Kooste HS-kirjoitusten "Ilkka Luoma" kommenteista yhdeltä päivältä - 25.05.2019
lauantai, 25. toukokuu 2019
Kooste HS-kirjoitusten "Ilkka Luoma" kommenteista yhdeltä päivältä - 25.05.2019
Aivan tavallisen aktiivi-ihmisen mietintää, ruplutusta, julkituontia, ärhentely ja puhetulvaa asioista, jotka pakottivat kirjoittamaan - nyt osoitamme huomiotamme kohti ympäröivää luontoa, toivottavasti sen ehdoilla.
China Donald Trump Kiina NATO Nato Nato - isäntämaa pöytäkirja Nato kielteisyys Naton taistelualusta Naton uhka Paavo Väyrynen Sanna Marin Sauli Niinistö Venäjä Venäjän uhka Vladimir Putin YHTEISKUNTA idän ja lännen vastakkainasettelu kasvuhokema koronavirus koulukiusaaminen kouluväkivalta sotilaallinen liittoutumattomuus sotilaallinen vastakkainasettelu trumppismi west trolling manipulation
Yhdysvallat aikoo vahvistaa Lähi-idässä olevia joukkojaan 1 500 sotilaalla
Tässä vaiheessa herää kysymys miten uutisointi olisi tapahtunut, jos Venäjä olisi siirtänyt sotajoukkoja provosointimielessä jotain toista valtiota vastaan - kauas omilta rajoiltaan?
Nythän US hakemalla hakee "konfliktoitumista " Irania vastaan - alussaan jo irtautumalla ilman näyttöjä sopimusrikkomuksesta tekemästään yhteissopimuksesta, jossa ovat mukana myös EU, Venäjä ja Kiina. Muut suurvaltatekijät ovat edelleen tyytyväisiä Iranin kanssa tekemäänsä sopimukseen, jolla rajoitetaan Iranin ydinasemahdollisuutta.
US haluaa nähdä sanojensa mukaan uhkaa Iranista, jopa niin, että US suorasanaisesti varoittaa Irania hyökkäämästä US' ta tai tämän intressejä vastaan! Mitä näillä intresseillä tarkoitetaan? Entä miten meni tarkoitushakuinen nuoremman US-pr George Bushin sotahalu Irakia vastaan vuonna 2003? Oli väitteitä, jotka osoittautuivat valheiksi ja vähintään vahvasti liioitelluiksi. US hyökkäsi Irakiin - ilman mitään YK-mandaattia. Seurauksena Irak kaaostui 10 vuodeksi ja syntyi ISIS-järjestö.
Entä nyt, kun Iranin päälle asetellaan hyökkäysskenaarioita? Miten tähän muhamettilaisen maailman mahdolliseen sotaan suhtautuvat ja asemoituvat saudit, Irak ja Syyria ja ennen kaikkea Israel?
Se tiedetään, että Israelilla on de facto ydinase. Sekin tiedetään, että Israel aika-ajoin suorittaa hyökkäysoperaatioita niin Libanoniin, Syyriaan, Iraniin kuin Irakiinkin - sekä se, että US CIA ja Israelin Mossad suorittivat Stuxnet-virusmadon levityksen Iranin ydintutkimuslaitokseen - estääkseen Iranin väitetyn ydinaseohjelman toteutumisen.
US Navy ampui vuosia sitten Persian lahdella iranilaisen matkustajakoneen alas, jolloin 300 siviiliä sai surmansa.
Kun robotti on ihmistä turvallisempi kuski, ihmiseltä voi kieltää ajamisen
Meillä ei kannata tehdä yksinkertaisia töitä,
vaikka osa kansalaisista on orientoitunut näitäkin hommia tekemään – toisaalta siivoamisessa näkyy yhä suuremmin maahanmuuton jälki. Olemmeko tottuneet liian yltätkylläiseen sosiaaliapuun ja viranomaisten inhimillisyyteen.
