(Mediassa ja asiantuntijapiireissä asetetaan maailmanlaajuisen talouskriisin ovelle kiinalaiset vartijat - pelastaako Kiinan antama lainoitus eurokriisi-Italian ja -Espanjan?)
 
[ ... rakennuksilta kuuluu jatkuva kilkatus ja kalkatus - maalta tulleet rakennusmiehet tekevät kolmivuoroa maailman suurimmilla asuntorakentamisen markkinoilla Kiinan paisuvissa jättiläiskaupungeissa. Grynderit käärivät sievoisia voittoja, kuten meillä lännessäkin ovat tehneet, nostaen, kuten Suomessakin uusien asuntojen hinnat monien tavallisten tavoittamattomiin ... ]
 
Kiina elää nyt omaa vuosisataansa. Eräs hyvin kuvaava voittokulku aloitettiin "päiväkäskyllä" päivä sen jälkeen, kun Pekingille myönnettiin Olympialaiset - alkoi maailman urheiluhistorian suurin mobilisaatio. Oli tavoite, vain yksi tavoite - eniten kultamitaleja. Kiina ohitti USA:n ja otti omista kisoistaan eniten ykkössijoja, kuten oli "päiväkäskyssä" kahdeksan vuotta aiemmin määritetty.
 
 
USA elää paljolti kiinalaisesta rahasta,
joka on sinne rahdattu amerikkalaisten ja myöhemmin eurooppalaisten kulutuksesta. Nyt sitä samaa rahaa lainataan takaisin, jotta läntinen kuluttaja ostaisi lisää koko ajan laadukkaampia kiinalaistuotteita - kohta myös sähköautoja.
 
 
Kiina on valmis antamaan merkittävästi lainaa myös Suomelle
- meistä on kiinalaisten näkökulmasta suopea käsitys - tunnustimme Kiinan Kansantasavallan ensimmäisten joukossa ja myimme jo 1950 -luvulla käytetyt paperikoneet käytettyinä. Pelkkä konevihreän sipaisu ei tehnyt käytetystä uutta.
 
 
Kiinassa on meneillään maailman taloushistoria suurin nousubuumi
- pitää saada nostettua koko kansakunta kolme pykälää ylöspäin maallisessa vauraudessa, vaikka vielä joitain vuosia sitten USA:n edellinen presidentti George W. Bush oli "kieltämässä" autot ja jääkaapit 'kaikilta kiinalaisilta', koska, jos niin kävisi meidän valkoisten tekniikalla - ei öljypohjaisia polttoaineita ja energiaa juuri muille riittäisikään.
 
Kiina on tänään maailman johtava maa kehitettäessä sähköautoja. Sähkö tullaan tuottamaan "maanalaisella" hiilen poltolla ja 60 uudella ydinvoimalaitoksella, jotka rakentuvat vuoteen 2025 mennessä - tässä on meidän Säteilyturvakeskuksen STUKin 1000 yuanin paikka [SAFIR] ! Emme myöskään voi unohtaa, että kiinalaiset ovat pisimmällä aurinkokennoteknologioissa.
 
 
Kiina ikääntyy ja pulskistuu
 
Yhden lapsen politiikka ajaa usein hemmotellut poikalapset "mäkkäreitten" kautta ylensyöneiksi ja tyttöpulan vuoksi 25 miljoonaa nuorta miestä jää ilman vaimoa. No, Venäjä on rajanaapuri ja siellä on runsaasti itsetietoisia nuoria naisia, jotka tietävät mitä haluavat ja kun omat miehet ovat alamaissa ja osin alkoholisoituneet - ovat naimamarkkinat kovin selvät. Syntyy samalla tervettä geenien ja perimien vaihtoa.
 
Kiina on muutoinkin mobilisoimassa Venäjää ja nimenomaan Siperiaa, josta kiemurtelee kohta kolme jättiläismäistä putkea Kiinaan: Öljy-, kaasu- ja viimeisenä vesiputki Baikalista maailman joka suhteessa janoisimmille markkinoille.
 
 
Kulutuksen kasvun myötä Kiina saastuu
 
Jäteongelmat ovat niin ikään jättiläismäiset. Vesipula uhkaa ja jätevedelle pitäisi tehdä jotain. Jäteveden lieteratkaisijaa odottaa Kiinan kunniakansalaisuus ja rekka-autollinen rahaa, jos se nyt aitoja ympäristöhuolehtijoita kiinnostaa. Lietteelle on vain yksi tie - sen pitää johtaa peltoon, takaisin ravinteiksi.
 
