talvisota_p%C3%A4%C3%A4t80.jpg

 

*

...

HS

Talvisotaa voidaan muistaa rauhan oloissa

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006437003.html  - 

...

Ilkka Luoma 14.3.2020 - 11:00
Talvisota oli suomalaisuuden yhtenäistänyt sota

1 - Sodalla oli konkreettinen aloittaja - vastustaja, hyökkääjä - kuuluisin Mainilan laukauksin. Se selvä. Neuvostoliiton Josif Stalinin Puna-armeija kävi lopulta neuvotteluihin tuskastuneena pienempänsä kimppuun.

Talvisota olisi voitu siirtää, jopa välttää -kertoo uusin kirjoitettu dokumentaatio - asiaperustein (evp. ev - prof Pekka Visuri uusimmassa kirjassaan). Meillä tunnetaan väestömme osalta kovin vähän Talvisodan aattoa, siis niitä neuvotteluja, joita käytiin "aluevaihtojen nimissä" - olisimme luovuttaneet "hehtaarin ja vastineeksi saaneet kaksi" -idealla.

Sellaiset historian tärkeät ja teoiltaan merkittävät herrat kuin C.G.E. Mannerheim, J.K.Paasikivi ja Rudolf Walden suosittivat painokkaasti syksyn 1939 hallitustamme käymään asialoppuun saakka Stalinin kanssa nuo aluevaihtoneuvottelut - Stalin olisi Mannerheimin vihjeen pohjalta jopa voinut luopua Hangon vaateestaan. Näitä kolmea herraa ei kuunneltu - ja loppu onkin historiaa, joka maksoi meille paljon - hyvin paljon.

Talvisota oli yhteishengen, johtajuuden ja kotien puolustamisen sankarillinen voitto

Juoksuhaudoissa seisoivat niin virkakaupunkilainen kuin maajussi, vierekkäin - oltiin veljiä, mutta erityisesti naapuria siinä vieressä puolustettiin - koettiin yhteishenkeä, velvollisuutta ja vastuuta - oli kyseessä se kuuluisa tosi. Tuolloiset "virukset", Puna-armeijan luodit, pommit ja räjähteet silpoivat tappaen tovereitamme ja liki kaikki tuotiin omiin kotimaan multiin - kunniakysymykseen vastattiin loppuun saakka
. >
.
 
...