Eikö työ maistu, ja näin on mukavampaa vaatia kansalaispalkkaa, vaikka ei mitään tekisi. Kiinassa, Kambodzhassa eikä Bangladeshissä nähdä edes unta kansalaispalkasta – ei edes sosiaalisesta yhteiskunta-avusta. Nuo mainitut kolme maata ovat osa hanhiparven lentoa. Me luulemme olevamme globalisaationjohtajahanhia.
Henry Fordin mustat liukuhihna-autot levisivät kaikkialle -
autosta oli saatu niin halpa, että siihen ulottui myös kadunmies. Lisääntynyt tuotanto lisäsi hiljalleen palkkavaateita – ostovoima koheni ja kulutus lisääntyi. Yhdysvallat henkisesti taantuvana valtiona on ylivoimaisesti suurin ”maapallorasite” biosfäärillemme – jenkkikulutus per capita on maailman suurinta. Mitä tapahtuu, jos kiinalaiset yltävät samaan – eivätkö he saisi niin tehdä? Entä intialaiset ja afrikkalaiset?
Rikoksia tehtiin mutta roskata ei saanut – 40 vuotta sitten Koijärven rannoilla marssi esiin uusi yhteiskunnallinen voima
[ ... YLE elää ajassa kansakunnan iholla etukäteen kertoessaan ajankohtaisohjelmissaan kansalaisliikkeista Koijärviliikkeestä lukien (pe. 23.2.2007). Pioneerina toiminut Ville Komsi olisi nyt hovikelpoisena valmis uudelleen ottamaan osaa yhteisiin asioihin ... ]
Nykymallinen poliittinen eduskunnan suurensalin istumajärjestys jakaa kansalaisia keinotekoisiin blokkeihin, salissa olematta merkittäviä ohjelmallisia eroja huomisen hoitamisesta huomioon ottamisen menetelmillä. Mieluumminkin voitaisiin sanoa yhtäläisyyksistä, joissa vain lauseiden sanallisten pieneroavaisuuksien hiuksen hienot erot erittelevät vasenta oikeasta.
Tämän päivän painotus on kasvu; hyvinvoinnin kasvu, talouden kasvu, vapaa-ajan kasvu ja elämän helppouden kasvu sekä eniten ihmiseen vaikuttavana tekijänä automaation kasvu. Huomisen kansalaisyhteiskunta suoravaikutteisena korostaa osallistumista, luontoarvoja, henkistä ja alueellista autonomiaa, lähialuetuotantoa, täystyöllisyyttä ja ennen kaikkea hyväksymistä kutakin soveltuvimpaan ryhmään saaden arvostusta olemassa olostaan ja osaamisestaan.
Markkinatalous ajaa globalisaatiota suhteettomine kuljetuksineen ja varastoimisen labyrintteineen. EU-alueella on menossa varsinainen rekkaralli ilman minkäänlaista logiikkaa tai huomioimista kokonaisuutena - mittareina ovat hetkellinen tuotos, kustannukset yhdessä mittauspisteessä ja kustannusten siirto toisille momenteille ja tuotantonumeroille. Raha on nyt ratkaisijan roolissa; raha on hyvä renki, mutta tunnetusti huono isäntä.
Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpatyövoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä
Intiassa tuotteet, palvelut ja työvoima maksavat omansa ja se on monin (kaikin) osin halvempaa kuin korkean elintason maissa - kuten Suomessa. Olemme täällä peräpohjolassa pidemmällä palkka-kustannustasonousussa - meillä on ollut enemmän aikaa kasvattaa kansantaloutta ja saada aikanaan hyvin halvalla raaka-aineita ... tuloksena meidän kokonaistyövoimakustannukset muun muassa korkean sosiaaliturvan myötä on noussut hyvin ylös.
Esimerkiksi kemijärveläinen pioneeri Salcomp siirsi laturien valmistuksen Kiinaan jo vuosia sitten, koska siellä työtätekevä toveri oli ahkerampi so. kurinalaisempi ja huomattavasti halvempi. Tämä virta voidaan myös kääntää toisin päin - kuten intialaisten huippuosaajien tulo Suomeen - tosin Suomen kustannustasoille! Usein puhutaan myös hanhiparven lennosta.
