Sent: Tuesday, April 29, 2008 4:15 PM
Subject: Ecocity (ympäristöhuomioinen yhdyskuntarakentaminen) --- sai syntysanansa jo 1.10.2005 -

Energian tuhlauksen aika on ohitse ~ suomalainen ecocity
(HS uutisoi näyttävästi ti. 29.4. kaupunkiosiossaan ekologisesta rakentamisesta - jopa sipoolaisesta unelmasta ekotehokkaasta ja ihmisläheisestä pienkaupunkiasumisesta - asuntoministeri Jan Vapaavuoren [kok.] suulla!)
 
[ ... yllättävää, mutta totta -- Kiina tarjosi suomalaisille ecocity-osaajille todellisen tuhannen juanin paikan jo 17.4.2007 - jolloin pidettiin Kiinan yksi suurimmista kokonaisvaltaisista ekoteknologia-ajattelun ecocity-seminaareista - yli 500 kiinalaiselle päättäjälle 10 miljoonan asukkaan Tianjinin kaupungissa - projektin suunnittelu alkoi 1.10.2005 ... ]
 
Suomessa tuhlataan energiaa - meillä on yksi maapallon suurimmista ekologisista jalanjäljistä. Vientiteollisuutemme nappaa ison osan tuosta jäljestä, mutta suomalaiset talotkaan eivät ole niin hyvin rakennettuja, että edes ruotsalaisille pärjäisimme. Media on nyt herännyt, että "tarttis teherä jotain..."
 
Suomalainen, kokonaisvaltaisempi asumisen, työnteon ja vapaa-ajan ekoteknologinen ajattelu syntyi jo yli 10 vuotta sitten, kun professori, TkT Eero Paloheimo kirjoitti kirjan syntymättömistä eurooppalaisista. Kirja herätti enemmän mielenkiintoa Kiinassa (käännetty kiinaksi 2006), kuin Euroopassa, saati sitten Suomessa.
 
Asuntoministeri, ja ehkä enemmän tunnetuksi tulleena "Sipoon kaappaajana" - oivalsi, että Sipoon arveluttavin menetelmin pakko-otettu - (KHO-päätös - edelsi Vanhanen II hallituksen päätöksen Helsingille luvasta pakko-ottaa "yleisten syiden vuoksi") - osa-alue voidaan rakentaa ekoteknologisesti mm. energiaa säästäen!
 
Mainittakoon, että jo ennen pakko-ottoa Sipoon johto tutustui tarkoin mitä suomalainen ecocity-ajattelu ja -osaaminen tarkoitti. VTT järjesti ansiokkaasti viiden tohtorin luennon "ecotown" (sovellettu sipoolaisille) ajattelusta - energiasta liikenteeseen - kokonaisvaltaisesti. Keväällä 2007 Sipoo ecotown tilaisuudessa oli mukana - yllättäen - Kiinan suurlähetystön ylintä johtoa, toivottaen sipoolaiset yhteistyöhön kiinalaisten kanssa suunniteltaessa ecocity/ecotown ajattelua kaupunkirakentamiseen. ----
Kiinan suurlähetystön kaupallisen osaston jo eläkkeelle siirtynyt kaupallinen neuvos herra Li Guangyun - Suomen ystävänä tunnettu suomenkielen taitaja järjesti suomalaisille ecocity osaajille suuren mahdollisuuden omaan maahansa - pallo jäi suomalaisten haltuun.
 
 
Käytämme liikaa energiaa loputtomiin materian muunnoksiin ja itsemme kuin tavaroidemme siirtelyyn paikasta toiseen 
 
Energia on ollut liian halpaa, sitä on tuhlattu. Tuotekehitys on laahannut perässä, koska ei ole ollut pakkoa järjestelmien ja menetelmien laajaan sekä systemaattiseen kokonaiskehittämiseen.
 
Kiinalaiset ja nimen omaan herra Li Guangyun halusi suomalaiset pitämään aiheesta seminaarin kaupallisin lähtökohdin. VTT koppasi pallon ja lähti uraa uurtaville linjoille. mm. tohtorit Pasi Makkonen ja Miimu Airaksinen tekivät suuren työn tuodessaan suomalaista osaamista tunnetuksi Kiinassa, myös seminaarin jälkeenkin.
 
