pekka-visuri---kosovon-sota-kirja-_25225

 

Maaliskuussa 1999 venäläiskone teki u-käännöksen Atlantilla, eikä maailmanpolitiikassa ollut paluuta entiseen

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006046185.html

 
 
Ilkka Luoma 24.3.2019 - 9:41:
 
Serbian Kosovon ja Krimin välillä on myös eroja. Suurin ero on USAF pommitukset, jotka alkoivat ilman mitään kansainvälisen yhteisön mandaattia. Krimiä ei pommitettu. Kosovossa ei ollut - hyvin kaukana Yhdysvalloista - mitään laillisia kuin laittomiakaan amerikkalaisia sotavoimia, ennen pommituksia - Krimillä taas oli sopimuksella Sevastopolin laivastotukikohdassa 20 000 venäläissotilaan paikallaolo-optio. Kosovon kriisissä USAF CIA operaationa, amerikkalaiset onnistuivat pommittamaan Belgradissa Kiinan suurlähetystöä. Krimillä Venäjän ilmavoimia ei tarvittu. Kosovossa ei järjestetty kansanäänestystä - Krimillä järjestettiin.

Entä ydinasesuurvaltapeli? USAF tuli kaukaa valtamerten takaa, sillä olematta mitään historiallisia, kansallisia tai geneettisiä sidoksia Serbian Kosovoon. Krim taas oli ollut osa tsaarien Venäjää jo Katariina Suuresta lähtien; krimiläiset enemmistönä puhuvat venäjää ja käyttävät kyriliikkaa. Serbian kosovolaiset eivät puhu englantia, eivätkä ole sukua amerikkalaisille. Suuri ero oli myös se, että USAF iski ilman mandaattia aina Serbian pääkaupunkiin saakka, Ukrainan konfliktissa taas Venäjän ilmavoimat eivät ole moukaroineen Kiovaa. Eroja löytyy yllättävän paljon.

Kosovon kriisistä saa hyvää tietoa evp ev - prof/ tohtori Pekka Visurin kirjasta 'Kosovon sota' ... arvioita kirjasta ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000003871510.html - (HS-otsikoituna: Pekka Visuri: Nato ja Yhdysvallat Kosovon sodan suurimmat konnat)

Ehkä vaikeasti hyväksyttävin ero Kosovon ja Krmin osalta ovat taistelutoimien uhriluvut. USAF pommituksissa kuoli täysin osattomia siviilejä serbeinä 500 ja kosovolaisten määrää ei tiedetä. Serbian Kosovossa oli etnisesti syvällinen ristiriita - ortodoksiserbit ja muslimialbaanit, joiden nykytahtoa arvellaan esiintyvän niin sanottuna Suur-Albania suunnitelmana - rajan takaa Albaniasta, joka ylläpitää yhä alueen jännitystä. "HS Kosovossa: Haave Suur-Albaniasta elää" ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002818337.html
 
...
88