Hanhiparvenlento tarkoittaa suurimmillaan kiinalaisten (vaate)tehtaiden muuttoa omastaan Vietnamiin, Laosiin, Bangladeshiin ja Intiaan, koska siellä on paljon halvemmat työnteettämiskustannukset. Pääoma liikkuu voittomielessä ... tehdas rakentuu Bangladeshiin ja kohta Etiopiaan - näin hiljalleen "vauraus" leviää ja pääoma rikastuu entisestään.
Intialainen it-insinööri hankkii Suomessa huomattavasti enemmän kuin kotona Intiassa, ja onkin jo nähtävissä, että valtiot itsessään ovat suuria henkilövuokraajia - mm. Kiina on maailman suurin "henkilövuokrausyhtiö". Kaava on tehokas: Kiinassa palkka olisi ka. 450€/kk, Suomessa saa 2.800 euroa - miinus verot, silti tuo 2.800 on 20-40 prosenttia vähemmän kuin mitä samasta työstä suomalainen saa.
Kaikki hyötyvät, tai ei kaikki - hiljalleen Suomessa tiettyjen työtehtävien palkkatasot painuvat ryömien alaspäin. Kilpailu puhuu - on kohta työvoiman vapaa liikkuvuus. Helsingin rakennustyömailla puhutaan jo paljon enemmän muita kieliä kuin suomea!
Elon Musk haluaa nettiä jakavien satelliittien asiakkaiksi koko ihmiskunnan – katso videolta, kuinka raketti vie satelliittilastin avaruuteen
Luottaako Musk, ettei Trump pakota oman maan toimijoita tässä kohdin, vaikka esimerkiksi case Huaweissa Trump määräsi, ettei tiettyjen komponenttien amerikkalaiset toimittajat saa enää toimittaa ilman lupaa muun muassa tiettyjä mikropiirejä Kiinaan ja kiinalaisille yhtiöille.
Se kuitenkin tiedetään, että Kiina hakee täyttä irtautumista Yhdysvalloista ja sen teknologioista. Nyky-Kiinalle ei ole ongelma toimittaa avaruuteen omia 4000 tietoliikennetukiasemaa, omiin ja sellaisten tarkoituksiin ja tarpeisiin, joille vapaa kauppa on ensisijaista - ei uhkaaminen, kiristäminen ja pakottaminen.
Kiina on vapaan kaupan kannattaja. Lännenmies US-johteisena (vain) haluaa nähdä uhkaa Kiinasta, koska se on tullut jo liian suureksi ja kilpailukykyiseksi - tosin suojellen tiettyyn mittaan omiaan; kuten kaikki muutkin tekevät! Muistamme Kiinan maailmallisen populaatiosuhteen olevan 1,4/7,9 kun taas US' n se on 0,32/7,9.
Kiina ei ole enää riippuvainen amerikkalaisista supertietokoneista, ei GPS' stä eikä kohta mistään muustakaan. Androidkin tullaan korvaamaan "meegolla, sailfishillä" tai muulla avoimen lähteen Linux-järjestelmällä. Kiina on monin osin maailman suurin - kansantaloudesta (bkt/PPP - IMF*) aina maakohtaisiin patentteihin ja tavaramerkkeihin saakka.
Kiina on päättänyt olla se kolmas avaruusmahti. Lento Kuun pimeälle puolelle autonomiarobotoituna oli eräs merkki tavoitteista ja saavutuksista. Samoin Kiina on varautunut suojelemaan omat satelliitit jopa niin, että sillä on niiden tuhoamiskyky - ja se ainakin laittaa ajattelemaan, mitä mahdollinen viholliskandidaatti suunnittelee ja ehkä yrittää toteuttaa.
Lauantaivieras Olli Rehn: Populististen liikkeiden nousu jarruttaa EU:n kehittämistä
Tänään EU on idealisoitunut uuden kehittäjäksi uusin direktiivein - "kantamalla huolta, vastuuta", jopa konkreettisia tekoja - muille malliksi. Hitaasti vai nopeasti, sen päättäköön ympäristö sitten myöhemmin, "kun on liian myöhäistä!" - toivottavasti ei näin.
