Sent: Tuesday, December 30, 2008 7:42 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Ryhmähenki pakosta - yhteishenki selviytymisessä
...
(YLE TV 1 esitti uusintana dokumentin Planet Earth, ja sen jakson Maapallon napa-alueet 30. joulukuuta 2008)
[ ... ihmiskunta kipristelee nyt myös lännessä sellaisista vaikeuksista, jotka ovat itse luodut. Pingviinit Etelänavalla kipristelevät olosuhteista, jotka ovat luonnon antamat hillitsemään ylimääräistä kulutusta ja lisääntymistä ... ]
Napayön tullessa perheyhteisö hajoaa ja naaras lähtee vaellukselle saalistamaan ruokaa kuoriutumattomalle poikaselleen. Uros jää paikoilleen ja hautoon yhteisen jälkeläisen. Pakkasen yltyessä jopa 60 asteeseen - uroksien on hengissä pysyäkseen tiivistyttävä ryhmiksi.
Kuvaus keisaripingviinien yhteisöstä on täydellinen esimerkki ihmiskunnalle yhteistoiminnasta, perheyhteydestä ja joukkovoimasta. Konkreettisesti tiivistyvä ryhmä pelastaa itsensä pakkautumalla tiukasti yhteen ihmiselle miltei kestämätöntä pakkasta ja myrskyä vastaan - näin säilytetään ryhmän yhteisesti luoma lämpö hyödyntämään kaikkia osallisia.
Itsekkäästi ajatellen tiiviin ryhmän ulommaiset kärsivät, ollen se viimeinen rintama hirvittävää pakkasta ja viimaa vastaan - keisaripingviinit ovat ratkaisseet ongelman erittäin yksinkertaisesti. Ulommaiset pingvinit vaihtavat paikkaa sisemmällä olevien kanssa ja näin pääsevät ryhmän muodostaman lämpömuurin sisäpuolelle ja pelastavat itsensä kylmyydeltä. Kierto on jatkuvaa, jottei ulommaiset jäädy kuoliaiksi.
Eläinkunta ei opeta, vaan se toimii perittyjen ominaisuuksien kautta huolehtien yksilöistä ja ryhmästä, lisääntymättä liiaksi ja pitäen niukkuudessa huolen vain vahvimpien säilymisestä jatkamaan sukua parhailla mahdollisilla geeneillä. Tasapaino on näin saavutettu ja vaikeudet kohdataan yhdessä. Suku ja laji jatkuvat...
Ilkka Luoma
0400 607080
...
Alla lähihistoriasta kaivettu kirjoitus, jossa selostetaan silloista suosittua luontoelokuvaa Pingviinien matka 1/ - elokuva kertoi erinomaisesti mitä yhteisöelo tiukoissakin olosuhteissa tarkoittaa ja kuinka ryhmähengellä selvitään olosuhteista, jotka olisivat kohtalokkaita ihmisille. Useat eläinlajit ovat selvinneet vaikeistakin vaiheista, ollen elinvoimaisia jo miljoonia vuosia, voisimmeko laskeutua ylemmyyden portailtamme ja huomata jotain sanomatonta ympäriltämme?
[C]
Pingviinien matka - herännyt huoli huomisesta
(julkaistu ensimmäisen kerran 30. marraskuuta 2005)
Maailmalla kerää menestystä erikoiseen kategoriaan liittyvä elokuva, se ei ole muodikas rahanahneusoikeustaistelu kuva, se ei ole intohimoistava patrioottinen sotakuva, eikä se ole avaruuden syvyyksistä syöksyvä maailmanloppukuva.
USA:ssa, elokuvien toisessa suurmaassa, kerää katsomoita täyteen Pingviinin matka, elokuva, joka kuvaa pingviinien työlästä, mutta riittoisaa ja siittoisaa elämää puhtaasti luonnon ehdoilla ilman liiallista muille haitallista rönsyävää elontilan valloitusta ja vaikeuttamista.
Ihmiset ovat nyt oikeasti heräämässä arkeen, jossa maailma on jo muuttunut. Olemme syytäneet siksi runsaasti saasteita, hiukkasia, jätteitä sekä muita luonnolle epänormaaleja kysyntämme ja kulutuksemme "kukkasia" liialliseksi rasitteeksi luonnolle.
Länsimaalainen elintasokulutusjuhla on kohdannut heräämisensä mahdottomuudesta. Ihmiset ovat nyt kiinnostuneet myös ympäröivästä luonnostamme sekä eliöstön ja eläimistön selviytymistarinoista tavallansa, ollen harmoniassa luonnon kanssa.
Suomalaisen kulutuksemme laajentuessa koko maapallolle, tarvitsisimme kolme palloa ainokaisemme lisäksi. Luonto ei kestä kerskakulutustamme, luonto ei kestä sitä piittaamatonta ahneutta, missä osa ihmisistä elää viime kädessä luonnon kustannuksella. Ilmastomme on muuttumassa ratkaisevasti ja sen seurausilmiöt ovat vain aavistettavissa. Tuleeko heräämisemme todellisuuteen liian myöhään, jää lapsiemme nähtäväksi.
Pingviinin matka on luontoelokuva. Poliittisella tasapainolla ja koko kansan kysyntään vastaava YLE on iät ja ajat tarjonnut katsojilleen tosiasiaa luonnosta, eläinkunnasta, eliöstön pahasta olosta, villieläimien enenevästä ahtautumisesta yhä pienemmille alueille ihmisten valloittaessa yhä lisää elontilaa kasvavalle talouden nousukunnolle unohtaen elämänoikeutuksen olevan kaikille yhtäläinen.
Pingviinin matka on herättänyt katsojansa ja se täyttää elokuvasalit ympäri maailman. Ihminen on nyt kiinnostunut näkemään ympäröivyyttänsä ja ehkä meille syttyy näkemys tasapainosta ja ymmärryksestä, että loputonta kasvua ei ole. Ihminen voisi oppia paljon luonnosta, sillä monien lajien evolutiivinen harjoittelu on vuosimiljoonaisen kehityksen myötä sopusuhtaistunut ympäristöönsä.
Pingviinit elokuvassa viestittävät myös meille tuttuja arkielämän ilmiöitä kiusaamisesta, parinvaihdosta, varastamisesta, ruoan niukkuudesta sekä yksilövaliintumisesta vahvojen voittaessa. Suuri ero on tasapainossa, jossa ei saavuteta eikä tavoitella "loputonta" kasvua, vaan luonto hoitaa populan koon sopivaksi, jottei se leviä ja laajene muiden elonalueille, kuten ihminen, joka on lisääntynyt luonnon kustannuksella kattamaan kaikki maat ja mannut, lukuunottamatta juuri pingviinien elonalueita.
Olisiko nyt heräämässä uusi vastuullisuuden, vastuuntuntoisuuden ja ympäristön huolehtimisen aikakausi? Vai onko se tapahtumassa jo liian myöhään?
1/
Pingviinin matka -elokuva,
Ilkka Luoma
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.