...

HS:

Iran yrittää korjata ydinsopimusta rikkomalla sitä: Kuinka pitkään Euroopan maltti kestää?

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006232197.html

.

Ilkka Luoma 9.9.2019 - 15:28
 
 
Olisiko US-presidentti Donald Trumpin pitänyt pohtia tarkemmin, kun lähti oman uusnormaalinsa "uhkaa, kiristä ja pakota" -rintamalle - olisi enää se vain puuttunut, ettei olisikaan peruuttanut taisteluhyökkäyskäskyään Irania vastaan. Olisiko tosiaan US' n pitänyt miettiä asiaa tarkemmin, ennen kuin lähti yksipuoliseen irtisanomiskierteeseen Iran-sopimuksesta? 

Tässä kohdin on hyvä muistaa, että kaksi osaltansa maailman suurinta, toinen vielä ydinasesuurvaltana ovat olleet hiljaa - heidän mielipide on vankasti tehdyn Iran-sopimuksen takana - nimittäin maailman suurimman talouden (bkt/PPP - IMF 2014/-15) Kiinan ja maailman suurimman raaka-aine-, energia- ja ravintolähdepotentiaalin Venäjän asenne on pitää kiinni sopimuksesta ... Pitäisikö nyt näiltä kahdeltakin kysyä samaa kuin EU' lta? 

Samalla voimme suhteuttaa Iranin rehelliset etukäteisilmoitukset "sopimuksen rikkomisesta" - vetona lähinnä EU' lle siitä, ettei EU' n lupaukset kiertää US-pakotteet - ole toimineet (ainakaan vielä). 

Näinkö EU on tältäkin osin US' n talutushihnassa? Venäjä ja Kiina eivät ole. Tämä antaa pontta uuden vahvan valuutan ja sen ympärille muodostuvan pankkijärjestelmän synnylle - USD ei voi olla koko maailman valuutta, eikä ole oikein, että sillä on mahdollista kiristää sellaista osaa maailmasta, joka edustaa ihmispopulaationa 6,6/7,9 -osuutta. 

Kiina ja Venäjä eivät ole US-pakotteiden armoilla, vaan Kiina on jo ilmoittanut, että se ostaa iranilaisten öljyä - arvaisin valistuneesti, että erikoishinnalla. 

Entä US' n uhkailut - miten pitkälle ne lopulta menevätkään? US' han käy edelleen sotaa Afganistanissa, jonka se aloitti jo vuonna 2001! 

Samoin muistamme US' n hyökkäyksen ja pommitukset Irakiin jo vuonna 2003, vaikka YK ei antanut mitään mandaattia tuolle sotahyökkäykselle. US-hyökkäyksen jälkeen Irak oli kaaoksessa yli 10 vuotta
.
 
...