dem_kriisi2.jpg

 

 

Miten populismi määritellään – se on tietosanakirjassa kansankielistämistä |1, siis kerrontaa ja lupauksia siten, että ne ovat ymmärrettäviä – syvien rivienkin seassa. Toisaalta populismia on määritelty helppoheikkimäiseksi lupailuiksi tavoitteena saada vain ääniä ja kannatusta – niin tai näin, mutta nyt läntisen yhteiskuntamallin teoriat ovat vastatuulessa, koska kansa haluaa nähdä kiihtyvästi toisin kuin teoreettinen demokratia |2 – jota ei osata hallita – missään?

 

 

Sirpaloituminen on Euroopan politiikan suuri tarina – se vain voimistuu, koska populismi jyllää ja äänestäjät ovat väsähtäneet -HS

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006006040.html -

 

Ilkka Luoma kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen 19.2.2019 – 8:44:

 

1

Politiikan hoito on kriisissä, kuten demokratia itsessäänkin. Demokratian ydintekijä on äänestäjä - demokratia saavuttaa vaaleissa huippunsa, kun 100 prosenttia äänioikeutetuistä ottaa osaa äänestykseen, jossa tyhjä lippukin on kannanotto. Eräs perusongelma tänään on se, ettei moniinkaan poliitikkoihin luoteta - takinkääntäjiä on, kuten me täällä Suomessa hyvin tiedämme - nykyhallituksestakin. Samoin karkaamisia omien etujen nimissä, jopa kesken äänestäjien antaman valtakirjan pakoja on tapahtunut luottamuspaikoilta.

HS-jutun graafit ovat puhuttelevia - äänioikeutettujen määrän lisääntyessä, näyttää äänestysvilkkaus pienenevän. Herää kysymys haluaako likikään kaikki kansalaiset demokraattista äänestystä, sillä on huomattu, etteivät läheskään aina valitut edustajat vie äänestäjiensä asioita eteenpäin, vaan ollaan konsensuksien ja lehmänkauppojen umpisolmussa. US' sta kantautuu tähän outo piirre - Pr. Trump näyttää koettavan viedä vaalilupauksiaan eteenpäin - vaikka "väkisin"!

Yhteiskuntakehitys on tuotekehityksen alla. Demokratia ei tule koskaan ideaalilla tavalla toteutumaan, siihen ei ole muusta vuosisatamiljoonaisesta eliökunnasta mitään viitteitä - vrt. muurahaiskolonioiden diktatuurit - proletariaatin diktatuurit! Tässä on turha koettaa ihmisen ylentää itseään ja alentaa muita - paljon pidempään kehityksen alla olleita. Esimerkiksi Kiinassa ei edes kaltaistamme demokratiaa kaivata, heillä on takanaan monien mielestä maailman pisin yhtäjaksoinen korkeakulttuuri ja niinpä kiinalainen yhteiskuntajärjestys on jo vientituote - Afrikkaan?

Saksan kolmas valtakunta kansallissosialistisine kokeiluineen oli ääri-ilmiö, jonka taakse hyvin insinöörivetoinen keksijöiden saksalaisuus yllättävän vahvasti linnoittautui. Ei ollut demokratiaa - oli lebensraum - elintilan ja ylemmyyden tavoite ja keinovalikoima. Kornisti sanottuna oli hyvä, että nyt tuo menetelmä tiedetään ja tulokset nähtiin - ei tarvitse pyörää keksiä uudelleen.
Populismi on kansankielistämistä -sanotaan.

 

 

*

 

HS:

Sirpaloituminen on Euroopan politiikan suuri tarina – se vain voimistuu, koska populismi jyllää ja äänestäjät ovat väsähtäneet

Ilkka Luoma 19.2.2019 – 9:05:

 

2

Valistuneet kansanjohtajat. Demokratiassa käsiteltäessä monimutkaisia asioita - kasvaa (virka)byrokratia, ja näin muun muassa ympäristöongelmat ajavat meidän ohi ja yli - ne eivät enää odota; tarvitsemme nopeita älykkäitä päätöksiä. Miten voidaan tehdä päätöksiä, jos siihen eivät pääse kaikki osallistumaan - ei mitenkään - vain suorat kansanäänestykset - äänestyspakolla voisivat olla jokin puoliratkaisu? Eikä sekään, sillä monet selittelevät, että kansa ei laajana tiedä/ osaa - jopa niin, että vanha sanonta - "tyhmyys tiivistyy joukoissa" -ilmentyy.

Kansa on aina viisas, tehkööt päätökset massana - ja
suorina, näin se itse kantaa vastuun ja seuraukset. Ei näinkään, sillä vastuuta pitää kantaa koko biosfäärillisen eliöstön näkökulmasta - ihmisillä ei ole mitään etuoikeutta ratkoa vain omista lähtökohdistaan elinoloja. Mekin elämme tasapainoisesti monikirjoisesta biosfääristä - ei auta rikkoa tuota harmoniaa, särkemisemme on jo pahassa vauhdissa!

Välikädellinen demokratia, siis nykyinen malli, jossa äänestäjä saa äänensä esille vain kerran neljässä vuodessa ja edustajamme tekevät omia juttujaan - välittämättä meistä, kuin vain kolme kuukautta ennen seuraavia vaaleja. Millaista olisi jatkuvasti äänestää edustajiemme luottamuksesta - tai ainakin kerran keskellä vaalikautta? Tuntuisi siltä, että välikädellinen demokratia on vain keskeneräinen välivaihe tuotekehitysjatkumossaan.

Asiantuntijavalta - valtaneuvostoineen - yksittäisen määräaikaisen yksinvaltiaan johdolla - olisiko yksilötasolta dktatuurista saavutettavissa vastuupäätöksiä - onko minkäänlaista esimerkkiä historiasta - positiivisena, ajatellen koko kansakuntaa?

Entä tekoälyohjattu päätösprosessointi, jonka tietokannoista löytyisikin "kaiken tieto"? Olisiko se mahdollista ja meille ihmisille jäisi "vain" tämä elämisen oikeus ja lisääntymisen velvoite? Näinkö se menisi? Ei se mene noinkaan, sillä ihminen on ristiriitainen - "kaikkitietävyydessään". Lisäksi haluamme sotamme* - aika-ajoin, valitettavasti!

 

 

EKSTRA I

Kuuluisa populisti – Timo Soini

HS: ~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005949614.html otsikolla: ”Timo Soinin suosio ulkoministerinä on painunut pohjalukemiin ...”

 

 

EKSTRA II

Kun kansakunta sai vihdoin äänestää itse ja suoraan – lopullisesta asiasta – kyseessä ero Euroopan Unionista – siis se kuuluisa Brexit ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/06/britannia-loi-uuden-alun-poyta-on.html -

 

 

Viitteet:

|1 ~ https://aikalainen.uta.fi/2017/03/01/viisi-faktaa-populismista/ -

|2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/10/demokratian-kriisi-ja-vastuullinen.html -

|2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/09/demokratia-on-hokema-joka-ei-ole.html -

 

 

 

Ilkka Luoma

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

 

 

dem_kriisi3.jpg

 

 

 

 

DOC demokratian_kriisi_19022019.doc – OpenOffice Writer

PVM 19022019

 

VU 24 T BL BL FB BLOG 194298

 

647_5811 – 09:56_10:23 DK03

 

1994