 
Kiinalainen syö entistä enemmän kalaa, lihaa ja maitotuotteita
- syntyy ravintopula, koska osa Pohjois-Kiinaa ilmastonmuutoksen myötä aroutuu ja aavikoituu pölymyrskyihin. Kiinalaiset kalastavat osaltaan eniten maailman merillä - kalakannat uhkaantuvat ja syntyy merten tyhjiöt meille tuntemattomin jälkiseurauksin. Kiina vuokraa ja ostaa maata, peltomaata ympäri maailmaa - Suomestakin ensimmäiset 80 hehtaaria ostettiin jo keväällä 2011. Kuminaako?
 
 
Kiina on maailman suurin markkina-alue, monella saralla - mm. kännyköissä
 
Nokia vaurastui nimenomaan Kiinasta. Ollila on Pekingin kunniakansalainen ja monet Kiinassa muistavat Kari Kairamon Tienanmenin aukiolta Cityman kädessään. Kiina oli myös pelastus Valmet/Metsolle (suuret paperikoneet) kuin myös Finnairille. Kiinan lennot tuottavat erinomaisesti ja Air Chinan koneita ei vielä näy Helsinki-Vantaalla.
 
 
Suomalainen Ecocity on jo käsite Kiinassa
 
Peking-Mentougou generoi 11 ympäristöinstituutin voimalla myös mainetta, osaamista ja liiketoimintaa suomalaisille, kunhan vain osaamme huomioida kiinalaiset kauppatavat ja osoittaa osaamistamme, joka erottuu muista. Suomesta Ympäristöteollisuus ry on solminut merkittävän ja ainutlaatuisen neuvonantaja- ja edunvalvontasopimuksen kiinalaisten ecocitypäättäjien kanssa Pekingissä.
...
 
 
Kiinaa odottaa rankka pankkikriisi ja ikääntymisen vinoutuva pyramidi
(Kiina tarvitsee vielä huimaavia summia oman sisäisen maakuntatason pankkikriisin hoitoon)
 
Kiinassa on toistaiseksi "mittaamattomat" työvoimaresurssit, mutta työvoimapula uhkaa jo 25 vuoden kuluttua ja se on lyhyt aika. Kiinassa työ ja työn tekeminen ovat pyhiä, kuten oli Suomessa presidentti Urho Kekkosen aikana.
 
Kiinan valtio ja maakuntahallinto koettavat työllistää, vaikka "tappiolla" - kansan ei ole hyvä olla toimettomana, tällöin voi päässä alkaa pyörimään liiaksi länsimaalainen ideologia lakkoineen, mellakoineen ja vallankumoushaaveineen.
 
Kiinalaiset eivät kaipaa meidän kaltaista demokratiaa - he kaipaavat suvun ja perheen yhteyttä ja menestystä vähille lapsilleen. Itsestään selvänä myös oikeudenmukaisuutta, joka onkin ainoa todellinen ja hyväksyttävä globaaliuden tavoite ja mittari.
 
 
Kiinan kommunistinen puolue [CPC] täytti tänä vuonna 90 -vuotta,
tämä tarkoittaa sitä, että ensi vuoden Kansankongressissa, jossa heidän "eduskunta" (noin 2700 edustajaa) päättää kolmen-neljän viikon istuntosessiossaan paljon uusia asioita, mm. oikeuksiin liittyvistä asioista. Samassa yhteydessä Kiina vaihtaa istuvan politbyroon [Kiinan ylin päättävä elin] henkilöitä ja valittanee myös uusi pääministeri. Nykyinen hyvin suosittu pääministeri Wen Jiabao jäänee eläkkeelle ja uusi astunee tilalle Anhuin maakunnasta.
 
"Bridge over Trouble Water"; sanan mukaisesti meidän suomalaisten suuri mahdollisuus on ympäristöosaaminen ja erityisesti vesi ja ecocityrakentaminen - unohtamatta 65.000 kiinalaista maaseutukylää. Koko Kiina ei muuta kaupunkeihin, vaikka juuri nyt on meneillään historian suurin muutto-aalto - sieltähän on juontunut Kiinaan "vaurastumisen" tie.
 
Edesmennyt Kiinan suuri "pieni" mies Deng Xiaoping kehotti kansaansa "rikastumaan" ja se tapahtuu juuri nyt. Mutta kukaan ei saata tarkoin tietää, mitä Deng rikastumisella viime kädessä tarkoitti - tarkoittiko hän tasapainoa ihmisen ja luonnon kanssa, sillä kiinalaiselle "puutarhan hoito on se maailman tärkein asia - eikä viime kädessä sekään" ... (näin tunnettu kliseeksi muodostunut sanonta kuuluu).
 