Samassa Tianjinin ecocity-seminaarissa olivat mukana myös singaporelaiset. Pelipöytä oli rakennettu osaamisalustalle, jossa olisi kohdannut kahden maan innovaatiot, suunnittelukyky ja toteutus. Myöhemmin marraskuussa singaporelainen Keppel Corporation allekirjoitti Kiinan ja Singaporen pääministeritapaamisen yhteydessä ehkä yhden maailman suurimmista ecocity-puitesopimuksista - arvoksi huhutaan jopa yli 100 miljardia US-dollaria. Suomalaiset eivät ole toistaiseksi hankkeessa mukana.
 
Suomessa on - jälleen yllättäen - laajaa, mutta hajanaista osaamista ecocity-ajattelun mukaisessa tehokkaan ja ympäristöystävällisen rakentamisen kuin miljöösuunnittelun saralla. Puuttuu vain tehokas moottori, joka yhdistää tämän taidon ja osaamisen. Meillä on lisäksi ainakin yksi riittävän suuri suomalainen, hyvin kansainvälinen yhtiö, joka kykenee suunnittelemaan ecocity kokonaisuuksia, se pärjää jopa em. singaporelaiselle Keppel Corporation´lle.
 
Uutisointi tuo jo viikottain esille vauhdittuvia ihmisperäisiä ympäristömuutoksia - jäätiköt sulavat, rankkasateet piiskaavat - kuivuus tappaa sadot ja biodieselin sekä etenolin raaka-aineiden tuotanto biologisin menetelmin nostaa ruoan raaka-aineiden hintoja "pilviin" - sinänsä oikealla tasolle - mutta tulee tappaamaan ilman erityistoimenpiteitä satojatuhansia ihmisiä. Puheet on nyt puhuttu - on pakko ryhtyä todellisiin toimiin.
 
Puhutaan, että ihmiskunta on parhaimmillaan suuren ulkoisen uhan edessä. Nyt tuo uhka on todellisuutta, se ei ole Suomelle Venäjä - vaan se on koko maapallolle me itse. Loputon ahneus kasvattaa maattoman rahan vallalla tuotoksia ja voittoja on osin vienyt ihmiskunnan kriisin partaalle, josta vain yhteisellä ja yhdessä ymmärretyllä päämäärällä mobilisoidutaan tekemään vastatoimenpiteet alkaen nyt - ei huomenna. 
 
Koko maapallon kattavaan ympäristöoperaatioon tarvitaan kaikki mukaan - ei ole enää bloggiutumia, on vain uhka meistä itsestämme - loputtoman kasvun tie on kuljettu loppuun - on "jarruttamisen" aika. Niin vaikealta kuin se tuntuukaan, on juuri meidän pakko pienentää - erityisesti esimerkiksi muille - länsimaissamme kulutustamme ja päästöjämme... puolella.
 
 
Aikaisempia aiheeseen liittyviä mielipidekirjoituksia ---
17.09.2006
29.02.2008
02.02.2007
25.11.2006
14.06.2007
16.09.2005
23.12.2006
23.12.2007
 
 
Linkki professori Eero Paloheimon artikkeliin Tieteessä tapahtuu- lehdessä 2/2008:
 
Kuvalinkki ~ esimerkkeinä kuvat Kiinasta, missä päästöjen määrä lisääntyy huimasti, mutta missä edelleen lasketaan mm. ilmaan vain 1/5 osa siitä, mitä esim. me ja amerikkalaiset aikaansaavat (per capita) --- Kiinalla on suuri merkitys mobilisaatiossa, sillä he tuottavat opinahjoistaan joka vuosi mm. 340.000 ahkeraa ja motivoitunutta insinööriä ratkomaan tämän päivän globaaleja mm. ympäristöongelmia. Kiina on erityisen kiinnostunut ecocity-projekteista - jossa voisi piillä meille erinomainen vientitoiminnan kokonaisalue, ja huomisen "Nokia-menestys"...
 
..............
 
Ilkka Luoma