chinac.jpg

 

HS:

Suomi seilaa irti muusta maailmasta kuin M/S Romantic

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006050168.html  - 

 

Ilkka Luoma 28.3.2019 - 8:52:
 
 
Merkittävä ulostulo HS-jutussa: " ... Talouslehti Financial Times kertoi tiistaina, että vuosi 2020 on historiallinen käännekohta: Aasian talous on silloin suurempi kuin muun maailman yhteensä. Vauraus ja valta ovat siirtymässä lännestä itään ja pohjoisesta etelään. Yhdysvallat taistelee asemastaan, mutta Eurooppa tuntuu pudonneen suosiolla vauhdista ... " 

Tänään Kiina on jo maailman suurin kansantalous, PPP -korjattuna (ostovoimapariteetti) - samalla Kiina on ylivoimaisesti maailman suurin viejävaltio ja kokonaisuutena ympäristöjäljen jättäjä. Tosin asukaskohtaisessa ympäristöjäljessä Kiina on kaukana kehittyneiden länsimaiden takana. Lihankin syönnissä ovat vasta noin reilussa puolikkaassa amerikkalaisiin nähden, mutta lihansyönnin kasvaneen viimeisen 15 vuoden aikana kymmenkertaiseksi. 

Amerikkalainen media Newsweek hoksasi etusivuistaa jo lehtensä: "Kiinalaisten vuosisata". Kiina ottanee osuutensa maapallollisesta osuudesta; sen ollen suhdelukuna 1,4/7,9 ja vastaavasti meidän kokeilukenttä EU' n osalta 0,5/7,9 - amerikkalaiset "hallitsisivat" osuuttaan 0,32/7,9, elleivät omisi vielä toistaiseksi maailmanpoliisin roolia valkoisen kulutushokemallisen käsin. Väestollisesti Intia ja Kiina merkitsevät tässä suhdelukutaustoituksessa 2,8/7,9! 

Onko aika kääntymässä idän puolelle? Näin se vääjäämättä kulkee - edullinen ja ahkera toveri, jättiläismäinen kotimarkkina sekä osin vielä olemattomat ympäristölait. Nuo kolme seikkaa olivat muuten se syy, miksi lännenmies juoksi Kiinaan - noin toimien yhtiöiden voitot saatiin nousuun, muistamme Nokian voimavuodet. 

Kiina verkottuu huimaavaa vauhtia - Italia EU' sta oli täällä meillä ensimmäinen ilmentymä Marco Polon hengessä - menivat Silkkitie projektiin turvatakseen ensimmäisinä oman roolinsa maailmanlaajuisen kaupan verkostoissa, joissa yhä enemmän liikkuu kiinalainen tavara, koska me lännessä haluamme ostaa - halvemmalla, ja samalla työllistäen tovereita idässä ja kohta idän robotteja. Voisimmeko kääntyä omiemme puoleen?
 
 
...
88 HKI