mengzi.jpg

Kuva: ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Mengzi - 

 

...

HS

Onko ihminen pohjimmiltaan hyvä vai paha? Kysymykseen vastaa lohdullisesti kiinalainen filosofian klassikko, jonka merkitys on ollut valtava

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006433359.html  - 

Ilkka Luoma 10.3.2020 - 9:48
1 - Tämän kommentin jälkeen menen ostamaan kirjan, sillä luottamus UPI-FIIA vanhemman asiantuntijan kiina-tietämykseen "läntisten lasien läpi" on suuri. Olen useammassa live-tapahtumassa seuraillut Jyrki Kallion Kiina-esityksiä - niin kulttuurillisesti kuin poliittisesti. Kallio on varteenotettava sinologi, joita ei Suomessa liiallisuuksiin ole.

Ainoa asia johon on kiinnittynyt huomio, on meitä kaikkia täälla kaukana Kiinasta - ja ilman kiinalaista perimää olevilla - on kyvyttömyys/ tai alentunut kyvyllisyys kokea aidosti itäistä kulttuuria, perimää, elämanarvoja kuin tapakäyttäytymistä. Me emme osaa irtaantua meille tyypillisestä lännettyneestä asia- ja luulokeskeisyydestä - valitettavasti.

Meillä EU-Euroopassa ja Yhdysvalloissa on käsitemaailma, jossa oletamme - huolimatta kolonialistisesta aikakaudesta huolimatta - juuri läntisen yhteiskuntamallin olevan se juuri oikea. Kiinalaiset näkevät omansa omanaan, mutta eivät tyrkytä sitä "ristin ja miekan kaltaisesti" vieraille - vaan kohteliaasti pidättäytyvät sekaantumisesta muiden sisäisiin asioihin. Kiinalaiset tekivät omat löytöretkensä jo ennen Kolumbusta.

Tänään itä ja länsi käyvät yhteiskuntapoliittisesti kovaa vastakkainasettelua - US' n trumppistisella johdolla. Tässä kohdin EU-Euroopalla on erinomainen mahdollisuus olla tuon vastakkainasettelun vedenjakajalla - ymmärtäen niin länttä (itseään) kuin itää - nousevana maailman mahtina. EU on tänään yhteiskuntakehityshautomo.

Mahtitekijöihin liittyy aina voima, itsesensuuri, ylpeys ainoalaatuisuudesta sekä väkivalta, sillä se istuu ihmiskunnassa lujasti. Tämä istuvuus nähdään vaikkapa viimeisen 20 vuoden aikana, kun ollaan käyty sotaa jatkuvasti - alkaen Afganistan, sitten Irak - myöhemmin Libya, Somalia, Mali, Jemen ja päällä oleva inhimillinen trakedia - Syyria.

Kiina on kauppavaltio, joka ammentaa yhteiskuntanäkemystään hyvin pitkästä historiastaan - ollen ehkä pisin yhtäjaksoinen korkeakulttuuri maailmassamme
. >
 
...

Onko ihminen pohjimmiltaan hyvä vai paha? Kysymykseen vastaa lohdullisesti kiinalainen filosofian klassikko, jonka merkitys on ollut valtava

Ilkka Luoma 10.3.2020 - 9:50
2 - Kiina on ottamassa osuutensa Tellukseltamme - suhdelukuna voisimme käyttää väestöpopulaatiolukuparia 1,4/7,8 - vastaava on EU' lle ~0,45/7,8 ja Yhdysvalloille 0,36/7,8. Länsi edustaa maapallollista vähemmistöä. Noista luvuista ymmärrämme jo, että lupaukset nousevat idästä (aikanaan Nokia käännettiin kiinaksi - siitä tuli lausuttuna osapuilleen "nuutzia" - sen tarkoittaen juuri lupauksien nousemista idästä).

Kiina ei ole kaltaisemme keskeneräisyydessään oleva välillisdemokratia

Kiina hakee omaa linjaansa - keskittyen "uus-kungfutselaisuuteen", jossa jälleen virkamiehistön korkeamoraalisuus olisi keskiössä - kuten se on ollut historiassaan eräiden Kiinan keisareiden aikojen hyveellispyrkimys. Onnistuen tai sitten ei?

Kiinan suuri mies Deng Xiaoping kehotti kansaansa - "Menkää ja rikastukaa". Nyt Kiinassa niin Keskushallinnossa kuin kansan keskuudessakin pohditaan mitä Deng tarkoitti rikastumisella. Se kuitenkin koetaan, että maallisrikastuminen tuotti ympäristöongelmat kipuilun yllärajoille.

Nyt onkin alkanut "Vihertyvä Kiina" suurreformi tuon "rikastumisen" jälkeen, jossa ympäristöongelmat korjataan vuoteen 2049 mennessä, jolloin Kiina on maailman "ykkönen" satavuotiaana Kiinan Kansantasavaltana.

Arvaisin sanoa, ettei kiinalainen kaipaa kaltaistamme keskeneräisdemokratiaa - Kiinassa oikeudenmukaisuuden tunne on päällimmäinen ominaisuus, joka koetaan kaikkien oikeudeksi. Valtajärjestelmä on keisarillisuuteen pyrkivä ja onkin odotettavissa, että meneillään oleva "pitkä marssi" johtaa vahvistuvaan Keskusvaltion yhteiskuntamalliin.

Kiinan 1398 miljoonaa kansalaista ei ohjasteta kuten 5,5 miljoonaista Suomea

Meneillään oleva Koronavirus antoi ajattelemisen aihetta ja meille tarjoutui kornisti vertailutilanne lännen ja idän välille - miten Korona viedään "sillasta mattoon". Puhutaan suhdeluvusta 5 000/200 000.

Mikä kuitenkin parasta - nyt Korona voi antaa konkreettisen yhteistyömallin idän ja lännen välille. Olemmeko kasvuhokeman sijasta vähentämisen tiellä?
e