Sent: Monday, April 28, 2008 8:29 AM
Subject: CASE --- Sauli Niinistö

CASE --- Sauli Niinistö
(YLE/TV-1 Lauantaiseura haastatteli eduskunnan puhemiestä Sauli Niinistöä 26.4.2008. Niinistö ottaa jo roolia seuraavaksi presidentiksi pyrkimisen tiellä)
 
[ ... entinen tiukan rahan valtiovarainministeri Sauli Niinistö on kypsä presidentiksi vaikka heti. Pieni pyörähdys Keski-Euroopan rahakammareissa toi juuri riittävästi kansainvälistä kokemusta, jotta nousu ei-vallattomaksi presidentiksi on mahdollistettu - entisten tarpeellisten ominaisuuksien rinnalle ... ]
 
Niinistö olisi ensimmäinen Kokoomuksen presidentti sitten Juho Kusti Paasikiven. Suomi on saanut sosialidemokraattista ajattelua jo kolmen eri presidentin ajan. Nyt seuraava voisi huolehtia kansan tahdon ja vallinneen linjan mukaisesti puolueettomuutta ja sitoutumattomuutta - sekä hyviä taloussuhteita kaikkiin ilmansuuntiin.
 
Porvaripresidentti olisi vientinaisten ja -miesten ihanne sparraaja kivikovilla kansainvälisillä markkinoilla, joilla useissa maissa vähän vallattomankin presidentin mukana olo terästää kaupallisia mahdollisuuksia. Suomihan elään vientitoiminnasta.
 
Niinistö on Eurooppakeskeinen vaikuttaja. Saattaisi olla, että hän pitäisi kuitenkin Suomen irti Natosta - odottaen Euroopan omien turvajärjestelmien kehittymistä, joihin yllättäen jopa Venäjä voisi liittyä. Yllättäen uusi Kokoomuksen ulkomisteri Alexander Stubb hakee uutta ennenkokematonta yhteistyötä Venäjän kanssa, myös EU näkökulmasta - Nato innostaan huolimatta, saattaahan olla, että Siperia opastaa :-)  ---  Suomellahan ei ole mitään kiirettä muuttaa puolustuspoliittista linjaustaan. 
 
Niinistö ilmoitti mielipiteekseen suoraan, että presidentin valtaoikeuksien riisunta voisi tälle erää loppua. Viittaus kansalaisten tahtoon niittasi asian yksiselitteisesti. Tunnetusti tavallinen Suomen kansalainen haluaa vahvaa presidenttiä, joka osaa ojentaa, paimentaa ja huolehtia.
 
Niinistö nosti Kokoomuksen vaalivoittoon edellisissä eduskuntavaaleissa - äänimäärä alueellisena vaalipiirinä oli Suomen ennätys, jota nyky vaalitavalla ei tulla ylittämään. Tämä luo paineita itse Kokoomuksenkin miettiä tarkoin mitä Niinistö sanoo. Lakimies Niinistö jatkaisi mainiosti laki-ihmisten linjaa seuraavana presidenttinä.
 
Ärrinmurrin ent. valtiovarainministeri on ottanut etäisyyttä käytännön vallankäyttöön - eduskunnan puhemiehenä hän katselee jo korkeammalta kuin riviedustajat. Istuntokauden avajaisissa puhemiehen tuolin viereen tuodaan täsmälleen samankokoinen tuoli presidentille - siihen ei tosin ole istuuduttu mies muistiin. Molemmat virat ovat osin seremoniallisia - niin puhemies kuin presidentti.
 
Oleellinen kysymys on kansalaisten tahdon kuuntelu - Niinistö on jo tämän tunnustanut. Onkin Niinistön suurin valinnan takuumies olla liittoutumatta Natoon, ollen valmis edesauttamaan vientitoimintaamme ja ollen määrätietoinen uusi "paasikivi" tavallansa ja ajallansa - kansa odottaa.
 
Lopuksi voidaan rullata asian ytimeen - presidentillä pitää olla niin paljon valtaa, että karisma tulee oikealla tavalla mahdollistetuksi ja sitä myöten käytetyksi. Niinistöllä tuo karisma on jo olemassa. Presidentin valtaoikeuksiin ei tule enää koskea, päinvastoin yleismaailmallisen tilanteen viedessä meitäkin kohti kriisiaikoja, on syytä pohtia osin vallanpalautuksesta lähemmäksi sellaista presidenttiä, mitä kansa yksiselitteisesti odottaa ja haluaa.
 
Ilkka Luoma

 
 
Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus.
[ kuvia saa käyttää vapaasti yllä olevan kirjoituksen yhteydessdä - copyright by Ilkka Luoma 2007, 2008 ]
 
Kuva 1
 
Teksti
Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö joutuu/ pääsee kuuntelemaan hyvin erilaisia kansanedustajien näkökulmia ~ se tuonee lisäulottuvuutta kansalaisten toiveiden, halujen ja mielipiteiden täyttämiseen suoremmin kuin yhden liikkeen asiaihmisiltä.
 
Kuva 2
 
Teksti
Sauli Niinistö istuu hiukan ylempänä kuin riviedustajat - ja tuolikin on hiukan suurempi. Samoin presidentillä tulee olla karismansa lisäksi tarpeellinen määrä valtaa, että hän kykynee huolehtimaan kansalaisten toivomia asioita ja toimia - ollen rivipoliitikkojen yläpuolella instituuiona, jolle kansalaiset haluavat ladata riittävän vallankäytön.
 
Kuva 3
 
Teksti
Eduskunta on Suomen kansa pienoiskoossa. Puhemies on Suomen valtioprotokollassa numero 1, vaikka presidentti onkin välittömämpi kansalaisten mielestä. Eduskunnan puhetta johtaa Sauli Niinistö.
 
Kuva 4
 
Teksti
Suomen nykyinen porvarihallitus on siksi julkikuvaltaan "tärähtänyt ja epäselvä", että sen vastapainoksi on saatava toimelias, toteuttava ja esimerkkinä oleva presidentti. Maan hallitus haluaa "salaa" viedä Suomen Natoon, vaikka kansan enemmistö ei niin halua, eikä toivo. Riittävän vahva presidentti on Suomen puolueettomuus- ja sitoutumattomuuspolitiikan takuumies, joka kuuntelee herkällä korvalla kansalaisten tuntoja ja ajatuksia.
 
Kuvakansio
 
Teksti
Eduskunta päätti NRF - joukkoihin liittymisestä - Ruotsi vetäytyi yllättäen samasta aiheesta ~ ylläpitäen liittoutumattomuuttaan ja puolueettomuuttaan. Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö on liputtanut omien eurooppalaisten turvajärjestelmien puolesta. Eduskunnassa riviedustajat välttelevät kannanottojaan Natosta, vaikka kansa ei Natoon halua liittyä. Voisi arvata, että Niinistö arvostaisi kansalaisten enemmistön tahtoa.