sykes2.jpg

Kartta: ~ https://www.newstatesman.com/world/middle-east/2016/05/paul-mason-sykes-picot-how-arbitrary-set-borders-created-modern-middle - 

 

*

...

HS

Turkin tulilinjalla Syyriassa on kurdien lisäksi arabeja, assyrialaisia ja jopa tšetšeenejä – ”Varmaan kaikki kuitenkin vastustavat Turkin miehitystä”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006274237.html - 

...

Ilkka Luoma 17.10. 1:04
Turkin edeltäjä Osmanien valtakunta hajosi ja purkautui I Maailmansodan päätteeksi. Tuo sulttaanien monisatavuotinen suurvalta oli Keskusvaltojen puolella ja se taisteli Ympärysvaltoja vastaan.

Sulttaanikunnan hajottua, kolonialistiset voimat lähinnä Ranskasta ja Englannista piirtelivät Sykes ja Picot sopimuksen mukaisesti aivan uudet karttaharjoitukset alueelle, jossa nyt soditaan - ja paljolti kaukaan merten takaa tulleena US' na, sen aktivoidessa sisällissodan kansainväliseksi kriisiksi.

US käynnisti vuonna 2013 salaisen CIA aseistamisoperaation Syyrian laittomille kapinoitsijoille edellisen US-presidentti Barack Obaman toimesta, operaation tavoitteena oli kaataa Syyrian laillinen hallinto ja johtaja Bashar al-Assad.

Seuraavana vuonna 2014 tuli paikalle USAF ilmapommituksineen - ilman mitään YK-mandaattia. Kriisi syveni ja US sekaantui yhä enemmän Syyrian sisällissotaan - mennen kurdien puolelle ja näin aloittaen hiljalleen vastakkainasettelun natoveljeään Turkkia vasten.

Sykes ja Picot eivät kuunnelleet noin 100 vuotta sitten alueella asuvia heimoja, joita oli lukuisia - karttaviivat piirreltiin kolonialistien tahdon mukaisesti - asiantuntemattomina itsekkyystahtoina.

Nyt on tullut karttapiirrosten korjaussarjan aika ja olisikin viimeistään nyt viisasta kuunnella alueella asuvia heimoja ja asukkaita - huomioiden heidän tapoja, kulttuureja, kieliä ja uskontoja sekä niiden suuntauksia.

Nyt tahtipuikkoa heiluttavat venäläiset, heidän ollen alueella jo I Maailmansodan aikana. US on vetäytymässä ja luovuttamassa suurvaltavaltikkaa Venäjälle, jonka kumppanuuksissa ovat Syyrian laillinen hallinto, Iran ja yllättäen ehkä Turkki, joka saanee oman turvavyöhykkeensä ja kurdit oman alkavan esivaltionsa tuon Turkin vaatiman suojavyöhykkeen eteläpuolelta. Entä muut heimot, kansallisuudet ja uskontokunnat, jotta vältytään seuraavilta konflikteilta?
 
...