Toivo elää EU' ssa, ympäristölait kehittyvät, suitsitaan haittaavaa kulutusta - kiihdytetään kierrätystä, lisätään liiikkumisemme turvaa ja vapautetaan sitä ansaitseville liikkumista - työn ja vapaa-ajan perässä. Hyvä vai huono, päättäkööt sen laatumedian haukkumat populistiset laitaoikeistolaiset, kun EU-vaaliuurnille käyvät.
Kerrotaan, että persuilijat haluavat jarruttaa kehitystä - kyllä, he haluavat reviiripuolustajina hidastaa meille tuntematonta liittovaltiokehiystä kuin yhteistä armeijaa - mitä vastaan - kysytään usein!
Laitaoikeistolaiset populistit, kuten laatumedia heitä nimittelee - ei halua jarruttaa kehitystä alussa mainittujen laatuohjelmien osalta - ainoastaan vapaata liikkumista "liian kaukaa" halutaan rajoittaa. Luonto loi evoluutiona reviiripuolustuksen, joka on pitänyt biosfääriä järjestyksessä satoja miljoonia vuosia.
EU Brysselistä haluaa mahdottomasta mahdollisen ja koettaa sulattaa liian monimutkaista kansojen sekamelskaa - se ei onnistu, vaan evoluution myötä hakeutuu samankaltaisuus- ja yhteenkuuluvuusryhmiin - niin kansallisuuksina, kieliryhminä, uskontoina kuin historian perinteinä. Todellinen kehitys etenee hitaasti kiiruhtaen - kuten kiinalaiset, jotka 3000 vuotta vanhana kulttuurina ovat maailman vanhin yhtäjaksoinen korkeakulttuuri!
Kun robotti on ihmistä turvallisempi kuski, ihmiseltä voi kieltää ajamisen
Markkinatalouden kysyntä-tarjontataivas Yhdysvallat tuli tunnetuksi Henry Fordin käyttöönottamasta liukuhihnamenetelmästä, jolla tehtiin enemmän – halvemmalla. Automaatio oli aloittanut kilpajuoksunsa kädentyötä tekevän ihmisen kanssa.
YLE TV1 esiti erinomaisen dokumentaation ”hanhiparven lennosta”, jossa yksi johtaa, ja muut seuraavat – kunnes johtaja vaihtuu ja jonosta tulee seuraava; näin maalaili globalisaatiota bangladeshiläinen työväenliikeaktivisti maasta, jossa keskiansio tekstiiliteollisuudessa on noin 40 euroa per kuukausi.
Liukuhihna ei auttanut kemijärveläistä Salcomp Oy:tä
Suomi menetti liukuhihnojaan jo kemäjärveläisen lautauslaitevalmistajan Salcomp Oy:n myötä Kiinaan, jossa oli alkanut edesmenneen Kiinan suurenpienen miehen - Deng Xiaoping´in käynnistämänä tien kohti ”rikkauksia”.
Deng´in kehotuksen jälkeen Kiinasta on tullut de facto maailman vaikuttavin talous – joka nyt ulottaa lonkeronsa kaikkialle maailmaan. Kiinan kaupungeissa tienataan noin 300 euroa per kuukausi – maaseudulla runsas 100 euroa per kk.
Kiinalaiset yritykset etsivät jo halvempia tovereita
Kiinalaiset yritykset vievät tehtaidensa liukuhihnoja halvempien toverien maihin, esimerkiksi Kambodzhaan, jossa työläinen tienaa keskimäärin noin 80 euroa kuukaudessa – he ovat loivempia työssään kuin kiinalaiset, koska Kiinassa ”rakastetaan työntekoa” - ilman sitä ei kuuluta yhteiskuntaan. Kiinassa on lisäksi voimakas sukupolvisopimusperiaate – omat vanhemmat tulee ylläpitää, heidän saavuttaessa iän, jolloin työ ei enää luonnistu.
Kiinassa automaatio on välttämättömyys, jotta tuotanto voitaisiin yksinkertaisissa tehtävissä pitää omassa maassa, samaan aikaan robotiikan tuoma automaatio on hirvitys tavallisille kiinalaisille, sillä se vie työn ihmisen käsiltä ja jaloilta. [2013]