 
Kiina kulkee kolmatta nousuaan 5000 vuotta vanhassa perinteessään
 
Kungfutselaisuus nostetaan uudelleen vallitsevaksi ideologiaksi - kommunismin sijalle, jota sinänsä ei juuri Mao Zedongin jälkeen ole ollutkaan. Jäljellä on vain yksipuoluejärjestelmä, jossa pysyttänee vielä pitkään. Kiinassahan tehdään suunnitelmia jopa vuoteen 2200 saakka ja tietyt perusasiat ovat kiveen hakattuja. Kiinalaisten valtaa pitävien mielestä meidän muiden asioihin sotkeutumisen näennäisdemokratia ei ole valmis ja kiinalaiset kehittävät omaansa, joka ei juuri meidän järjestelmiä muistuta. Edelliset kaudet olivat 1400- ja 1800 -luvuilla.
 
 
Kiinalaisille kahdeksikko ja kuutonen ovat suuntia,
joille "hymyillään", mutta otetaan vakavasti - kiinalaiset ovat totisen leikillisesti taikauskoisia ja rakennuksetkin sijoitetaan tietyn kaavan mukaan. Kohtalo johdattaa ja Kiinasta kasvaa maailman talousjättiläinen, teknologinen huippuosaaja ja maailman rahoittaja.
 
Me siirsimme Kiinaan 'ajattelemattomasti' työtämme ja saimme vastalahjaksi tuotteita joiden tehdashinta Kiinassa on vähäisempi kuin valtiomme siitä saama arvonlisävero. Kiinalainen työtoveri on toistaiseksi reippaasti halvempi kuin meidän toveri. Kuinkakohan paljon halvempi olisi kiinalainen toimitusjohtaja Suomeen tuotuna?
 
 
Kiina käy USA:n kanssa talouskauhun tasapainoilua hyvin ohuella nuoralla
- varsinainen amerikkalais-kiinalainen nuoralla tanssi. Kumpi kaatuu - nyt näyttää siltä, että paljon amerikkalaista omaisuutta päätyy kiinalaisten haltuun, kuten kävi vuosikymmeniä sitten, kun Japani mm. realisoi New Yorkin Rockefeller Centerin omakseen.
 
 
USA on syönyt itsensä velalla maailman lihavimmaksi kansaksi
 
Kiina on auliisti myynyt ja jenkki ostanut. Nyt Kiina 'ostaa' Afrikkaa ja tekee siitä omanlaistaan periferiaa rakentaen miltei joka Afrikan maassa ja aloittaen raaka-aineiden ja maankäytön "syömisen kaikkien vauraudeksi". Kun valkoinen mies aikoinaan ryösti miekalla ja ristillä, niin Kiina ei puutu toisten sisäisiin asioihin - ainoastaan tarjoaa rahaa ja kaupallisia edellytyksiä. Aika näyttää seuraamukset.
 
 
Kiina on nyt suunnannut katseensa Eurooppaan ja Venäjälle
 
Kiina on valmis lainoittamaan Italian ja Espanjan ja on vakaassa luottamussuhteessa Saksaan. Siemensin toimittama Maglev -juna Shanghaissa ja hakaristilipun pelastus joillekkin japanilaisten pommituksilta 1930 -luvulta ovat jääneet mieliin. Japani sen sijaan ei ole vieläkään virallisesti pyytänyt anteeksi Mantshurian verilöylyä, kun japanilaiset miekka-urhoolliset käyttivät kiinalaisia siviilejä sapeliharjoituksiinsa - elävinä.
 
Missä mennään maailma, kun Kiina on jo aloittanut oman vuosisatansa? Millaisia "päiväkäskyjä" me voimmekaan vielä odottaa Kiinasta? Jokaisella suomalaisella on Kiinassa 250 toveria, kaveria, ystävää ja jos edes muutama saadaan ostamaan meiltä ---
 
 
Ilkka Luoma
Kiinan ympäristö- ja  vientikonsultti
Ympäristöteollisuus ry
 
...
 
Sent: Tuesday, August 02, 2011 7:26 PM
Subject: ARTIKKELI - Kiina hämmästyttää - mitä vielä näemme ja koemme?
...

 
Kiina hämmästyttää!