n%C3%A4l%C3%A4nh%C3%A4t%C3%A42.jpg

Kuva ~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/418dd3ef-0a1a-4f47-9edd-6c3448a25e34 - 

 

...

HS

YK varoittaa ”raamatullisesta” nälänhädästä – 300 000 ihmistä voi kuolla nälkään joka ikinen päivä

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006482956.html  - 

...

Ilkka Luoma 23.4.2020 - 22:22
 
 
1 - Maslowin tarvehierarkiassa ravinto, ruoka ja nälkä ovat korkealla - heti hengitettävän ilmaseoksen ja makean juomiskelpoisen veden jälkeen. Ilman ravintoa voi elää ehkä kolme-neljä viikkoa.

Maapallo on biosfäärillinen ilmiö sattumoisin täällä Elämän avaruusvyöhykkeellä - se, että vielä siunaantui juoksevaa vettä ja jokin kummallinen "ohjelmanpätkä" jostain sytyttämään kaltaisemme Elämän - onkin jo pienoinen meille tuntematon ihme.

Nälkä ei ole meille tuntematonta

Suomessa kuoltiin niinkin vähän aikaa sitten kuin 1860-luvulla nälkään. Tänään nälkään kuollaan lähinnä kehitysmaissa. Emme ihmiskuntana osaa jakaa todellista niukkuutta siten, että siitä riittäisi kaikille. Nyt vähille menee aivan liikaa. Biosfääri on lisäksi 90 prosenttisesti aivan muuta kuin ihmiselo ja koko tuo biologinen elämänrytmi lisääntyy juuri ravinnon mahdollistamana.

Ravinto kasvaa - sekin. Ja ravinto on tänään kehittyneille valtioille, kuten meidän lintokodolle - laajojen logistiikkaketjujen kierteissä juuri ravintotuotannon ja sen liikkuvuuden osalta - sinne, missä on kulutusta rahalla.

Ruoka on meillä halpaa - siihen menee noin 12-15 prosenttia keskiarvoisesti suomalaisen perheen tuloista. Vielä 1930-luvulla prosenttiluku oli lähempänä 40' tä. Eikä tässä kaikki - Suomessa elää satojatuhansia ihmisiä, joilla edelleen ruokaan menee tuo 40 prosenttia! Missä vika?

Ruoka kasvaa vedellä, hivenaineilla ja hiilidioksidiakin tarvitaan - ja lähinnä mullasta, mikä taas on aiempaa elämää - olemme siis kierrossa, ihmiset itsekin. Tänään kiertoa häiritsee ihmiskunnan valtava ympäristömuutoksen prosessi, jossa ihminen käyttää elävää biosfääriä ylikuluttaen, siten, että meillä kehittyneissä kulutusmaissa tuo vuotuinen ylikulutuspäivä on nyt keväällä ja maailmallinen keskiarvo tuolla syksyn nurkilla
> [2]
..
TIEDE [13|12]
...