porssikurssit.jpg

 

HS:

HS seuraa: Epävakaus ravistelee Yhdysvaltojen osakemarkkinoita – Trump uhkaa uusilla tulleilla kaikkea Kiinasta tulevaa tuontia

https://www.hs.fi/talous/art-2000006100125.html - 

 

Ilkka Luoma 10.5.2019 - 17:37
 
 
HS-teksti kertoo kaksi faktaa, mutta ei jatka todellisuutta pidemmälle: a) US' n kansatalous toimii ja tulee toimeen pitkälti oman jättimäisen sisämarkkinan (320 milj. asukasta) avulla. US' lla on vuosikausia jatkunut vientialijäämä - siis USA on vahvassa ostajan roolissa maailmalta, tämän taatessa ns. asiakkaana kiristämismahdollisuuden! US presidentti Donald Trump on omaksunut uuden toimintamallin - uhkaa, kiristä ja pakota. Se on nyt amerikkalainen uusnormaali paikattaessa kansantalouden alijäämää - varsinkin, kun US-liittovaltio takoo valtavaa alijäämää ja sen velkatalous kasvaa vuodesta toiseen. 

Toisaalta todetaan oikein, että b) Kiina elää suuresti jättimäisellä vientiylijäämällä; ollen maailman suurin liukuhihna ja tehokkain tuotekehittelijä 340 000 uuden, joka vuotisen insinööritulvan täyttäessä tehtaiden suunnitteluosastot. Kiina takoo jo eniten maailmassa maapatentteja. Voimme nähdä miten vientiteollisuus kehittyy Kiinassa - palkat nousevat, robottien määrät kasvavat ja useat tehtaat siirtyvät halvempien toverien maihin - edelleen kiinalaisomistuksessa. 

Kiinan on sisämarkkina (1400 milj. as.) on potentiaaliltaan maailman suurin, mutta huomattavasti kehittymättömämpi kuin Yhdysvalloissa. Maailmalle onneksi, sillä, jos jokainen kiinalainen kuluttaisi kuin amerikkalainen, tarvitsisimme neljä uutta maapalloa lisää - se lienee kiinalaisillekin mahdotonta. 

USA ei kykene ympäristön tuhoutumatta enää lisäämään omaa kulutustaan (sisämarkkinaansa), vaikka kasvuhokema on trumppistinen mantra - The Great America' n ohella. US' ssa päästöt suurista maista per capita ovat ylivoimaisen suuret. Onkin maailmanluokan ongelma, jos US lisää kotimaista kulutustaan ja kasvua, johon se pyrkii oudolla tavalla rakentamalla muureja - eli puolustamalla reviiriään. 

Kiinalla on taas valttikortti. Kiina valmistaa lähes kaikkea, ja kohta huomenna aivan kaikkea - myös vaikeimpia ja monimutkaisimpia tuotteita ja järjestelmiä, vieden niitä lähes kaikkiin maailman maihin.
 
...