - petrokemiallisesta suurtuotannosta - Suomessakin oli valtio-omisteinen Pekema. Ei enää? Muovihan syrjätti sellaisen kaukaisen raaka-aineen kuin pakeliitti. 

Jokainen voi katsoa kotipihallaan mahdollisesti olevaan lasten hiekkalaatikkoon - se on täynnä muovileluja, jotka tehdään lähinnä Kiinassa. Ennen leluja oli pari per lapsi - nyt parikymmentä. Lapsiperheet voivat kurkata lastenhuoneeseen - näky on muovinen. Tämän kerron kuusivuotiaiden kaksostyttöjen isänä. "Muovinen Hollywood suorastaan huutaa hyllyiltä" - näin se menee. Mitä keksimme tilalle? 

Entä autoteollisuus? Entä vaateteollisuus, kenkäteollisuus - entä koko kodin tuoterepertuaari? 

Tylyä, mutta olemme muovin ympäröimiä. Tosiasia on se, ettei muovia voida nopeasti korvata, eikä käyttöä lopettaa. 

Mutta! Voisimme kurkata joissain museoissa miten perheet tulivat toimeen ennen muovia, joka ei ole kovin kaukana - katsaus vaikkapa 1920- ja -30-luvuille kertoisi miten ihmiset elivät muovottomina. 

Muovin merkitys nykyiseen elintasoomme?
 
 
.
Facebook - ryhmä: Without plastic - ilman muovia!
 
...