malaria.jpg

Kuva: ~ https://www.verkkouutiset.fi/afrikan-malariakuolemat-voivat-rajahtaa-kasiin-koronan-vuoksi/ - 

 

...

HS

Satojatuhansia lapsia kuolee tänäkin vuonna malariaan – tutkijat löysivät mikrosporidin, joka suojaa hyttysiä ja sitä kautta ihmisiä malaria­loiselta

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006499313.html - 

..

Ilkka Luoma 7.5.2020 - 12:32
 
Biologista maailmaa johtaa kehitysaskelein evoluutio. Toistaiseksi evoluutio ei ole koskaan osannut luoda täydellistä elon konstruktiota. Kaikissa elollisuuden ratkaisuissa evoluutio on jättänyt takaportin lajikohtaisesta heikkoudesta, joka on ehkä tae siitä, ettei mikään elolliskonstruktio nouse liian ylivoimaiseen asemaan?

Takaportti sallii muun muassa sairaudet, epidemiat, jopa pandemiat huolehtimaan vaikkapa lajikohtaisesta vähentämisestä, jotta biologinen tasapaino säilyisi maailmallisessa kiertobiotaloudessa.

Yllättävän vähän kirjoitetaan ihmisperäisestä vesiongelmasta, jossa lähinnä kehitysmaissa ihmisen itsensä saastuttama käyttövesi tappaa joka päivä arviolta 3400 lasta, jo vuosikymmenien ajan - lähinnä ripuliin, jossa lasten elimistö kuivuu.

Vuosisatojen ajan ihmiskuntaa on harventaneet sairaudet, sodat (yllättävän vähän) ja sattumat. Malaria on yksi tällainen, mutta edelleen ihmiskunnan populaatiosumma kasvaa kasvamistaan ja on ehkä jo ylittänyt Maapallollisen biokestävyyden rajat - niin kulutuksena kuin kumuloituneena ympäristöhaittajälkenä.

Näin viikkoina lännen kasvuhokemayhteiskunnissa saavutetaan vuoden ylikulutuspäivä. Se merkitsee paljon, olemme syöneet enemmän kuin tienanneet. Olisiko siis vähentämisen aikakaudesta "uudeksi normaaliksi"?*

Ihminen on utelias. Uteliaisuus yhdessä itsesuojeluvaiston kanssa on kehittänyt muun muassa terveydenhoidon sellaisiin mittoihin, että meidän keskimääräinen elinajanodote nousee siten, että muulle eläinkunnalle "joutenolon" tuntemattomuus on noussut ihmisten osalta jo kolmasosaan elinajasta.

Elinajan nousun rinnalle on noussut maallisen elintason nousun myötä niin sanotut elintasosairaudet, joita vastaan käydään tuhansin erilaisin lääkkein, joilla pitkitetään eloa. Tässä kohdin "evoluutio saattaa miettiä tarkoitushakuisuutta - kahdelta suunnalta; omalta ja ihmisen itsensä".

Emme tunne evoluution tehtäväkuvaa, vain siltä osin, että se pyrkii sopeumallisen kilpailun myötä lisäännyttää lajeja tasapainossa
.
 
 
...